Okyanusta Ne Kadar Plastik Var?

Yazı Özeti: Okyanuslara her yıl 8 milyon ton plastik dökülüyor ve okyanuslardaki bu zamana kadar biriken toplam plastiğin 150 milyon ton olduğu düşünülmektedir.

1907 yılına gelindiğinde Belçika asıllı Amerikalı kimyacı Leo Hendrik Baekeland ısıdan etkilenmeyen bir plastik formunu yarattı. Bu daha önce benzeri görülmemiş bir maddeydi. O zamanlar çok önemli bir buluş sayılmazdı, hatta 1960 yılına kadar kimse bunu önemsemedi. Ancak kullanıcılar yavaş yavaş bu maddeyi tanıdıkça sevmeye başladı. Kullanımı kolay ve portatifti. Ayrıca üretimi de öyle zahmetli sayılmazdı. Fakat unutulan bir nokta vardı; bu plastik parçalanmıyordu.

Okyanuslarda ne kadar plastik var?

Her Yıl Ne Kadar Plastik Üretilir?

Her yıl 300 milyon ton plastik üretilmektedir ve üretilen plastiğin yarısı tek kullanımlıktır. Ayrıca 300 milyon ton plastiğin sadece %10’u geri dönüşüme gönderilir. Bununla birlikle 1950’lerden bu yana 8 milyar ton plastik üretildi. Özellikle gelişmekte olan ülkelere tesisler kurularak kontrolsüz bir şekilde üretimi yapıldı.

Okyanusta Ne Kadar Plastik Var?

Her ne kadar okyanustaki plastik miktarı kesin olarak bilinmese de 150 milyon ton plastik olduğu düşünülmektedir. 2030 yılına gelindiğinde ise bu miktarın 250 milyon tona çıkacağı tahmin edilmektedir. 2050 yılına gelindiğinde ise okyanuslarda balıklardan daha çok plastik olacağı düşünülüyor. Şimdiden balıklar plastik tüketmeye başladı.

Kendi Çöpümüzü Yiyoruz!

Plastik üretimi o derece arttı ki gelişmiş ülkeler çoktan önlemini almaya başladı. Biz ve gelişmekte olan diğer ülkelerde ise yeni yeni bu kirlilik fark ediliyor ve önlemler alınmaya çalışılıyor. Yine de ne kadar yeterli bir şey söylemek erken. Ancak işin aslına bakacak olursak çoktan kirlettiğimiz dünyanın çöplerini yemeye başladık.

Viyana Tıp Akademisi ve Avusturya Çevre Ajansı araştırmacıları tarafından yürütülen araştırma, sekiz farklı ülkedeki sekiz kişiden alınan dışkı örneklerine bakıldı. Bu örnekler; Finlandiya, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya, Rusya, İngiltere ve Avusturya ülkelerinin insanlarından toplanmıştır. Her bir dışkı numunesi, dokuz farklı plastik türü içerdiği ve 10 gram dışkıda ortalama 20 plastik parçacık tespit edilmiştir. Araştırmanın devamı ve diğer bilgiler için şuraya tıklayıp okuyabilirsiniz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir