Çıplak Kör Fare Hakkında Bilgiler

Çıplak kör fare doğu Afrika’ya özgü, yer altında yaşayan bir kemirgendir. Buruşuk ve sarımsı renkte derileri bulunur ve çok az kıla sahiptirler. Bu nedenle onları diğer farelerden ayırmak oldukça kolaydır. Çıplak kör fareler ortalama 35 gram ağırlığında ve 13 cm uzunluğundadır. Çıplak kör fareler otoburdur. Yerin altında yaşadıkları için yumrularla ve bitki kökleriyle beslenirler. Bir yumru bir kör farenin en az 1000 katıdır ve koloni bir yumruyla bir ay boyunca beslenebilir. Ayrıca bu farelerin dişleri ömürleri boyunca uzar.

Çıplak kör fare yer altında yaşamaya çok iyi adapte olmuştur.

Çıplak Kör Fare Nasıl Ürer ve Davranışları Nasıldır?

Çıplak kör fareler tıpkı arılar ve karıncalar gibi hiyerarşik koloniler halinde yaşarlar. Kolonide ana fare, erkek fare ve işçi fareler bulunur. Her kolonide 1 ve 3 arası erkek fare vardır. Bunların görevi dişiyle çiftleşmektir. Dişi ortalama 70 gün gebelik süreci geçirir ve 28 tane yavru doğurabilir. Ancak genelde 3 ve 13 arasındadır bu sayı. Kolonide bulunan tüm diğer fareler ana fareyi ve yavrularını beslemek için çalışırlar.

Çıplak kör fareler vahşi doğada 30 yıl kadar yaşayabilir. Ayrıca hastalıklara karşı inanılmaz bir dirençleri bulunuyor. 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre çıplak kör farelerinin hücrelerindeki aşırı çoğalma eğiliminde olan kanser hücrelerini tespit edip durdurabildikleri öğrenilmiştir.

Kaynak:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir