Dünya’nın En Büyük Çiçeği: Nam-ı Diğer Ceset Çiçeği

Yazı Özeti: Ceset çiçeği (Amorphophallus titanium) Dünya’nın en büyük çiçeğidir ve 2 metre uzunluğu bulunur. Diğer bir önemli özelliği ise bu çiçek diğer çiçeklerin aksine çok pis kokar.

Çiçekler bitkilerin en belirgin bölgelerini oluşturur ve dünya üzerinde renkleri, kokuları ve şekilleri bakımından milyonlarca çiçek vardır. Çiçeklerin bazılarının güzel görünme sebepleri tabii ki siz sevgilinize onu sevgililer gününde veya özel günlerinizde hediye edin diye değildir. Daha önemli bir amaçları vardır; üremek. Evet çoğu çiçek daha kolay üreyebilmek, polenleri diğer noktalara ulaştırabilmek için arı, sinek, yarasa gibi canlıları kendine çekecek ihtişamlı görünümleri bulunur ve bu özelliklerini kazanması milyonlarca yıllarını almıştır.

Eğer kendi konumuza dönecek ve ceset çiçeğini (Amorphophallus titanium) tanıyacak olursak en başta kolaylıkla söyleyebiliriz ki bu çiçek Dünya’nın en büyük çiçeğidir ve daha önemlisi bu çiçek bir ceset gibi kokuyor. Zaten ismini de kokusundan alıyor. Buna rağmen bu Amorphophallus titanium çiçek açtığında binlerce turist onun pis kokusunu koklamaya ve devasa büyüklüğü görmek için akın ediyor.

Ceset Çiçeği Nere Özgüdür?

Ceset çiçeği Sumatra’ya özgü bir türdür ayrıca Endonezya’nın Ekvator yağmur ormanlarında da bulunur. Ancak Dünya’nın çeşitli yerlerinde bulunan tüm çiçek koleksiyoncuları uygun şartları sağladığı sürece Amorphophallus titanium besleyebilir.

Pis Kokuyor Ama Yinede Çekici

Pis kokmasına rağmen binlerce insanı kendine çektiğini dile getirmiştik ancak sadece insanları değil sinekleri de kendisine çekmeyi başarıyor. Sinekler sayesinde polenlerini yayıp üreme şansını artırıyor. İnsanları kendine çekmesinin özel sebebi ise pis kokusuyla popüler olması ve çok nadir çiçek açabilmesinden kaynaklı. 3 yılda bir çiçekleri ortaya çıkan Amorphophallus titanium bazen çiçek açma süresinin yedi yıla çıktığı oluyor.

Neden Leş Gibi Kokar?

Çiçeğin yaydığı sülfür kokusu, et kokusuna benzer. Bu da böcek ve sinekler için cazip bir kokudur. Çiçek açtığı ilk akşam, dişi çiçeklerin ve böceklerin yumurtalarını bırakması için açık olduğu dönemdir. Çünkü bu dönemde çiçek kokusu en üst safhadadır ve böcekler için davetkar bir dönemdir. Çiçeğin ortadaki sert ve uzun kısmı çiçek kokusunu uzak mesafelere yaymak için ısınır. O an ulaştığı ısı değeri, insan vücudu ile aynı sıcaktadır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir