Susuz Yaşayabilen Hayvanlar

Susuz yaşayabilen hayvanlar şeklinde başlık attığımıza bakmayın sevgili okurlar, elbette her canlı, canlılık belirtileri gösterebilmek için bir miktar suya ihtiyaç duyar. Ancak burada bahsettiğimiz bir insana göre olağanüstü bir şekilde uzun süreli su içmeden yaşayabilen hayvanlardır. Günümüz biliminin araştırmaları sayesinde hayvanları daha çok yakından tanıyor, davranışlarını daha iyi algılayabiliyor ve onları üst seviyede doğal ortamlarında gözlemleyebiliriz. Bir insan ortalama 3 gün susuz yaşayabilmektedir. Ancak şimdiki bahsedeceğimiz canlılar bu sürenin 100 katından daha fazla susuz kalabilirler. Özellikle çöl gibi çok kurak ortamlarda yaşayan canlıların ortamlarına uyum sağlamaları ve su israfını minimuma düşürmeleri yüz binlerce yıl aldı. Onlar için tek bir damla teri boşa dökmek çok fazla risk içerir.

Şu ana kadar yıllarca su içmeden yaşayabilen birkaç canlı keşfedilmiştir. Bunlar arasında bilinen popüler hayvanlar; kanguru fare, çöl kaplumbağası, akciğerli balıklar şeklinde sıralayabiliriz. Dilerseniz gelin daha fazlasını biraz daha detaylı inceleyelim.

1. Dikenli Molok

Dikenli molok

Boyu 15 cm kadar olan bu sürüngen eski bir efsane canavarı görünüşündedir. Bununla birlikte, zararsız ve savunmasızdır. Geniş ve yayvan olan bedeni dikenlerle doludur. Başının iki yanında bir boynuz gibi duran ve ötekilerden daha güçlü iki diken bulunur. Molok, yaşayabilmek için çöle çok iyi uyum sağlamıştır. Sabahın erken saatlerinde dikenlerinin üstünde oluşan çiy taneleri buradan ağzına kayarlar. Böylece su arama zahmetine katlanmadan haftalarca yaşayabilir. Sıcaktan korunmak için kendini kumlara gömer. En çok karıncalarla beslenir. Duruma göre tıpkı bukalemun gibi renk değiştirir.

2. Çöl Kaplumbağası

Çöl kaplumbağası

ABD ve Meksika çöllerinde yaşayan çöl kaplumbağası suyu tutmak veya depolamak için vücutlarında büyük bir alan bulunur. Genelde çölde bulunan bu canlılar sık sık kayalarla karıştırılır. Bereketli dönemlerde bol bol su içen çöl kaplumbağası kurak dönemde 1 yıl boyunca su içmeden yaşayabilir.

3. Scaphiopus couchii

Scaphiopus couchii

İlk olarak Colorado çölünde keşfedilen bu kurbağa (Scaphiopus couchii) türüne kabaca çöl kurbağası demekte yanlış olmaz. Çöl ortamına çok iyi uyum sağlamışlardır ve kısa yağışlı dönemlerde bile yumurtaları 48 saatten daha kısa bir süre içinde yumurtalarından çıkar. On gün içinde de yavru kurbağalarda bacak gelişimi görülür. 3 ay içinde de yetişkinlerinin yarısı boyutuna ulaşırlar. Ayrıca su tutma kapasiteleri çok yüksektir ve susuz yıllarca yaşayabilirler. Kurak mevsimlerde toprağın altındaki çorak alanı bularak yaşamlarını devam ettirirler.

4. Batı Afrika Akciğer Balıkları

Batı Afrika akciğer balıkları, tana balıkları olarak da bilinirler ve suyun olmadığı, çamur koşullarda bir yıl boyunca susuz durabilir. Ayrıca kuraklık dönemi içinde hiç beslenmeden de kalabilir. Batı Afrika akciğer balıkları 400 milyon yıldır Dünya üzerinde var oldukları için en çetin koşullarda bile ayakta kalabilmektedirler. Onlara yaşayan fosil de denilir.

5. Kanguru Faresi

Kanguru faresi

Kuzey Amerika’da çöllerde bulunan kanguru faresi ismini arka bacaklarından alır ve aynı zamanda hızlı bir koşucu ve zıplayıcıdır. Kanguru fareleri de çöl yaşamına çok iyi uyum sağlamışlardır. Çok uzun süre su içmeden yaşayabilirler. Vücudundaki suyu çok iyi korur ve minimum terleme yaparlar. Ayrıca yedikleri yiyeceklerden de yüksek miktarda su elde edecek metabolizmaları vardır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir