Armadillo; En Çok Dişe Sahip Kara Memelisi

Armadillo (Priodontes maximus) zırhlı ve ilginç bir hayvandır. Bu hayvanları tanıtmaya başlamadan önce birkaç ilginç özelliğini ilave edip öyle devam edelim isterseniz. Genellikle en çok dişe sahip hayvan düşünüldüğünde akla ilk köpek balıkları ve yunuslar gelir. Bu bilgi oldukça doğrudur. Boğa köpek balıklarının 1.500, bazı yunus türlerinin ise 250 tane dişi bulunur. Ancak en çok diş sayısına sahip kara memelisi hangisidir diye soracak olursanız bu kesinlikle armadillolardır. Bir armadilloda 80 ve 100 arası diş bulunabilir. Bu da onu diş sıralamasında karada yaşayan tüm memeliler arasında birinci sıraya koyar.

Armadillo

Fiziksel Özellikleri

Armodillalar (Priodontes maximus) ortalama 75 cm uzunluğunda, 25-30 cm yüksekliğinde vücudu zırhla kaplı kılsız bir memelidir. Yetişkinlerinin ağırlıkları da 19-33 kg arasında değişim göstermektedir. Habitat alanları Kuzey Amerika ormanlarıdır ancak Paraguay ve Doğu Brezilya çevresinde de bulunmaktadırlar.

Yaşam Şekilleri

Dev armadillolar (Priodontes maximus) yalnız bir yaşam sürdürürler. Gruplar halinde takıldıklarına rastlanmamıştır. Gündüzleri uyumayı geceleri ile avlanmayı tercih ederler. Dişi armadillolar ortalama 45 genişliğinde açtığı çukurlarda yavrularını büyütür ve onları yırtıcılardan uzak tutmaya çalışır. Bunların haricinde armadillolar çok tembel hayvanlardır. Gün içinde ortalama 18 saat boyunca uyuyabilirler.

Armadillo Ne Yer?

Armadillolar avlarını ön pençelerini kullanarak avlarlar. Genelde bir termit kolonisini eşelerken görülmeleri çok olağandır. Bunun dışında menülerinde örümcekler ve solucanlar bulunur. Çok nadir de olsa meyve ve kuş yumurtalarıyla da beslendikleri olur. Ayrıca armodilloların koku alma duyusu epey gelişmiştir. Avlarını takip etmede koku duyularının önemli bir yeri bulunur.

Armadillo Nasıl Ürer?

Armadilolar yılda 1 kez doğum yaparlar ve çiftleşme yaşandıktan sonra armadillo yavruları 120 gün sonrasında Dünya’ya gelmiş olurlar. Bebek armadilolar sürekli yer altında yaşadığından dolayı ne yaptıkları hakkında pek bir bilgi bilinmemektedir.

Nesillerinin Durumu

Dev armadillolar yerel halk tarafından etleri ve zırhları için avlanarak nesilleri tükeniyor. 2002 yılında Dünya Korunma Birliği tarafından en savunmasız hayvan seçilen armadillolar devletler tarafından da korunmaya çalışılıyor. Ayrıca armadillo zırhı alternatif tıpta kullanılmak üzere karaborsada da çok rağbet görüyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir