En Güçlü Koku Alma Duyusuna Sahip Hayvanlar

Koku alma işlemi burunda bulunan koku alma reseptörleri tarafından sağlanır. Bu reseptörlerden bazen milyonlarca vardır ve bazı hayvanların yaşamı için büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca yapılan araştırmalarla farklı türlerde farklı koku alıcı genler olduğu tespit edilmiştir ve en iyi koku reseptörlerine sahip hayvanlar ayılar, filler ve köpek balıkları olarak gösterilmiştir.

En İyi Koku Alan Hayvanlar

1. Ayılar

Ayılar

Ayıların tüm gezegendeki hayvanlar arasında en iyi koku alan türler olarak gösteriliyor. Her ne kadar bir ayının beyni insanın üçte biri büyüklüğünde olsa da ayının beynindeki koku alma duyusunu kontrol eden alan insana göre 5 kat daha büyüktür. Buradan da yola çıkarak rahatlıkla söyleyebiliriz ki bir ayının koku alma duyusu insandan 2.100 kat daha iyidir. Ayılar bu duyularını vahşi doğada yiyecek bulmak, eş bulmak veya ormanda yavrularını takip etmek için kullanırlar. Ayrıca en iyi koku alan ayı türü nedir diye merak edecek olursanız bunun cevabı kesinlikle kutup ayılarıdır. Çünkü bir kutup ayısı 30 km uzaklıkta yer alan fokun kokusunu kolaylıkla alabilir.

2. Köpek Balıkları

Yapılan araştırmalar neticesinde büyük beyaz köpek balıklarının orta ölçekli bir yüzme havuzundaki bir damla kanın kokusunu alabileceği öğrenilmiştir. Ve bir büyük beyaz köpek balığının beyninin üçte ikisi koku hissine ayrılmıştır.

3. Filler

Filler bu sıralamada en iyi koku reseptörlerine sahip 3. hayvandır. Bir fil 5 km uzaklıkta yer alan suyun kokusunu rahatlıkla alabilir. Ayrıca filler hakkında yazdığımız diğer yazımıza şuraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

4. Kivi Kuşları

Kivi kuşu

Kivi kuşları uçamayan türlerdir ve yiyeceklerini toprağın içinden koklayarak bulurlar. Bu sebeple gagalarının uçlarında yiyecek bulmayı sağlayan dış burun deliklerine sahiptirler. Belki kivi kuşları tüm hayvanlar arasında en iyi koku alma duyusuna sahip hayvan değil ancak tüm kuşlar arasında en iyi koku alma duyusuna sahip kuş diyebiliriz.

5. Yılan

Ayılar gibi yılanların da ağzında Jacobson’un organı adı verilen ve farklı kokuları tanımlayan bir organ vardır.  Bu organ sayesinde görme duyuları çok zayıf olan yılan türleri, yön bulabilir, avını belirleyebilir, cisimler hakkında fikir edinebilir.

6. Güveler

Böcekler aleminde en iyi koku alıcılar güvelerdedir. Güvelerin tüylü antenlerinde koku alıcılar bulunur ve bir erkek güve 5 km uzaklıkta bulunan dişisinin tek bir koku taneciğini algılayabilir.

You may also like...

1 Response

  1. Asuman dedi ki:

    Yılan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir