Arılar Ne Kadar Yaşar?

Arılar, Apoidea familyasına ait böceklerdir. Bir aranın yaşam süresi kolonideki rolüne ve türüne göre göre değişiklik göstermektedir. İnsanlar arasında en çok kullanılan ve yaygın olan bal arılarıdır ancak Dünya üzerinde 16.000 arı türü olduğunu da belirtmek gerekir. Her bal arısı kolonisinde ortalama 60 bin ile 100 bin arasında arı bulunur. Yani arılar oldukça sosyal hayvanlardır. Her kolonide kraliçe arı, erkek arı veya işçi arı gibi çeşitli roller ve statüler bulunur. Bu durumu Orta Çağ Avrupa’sında olan sosyal sınıflara benzetmek çok aşırıya kaçmaz. Sadece arıların ne kadar süre yaşadığını merak edenler için hemen altta tabloyu oluşturduk. Dileyen okuyup çıkabilir, biz biraz daha bu konu hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Arı RolleriNe Kadar Yaşar?
Kraliçe Arı2 ila 5 yıl arası
İşçi Arı6 ila 8 hafta arası
Erkek ArıDişi arıyla çiftleşmeden
hemen sonra ölür.

Not: Yazının devamını okuduktan sonra arılar hakkında daha farklı gerçekler öğrenmek için şuraya, arıların neden bal yaptığı üzerine yazılmış yazımızı okumak için şuraya tıklayabilirsiniz.

Bir kovandaki çoğunluğu işçi arılar oluşturur.

Arıların Yaşam Döngüsü

Diğer böcekler gibi arılarda yaşamlarında bazı evreler geçirir. Bu evreler; larva, pupa ve yetişkinlik dönemleridir. Kraliçe arı kış aylarında bir koloni oluşturur ve yumurtalarını bırakmaya başlar. Bunu yaparken arıların kolonideki rolünü de kendi belirler.

Arılar: Larva Evresi

Kraliçe arı tarafından bırakılan yumurtalar 3 gün içerisinde larvalara dönüşür. Larvalar ilk 3 gün boyunca kraliçe arı tarafından arı sütü ile beslenir, 3 günün sonunda bal veya polen ile beslenmeye devam ederler. Larva aşaması toplamda 6 gün sürecektir.

Pupa Evresi

Pupa evresi toplamda 16 gün sürecektir. Bu evrede arıların gözleri, kanatları ve diğer organları gelişme gösterir. Bu dönemde yavaş yavaş bir arıya benzemeye başlarlar. Pupa evresinde en önemli etkenlerden birisi sıcaklıktır, koloni ne kadar ideal sıcaklığa yaklaşırsa arılar o kadar hızlı bu süreci tamamlarlar. Eğer kovan soğuksa bu süreç daha da uzar.

Kraliçe Arının Ömrü Ne Kadar?

Kraliçe arı neslin devamlılığı için çok önemlidir ve bir kraliçe arı ömrü boyunca binlerce yumurta bırakabilir. Kraliçe arının ömrü 2 ila 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Tabii konforu işçi arılar tarafından ne kadar iyi sağlanırsa o kadar verimli olacaktır.

İşçi Arılar

İşçi arı kovanı korumak, beslemek ve temel sorumlulukları yerine getirmek zorundadır. Onlar Ana arının fedaileridir. Kolonide ortalama 25 la 80 bin arasında işçi arı bulunur. Tüm işçi arılar dişi olmasına rağmen hepsi kısırdır. Bir işçi arı ortalama 6 ve 8 hafta arasında yaşamaktadır.

Erkek Arılar

Erkek arılar sadece kraliçeyle çiftleşmek için Dünya’ya gelirler ve kraliçe arıyla çiftleştikten sonra ölürler. Eğer bir erkek arı çiftleşme sırasında başarısız olursa derhal kovandan kovulur, soğuğa ve ölüme mahkum edilir. Arı kolonilerinde işler böyle yürür. Faydasızların barınmasına izin verilmez.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir