Doğal Olarak Kör Olan Hayvanlar Hangileridir?

Tamamen kör olan birçok hayvan türü vardır. Bu türler doğuştan kör oldukları ve böyle bir hayata adapte oldukları için herhangi bir zorluk çekmezler. Yani birazdan bahsetmiş olacağımız hayvanlar gözlerine ihtiyaç duymadığı için zamanla görme organları körelmiş, gözlerin eksikliğini daha iyi telafi eden organlar geliştirmişlerdir. Diğer yandan doğal olarak kör olan hayvan türlerine baktığımızda genelde mağara hayatı yaşayan canlılar olduğunu fark ediyoruz. Bu canlılar gözlere ihtiyaç olmayan yerlerde yaşıyorlar. Dilerseniz kör hayvanları sizlere tanıtmaya başlayalım.

1. Yıldız Burunlu Köstebek

Yıldız burunlu köstebek

Yıldız burunlu köstebek (Condylura cristata) Kuzey Amerika’da yaşayan bir türdür. Gözleri körelmiştir ancak bunun yerine burun kısmında çok gelişmiş Eimer adında bir organı bulunur. Bu organda 25.000 dokunma reseptörü mevcuttur. Organı sayesinde köstebek simsik dalgaların titreşimlerini kusursuz bir şekilde duyabilir. Diğer köstebek türlerinde de bu organ mevcuttur ancak yıldız burunlu köstebek kadar gelişmiş değildir. Bu organı ile yönünü seçebilir ve avlarını ustalıkla bulabilir. Öyle ki hayvanlar aleminde avının yerini yıldız burunlu köstebek kadar hızlı tespit edebilen başka bir canlı daha yoktur. Kısaca bu hayvan bu durumdan çok mutlu. Bir gözden daha işlevsel harika bir burnu var. Daha ne olsun?

2. Sinopoda Scurion

Sinopoda scurion

Sinopoda Scurion, 2012 yılında keşfedilen ilk gözsüz avcı örümcektir. Yaklaşık 6 santimetre bacak açıklığına ve yaklaşık 12 milimetre vücut açıklığına sahiptir. Avcı örümceklerin binden fazla türü vardır ve bu türlerin çoğunun gözleri bulunur. Ancak Sinopada’nın gözleri bulunmaz çünkü gözlere ihtiyaç duyacak bir ortamda yaşamaz. Onun evi karanlık mağarasıdır.

3. Thaumastochelidae

Thaumastochelidae

Thaumastochelidae, 3 farklı türden oluşan derin ıstakoz ailesini ifade eder. Bu 3 türde gözler körelmiştir ve bulunmaz. Zaten gözlere de ihtiyaçları yoktur onlar okyanusun ışık girmeyen derinliklerinde yaşarlar. Gözleri bulunmaz ancak diğer ıstakozlardan fazla olarak dikenli, uzun çentikleri mevcuttur.

4. Kör Mağara Balığı

Meksika Tetrası

Meksika tetrası veya kör mağara bağılı olarak bilinen Astyanax mexicanus, Meksika’nın bazı bölgelerinde bulunan tatlı su balığıdır. Mağara balıklarının gözleri yoktur ve pembesi beyazımsı albinoya benzer renkleri bulunur. Genellikle akvaryum balıkları olarak da kullanılırlar ortalama 12 cm uzunluğa ulaşırlar.

5. Kör Mağara Semenderi

Mağara semenderi

Proteus anguinus, Proteidae ailesine ait olan ve sadece mağaralarda yaşayan bir semender türüdür. Bu türler uyur, ürer ve su altında yemek yer. Slovenya , Hırvatistan, Bosna Hersek ve İtalya’nın yeraltlarında yaşarlar. Tahmin edeceğiniz üzere gözleri körelmiştir ancak koku alma ve duyma gibi diğer özellikleri çok daha gelişmiştir. Mağara semenderlerinin ön ayaklarında 3 arka ayaklarında 2 parmakları bulunur.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir