Develer: Özellikleri, Davranışları, Türleri

Develer, Asya ve Afrika kıtalarında yaşayan evcil hayvanlardır. İnsanlar tarafından sürekli etleri, sütleri ve güçleri için kullanıldı. Konar-göçer insanlar develer sayesinde onca yolu kat edebildi. Günümüzde de eti ve sütü için evcil hayvan olarak bakılıyor ve kullanıyor. Develer hakkında hemen herkes bir şeyler bilir. Bunlardan bazıları doğru bilgiler olsa da çoğu halk efsaneleridir. Örneğin develerin hörgüçlerinde su depolaması veya aylarca susuz yaşayabilmesi gibi. Yazımızda bu harika çöl hayvanları hakkında doğru bilinenleri sizlerle paylaşacağız.

Libya çölünden deve manzarası.

Develer Günlerce Susuz Kalabilir

Develer günlerce hatta 15 güne kadar su içmeden idare edebilen canlılardır. Develerin ne kadar susuz kalabildikleri onların maruz kaldıkları sıcaklıklarla alakalıdır. Örneğin 50 santigrat derecede 9 gün kadar hiç su içmeden durabilirler ve bir içişte 100 litre su tüketebilirler. Kış aylarında susuz dayanma süreleri çok daha fazla uzayabilir.

Hörgüçlerinde Su Değil Yağ Depolarlar

Bilinenin aksine hörgüçlerinde su değil yağ bulunur. Kıtlık dönemlerinde vücuduna depo ettiği yağları kullanarak kendine enerji sağlar. Kıtlık dönemlerinde develerin kütleleri yarı yarıya düşebilir. Ancak yeniden yiyecek bulduğunda yağ depolamaya devam eder.

Develer tek ve çift hörgüçlü olmak üzere iki türe ayrılır. Fotoğrafta tek hörgüçlü bir deve yar almaktadır.

Develer Yaklaşık 40 Yıl Yaşayabilir

Develerin ömrü 40 yıldır. Yeni doğan develer ilk başta beyaz renklidir ancak yaşı ilerledikçe rengi kahverengine döner.

Hörgüçleri Isı Düzenleyici Görevi Görür

Çöldeki gündüz aşırı sıcakları ve gece soğukluklarına karşı deve hörgüçlerinde bulunan yağ asitleri ısı yalıtımı görevi görerek devenin fazla ısınmasını ve soğumasını engeller.

Deve Sütü Dünya’nın En Sağlıklı Sütleri Arasında Yer Alır

İnek sütüyle karşılaştırıldığında toplam yağ ve doymuş yağ oranı biraz daha düşüktür. İnek sütünün üstünde süren spekülasyonlara karşılık deve sütü uzmanlara göre bağışıklık sistemini iyileştiriyor, diyabeti önlüyor ve kalp sağlığını destekliyor. İnek sütü hakkındaki yazımızı okumak için şuraya tıklayabilirsiniz.

Çift hörgüçlü bir deve.

İki Tür Deve Bulunur: Dromedary ve Bactrian

Dromedary develerinde sadece bir kambur bulunurken, baktriya develerinde iki kamburu veya hörgücü bulunur. Yer yüzündeki develerin çoğu ‘Arap devesi’ olarak da bilinen tek hörgüçlü Dromedary develeridir.

Develerin Kalın Dudakları Bulunur

Develerin kalın dudakları onların her koşulda beslenmesini sağlar. Beslendiği şeyler çöldeki dikenli olduğunda bu kalın dudaklara fazlasıyla ihtiyacı oluyor. Diğer yandan develer de tıpkı inekler gibi ruminant hayvanlardır.

Harika dişler, harika dudaklar. 🙂

Develerin Gebelik Süresi 14 Aydır

Develer yavrularını doğumdan önce 14 ay karınlarında taşırlar. İnsanla kıyasladığımızda bu oran 5 ay daha fazladır. Ayrıca deve yavruları doğduktan sadece yarım saat sonra anneleriyle beraber yürüyebilirler.

Develer Hızlı Hayvanlardır

Bir deve saatte 65 km hızla koşabilir ve saatte 40 km hızla yürüyebilirler. Kısaca bu hayvanlar hantal görünüşleri altında birer Barry Allen (Flash) yatıyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir