Rüyanın Öteki Yakası – Kitap Yorumu

Ursula K. Le Guin’ın yazdığı Rüyanın Öteki Yakası adlı kitap sayesinde müthiş olaylar örgüsünün içinde kendinizi bulmaya hazır mısınız?

Burada pek çok kitap tanıttım ve özellikle bilim kurgu romanları üzerine ağırlık verdim. Maymunlar Gezegeni, Kraken, Uzayda Piknik gibi harika bilim kurgu eserlerine yer verdiğimiz gibi bazı vasat bilim kurgu romanlarını da tanıtmış bulundum. Rüyanın Öteki Yakası kitabı ise kendimce harika olarak saydığım kitapların arasında yer edecek kadar özgün ve sürekleyici yazılmış bir roman. Kitabın her şeyden önce bilimsel bir yönü de bulunuyor yani bilim kurgu alanında yer isteyip Hollywood yapıtları gibi tamamen fantastik kurgudan oluşan bir eser değil.

Diğer yandan kitabın konusunun da çok farklı olduğunu okudukça anlıyorsunuz. Bende rüyalar hakkında pek çok kitap okumuş bulundum ancak konu ve anlatım bakımından bu derece özgün olması beni şaşırttı. Tüm rakiplerinin arasından bilim kurgu dalında böyle bir yapıt kolay kolay Dünya’ya gelmez sanırım.

Rüyanın Öteki Yakası-Kitap Yorumu

Rüyanın Öteki Yakası Olay Örgüsü

”Yahu kaç dakikadır kitabı övüyorsun biraz içeriğinden bahset” diyenler için anlatayım. Goerge Orr adında sıradan görünen ama hiç sıradan olmayan bir kahramanımız bulunuyor. Öyle ki bu kişi rüyalarında gördüğü her şeyin gerçekliği yani yaşadığı dünyayı değiştirdiğini fark ediyor. Ve ilaç ilaç bağılılığı olan çılgın kahramanımız, kendisini şan şöhret, iktidar gibi kötü emellerine alet edecek bir bilim insanının eline düşüyor. İşte olaylar bundan sonra patlak vermeye başlıyor. Ay’ı istila eden uzaylılar, Dünya nüfusunun bir anda 7 milyardan 1 milyara düşmesi gibi sayısız doğaüstü olay. Gel gelelim ki rüyasında gördüklerinin gerçeğe dönüşmesinden ve diğer insanların hayatlarını etkilemekten rahatsızlık duyan kahramanımız bir avukatla iş birliği yapıp, kurnaz bilim insanının elinden kurtulmanın yollarına bakar.

Konfüçyüs de sen de birer rüyasınız ve sizin birer rüya olduğunuzu söyleyen ben de bizzat bir rüyayım. Bu bir paradoks. Gelecekte bilge bir adam belki bunu açıklayabilir; o gelecek on binlerce kuşak gelip geçmedikçe gelmeyecek.

Chuang Tzu
apkcell.net

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir