Güneş Ne Zaman Ölecek?

Yazı Özeti: Güneş ömrünün yarısındadır ve 4.5 milyar yıl ömrü kalmıştır.

Bütün yıldızlar ihtişam dolu parlaklıklarını kaybedip günün birinde ölmeye mahkumdur. Doğmak, yaşamak ve ölmek… Ancak her yıldızın yaşam süresi farklıdır, kimisi 1 milyar yıl iken kimisi Güneş gibi 9-10 milyar yıl yaşayabilir. Güneşimiz şuan’da 4.5 milyar yaşındadır ve 2 milyar yıl sonra ölüm süreci başlayacak, kırmızı bir deve dönüşecektir. Öyle ki Merkür, Venüs gibi gezegenleri yutacak, Dünya’nın da tüm okyanus ve akarsularını buharlaştıracaktır. Ve sonunda bir beyaz cüce olarak gezegen boyutlarında bir yıldıza dönüşecektir. Kısaca Dünya’dan uzaklaşıp diğer yıldız sistemlerine ulaşmak için toplamda 1 milyar yılımız bulunuyor.

Güneş ömrünün yarısında.

Güneş ve Kırmızı Dev

Güneş şuanda ”ana sekans” bir yıldızdır, yani hidrojeni etkili bir şekilde helyuma dönüştürür. Yaklaşık 3 milyar yıl sonra Güneş’in çekirdeğindeki tüm hidrojen helyuma dönüşmüş olacaktır. Çekirdekte yakılacak başka bir şey olmadığı için çekim kuvveti zayıflayacak ve yıldız dışarıya doğru genişlemeye başlayacaktır. Yüzeyi beyaz renkten, kırmızımsı bir renge dönüşecek ve ona kırmızı dev denilecek. Muhtemelen bunu biz diyemeyeceğiz çünkü yaşanan savaşlar ve kitlesel yok oluşlar gelişen bilimsel ilerlemenin önünü kesiyor. Eğer olur da 1 milyar yıl içinde birbirimizi yok etmemeyi başarır ve diğer yıldız sistemlerine göç etmiş olursak, neslimiz Güneş’in muhteşem görüntüsünü teleskoplar sayesinde belki inceleyebilir.

Peki Güneş’in ”Kırmızı Dev” Evresinde Gezegenlere Ne Olacak?

En başta dediğimiz gibi Merkür ve Venüs gezegenlerinin Güneş’ten kurtuluşu olmayacak. Dünya’da her ne kadar Güneş yörüngesinden uzaklaşmış olsa da Güneş tarafından yutulmaktan kurtulamayacaktır. Öyle ki Güneş Mars’a kadar bir büyüme yaşayacak. Dünya üzerinde Güneş tarafından yutuluncaya kadar yaşam kalmamış olacaktır, çünkü 1 milyar yıl sonra Dünya, Mars gezenine dönmeye başlayacak. Bu süreçten her bir milyar yıl sonra Dünya sıcaklığı %10 artarak okyanuslarını kaybedecektir.

Mars’ta hiçbir zaman yaşanılabilir bölge konumunda olmayacaktır, Dünya ile hemen hemen aynı kaderi yaşayacaktır. Ancak Güneşteki bu büyüme ilerledikçe Jüpiter ve Satürn gibi gezegenler yaşanılabilir bölge konumunda olacaklar. Bu büyüme arttıkça yaşanılabilir bölge sınırı Plüton’a kadar ilerleyecektir. Belki de Plüton’un güzel dağlarını, uzun vadilerini kaplayan buz tabakası eriyecek, orada canlı yaşamına uygun bir ortam oluşacaktır. Tabii son dediğimiz fazla bilimsel dayanağı olmayan ve çok kısa süre içinde gerçekleşmeyecek bir şeydir.

Güneş’in Beyaz Cüce Evresi

Sonunda Güneş’in dış katmanındaki hidrojende tükenecek, içeri doğru çökmeye küçülmeye başlayacaktır. Bununla birlikte yaşanılabilir bölge sınırı da gerilemeye başlayacaktır ancak Dünya, Venüs ve Merkür kırmızı dev aşamasında Güneş tarafından yutulduğu için çoktan parçalanmış olacak, kalıntıları bile ortada kalmayacaktır. Dünya gezegenine kadar büyüme yaşayan koca güneş, nihayetinde içine çekilerek Dünya boyutlarında parlaklığını kaybetmiş bir beyaz cüce olarak son enerjisini yaymaya devam edecektir.

Hüzünlü Son; Güneş ve Kara Cüce Evresi

Güneş, beyaz cüce olarak ortalama 1 milyar yıl daha yaşadıktan sonra iyice enerjisi tükenmiş, sönmeye başlamış olacaktır. Dolu dolu 10 milyar yıl boyunca ışık ve ısı yayan o heybetli cisim tüm ışığı ve ısısından yoksun kara bir nesneye dönüşecek, buz kesecektir. Ve Güneş’in bu evresine de kara cüce denilecektir. Diğer yıldız sistemlerinden evlerine bakan Güneş’in çocukları da yıldızlarını artık göremeyecektir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir