Araknitler (Arachnida) Nedir?

Araknitler veya örümceğimsigiller, Chelicerata subphylum alt şubesini kapsayan bir grup omurgasız eklembacaklılardır. Bu türlerin genel özellikleri, vücut yapılarının ikiye ayrılması ve sekiz bacaklı olmaları gibi sıralanabilir. Ancak tüm araknitler sekiz bacaklı değildir. 6 bacaklı olanı da vardır. Şuana kadar tanımlanan 98.000 araknit türü olmasına karşılık, bilim insanları bu sayının 600.000 olacağı görüşündedir. Oldukça geniş ve çeşitli bir grup olan araknitlerden; 40 bini örümcek türü, 32 bin tür akarlar, 12 bin tür keneler, 17 bin türü akreplerden oluşur. Yalancı akrepler gibi pek çok çeşitlendirme ve ekleme yapılabilir bu türlere. Örneğin Böğüler veya bilimsel adıyla Solifugae araknitler arasında yer alır. Böğüler hakkında detaylı bilgi almak için şuradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Dünya üzerinde 900’ü tarantula olmak üzere 40 bin örümcek türü bulunur.

Fiziksel Özellikleri

Genel olarak araknitler 8 bacaklıdır ancak akarlar gibi 6 bacaklı olanları da bulunur. Hatta 4 bacaklı olanları bile bulunur. Böceklerden farklı olarak kanatları ve antenleri bulunmaz. Vücut yapıları karın ve sefalotoraks olmak üzere ikiye ayrılır. Sefalotoraks kısmında dişleri, gözleri ve ağzı bulunur. Üreme ve beslenme gibi gereksinimlerini halletmek için keliserlere ve pedipalplere sahiptirler. Araknitlerin vücut organlarını koruyan dış iskeleti ve kıkırdaktan oluşan ikinci bir koruma tabakası vardır. Bu tabaka endosternit olarak adlandırılır.

Araknitler genel olarak insanlara potansiyel bir tehdit oluşturmaz. Örneğin 40 bin örümcek türünden sadece karadul gibi birkaç tür insanlar için tehlikelidir. 17 bin akrep türünden ise sadece 25’i insanları öldürebilecek güçte zehir üretebilirler. Diğer yandan Böğüler veya ülkemizde sarı ömer olarak bilinen araknitlerin Dünya üzerinde 1000 türü mevcuttur ve hiçbiri zehirli değildir. Diğer yandan kene türlerinin de bazıları önemli sorunlara neden olur. Her ne kadar bazı türleri insanlarda kırım kongo kanamalı ateşe neden olsa bile Dünya üzerinde en çok insan öldüren hayvanlar arasında yer almazlar. Dünya’da en çok insan ölümüne neden olan hayvanlar hakkında bilgi edinmek isterseniz şuraya tıklayarak yazımıza ulaşabilirsiniz.

Araknitler ve Diğer Özellikleri

Araknitler Dünya’nın hemen her yerinde yaşayabilen canlılardır. Genelde karasal hayvanlardır ve çok azı deniz ve tatlı sularda yaşamaktadır. Genelde bir dış iskelete sahip olsalar da yinede Güneş’e karşı hassaslardır. Genellikle mağaraları, toprak altını, nemli ve az ışık alan ortamlarda yaşamayı tercih ederler.

Genel olarak etçil bir diyet benimserler. Keneler ve akarlar harici geri kalanı böceklerle beslenirler. Bunlardan en ilginçleri ise örümceklerdir. Bu canlılar asla doymak bilmiyor. Hatta bu konuda yapılan bir araştırma mevcut, şuraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Dünya üzerindeki tüm örümcek yıl içinde 400 ila 800 milyon ton et tüketiyor. İnanılmaz değil mi? Dünya’da yaşayan 7 milyar insanın ortalama 400 milyon ton et tükettiğini öğrendiğinizde bu şaşkınlığımız kat ve kat daha artıyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir