Babirusa Nasıl Bir Hayvandır?

Bazen ”geyik domuz” olarak da bilinen Babirusa, bir domuz olarak kabul edilmese bile domuz ailesinin üyesidir. Babiruslar Endonezya’nın adalarına özgü türlerdir. En dikkat çeken özellikleri erkeklerde görülen köpek dişleridir. Dişi babirusların köpek dişleri çok küçüktür veya hiç yoktur. Ortalama ağırlıkları 75 kilogramdır ve 95 cm yüksekliğe sahiptirler. Babiruslar dişlerini sürekli kayalara sürtme gereği duyarlar, dişleri çok güçlüdür ve yaşam boyu büyümeye devam ederler. Bundan dolayı ileride kıvrımlı dişlerinin kurbanı olmamak için sert kayaçlara sürterek törpülemek zorundadırlar.

Erkek bir babirusa

Yaşam alanlarında erkek babirusalar tek yaşamayı severler ve sadece çiftleşme dönemlerinde dişilerle beraber olurlar. Dişi ve yavru babiruslar ise büyük gruplar halinde gezerler. Bu gruplar 80 üyeyi bile geçebilir. Çiftleşme dönemlerinde erkek barbirusalar, dişileri elde edebilmek için çetin bir savaşa girer. Diğer erkekleri alt eden babirus çiftleşmeye hak kazanmış demektir. Çiftleşme yaşandıktan sonra yavru domuzcukların doğması 160 günün sonunda gerçekleşir. Bir dişi bir veya iki yılda bir doğum yaparak bir veya iki yavru domuzcuk meydana getirir. Bir Babirusa 24 yıl kadar vahşi doğasında yaşayabilir.

Babirusa Ne Yer?

Dünya üzerinde bulunan bütün domuz türleri hepçildir. Hemen her şeyi yiyebilirler ama babiruslar diğer domuzlardan biraz daha farklı diyet benimseyerek sadece otobur beslenme alışkanlıkları edinmişlerdir.

Endonezya adalarında bir tür.

Nesillerinin Durumu Nedir?

Tüm babirus türleri, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından (IUCN) nesli tükenme tehlikesi altında olan türler arasında sınıflandırmaktadır. Endonezya ve çevresinde yaşanan aşırı avlanma bu türün neslini tehlikeye atan en önemli etkenler arasında yer alıyor.

İlgili Yazı:

grup seks izle

You may also like...

Yorum Yap