Güneş Sisteminin En Küçük Gezegeni Hangisidir?

Yazı Özeti: Merkür gezegeni Güneş sisteminin en küçük gezegenidir.

Güneş sistemi sekiz gezegenden oluşur bunların dördü (Venüs, Merkür, Dünya, Mars) karasal gezegenler iken geri kalan dördü (Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün) gaz devleridir. Bu gezegenler etrafında bulunan doğal uyduları da mevcuttur ancak Merkür ve Venüs gezegenlerinin doğal uyduları bulunmaz. Güneş Sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter gezegenidir ve en küçük gezegeni ise hem kütle hemde hacim bakımından Merkür gezegenidir. Merkür gezegeni tıpkı Ay gibi kraterleri ve ovaları bulunur, hemen hemen aynı büyüklüktedirler. Merkür’ünde tıpkı Ay gibi bir atmosferi bulunmaz.

Güneş sisteminde 8 gezegen bulunur ve en küçüğü Merkür’dür.

Merkür’ün Kütlesi ve Büyüklüğü Nedir?

Merkür’ün 330.104.000.000.000 milyar kilogram kütlesi bulunur bu Dünya’nın neredeyse 0,055 kadarıdır. Ekvator çevresinin büyüklüğü 15 bin 329 kilometredir ve Merkür’ün çapı Dünya’nınkinden 2.5 kat daha küçüktür. Yani bu Dünya’nın büyüklüğünün sadece %38’i etmektedir. Eğer başka bir kıyaslama yapacak olursak Merkür, Güneş sisteminin uyduları olan Titan ve Ganymede’den daha küçüktür. Bu iki dev uydunun tek talihsizliği Jüpiter ve Satürn gibi büyük gaz devlerinin yörüngelerinde olmasından kaynaklanmaktadır. Güneş sisteminin en büyük uyduları adlı yazımızı okumak için şuraya tıklayabilirsiniz.

Güneş Sisteminin En Küçük Gezegenine Bir Bakış

Merkür’ün bilinen bir doğal uydusu yoktur. Bunu açıklamak için geliştirilen birkaç teoriden birisi; Merkür’ün aslında uydusunun oluşması için uygun bir ortam vardı ancak Güneş tarafından çevresini kaplayan gaz ve toz bulutunun yüksek çekim kuvveti sebebiyle çekildiğidir.

Merkür, Güneş tarafından çok fazla etkilenmiş bir gezegendir. Öyle ki Güneş rüzgarları onun atmosferinin buharlaştırıp uçmasına neden olmuştur. Sadece bununla kalmayıp, onun yüzeyindeki karasal tabakayı da eritmiştir. Merkür’ün dış tabakası çok incedir ve genelde metallerden oluşur. İç çekirdeğinin toplam hacminde kapladığı alan ise %42’sidir. Çekirdeği aşırı yoğunlukta metallerden oluşan Merkür’ün aslında bir zamanlar çok büyük bir karasal gezegen olduğu, ancak Güneş’e yakınlığı sebebiyle bu özelliğini kaybettiği düşünülür.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir