En Çok Ada Bulunan Ülkeler

Ada, çok büyük boyutlarda veya çok küçük boyutlarda olan, etrafı sularla kaplı kaya parçalarıdır. Dünya üzerinde 700 milyon insanın adalarda yaşadığı düşünülmektedir. Adalar ayrıcalıkları ve farklı faunaları sayesinde daha önce hiç bilinmedik bitki ve hayvan türlerini içinde bulundurabilirler. Bunun en güzel örneklerinden birisi Galapagos Adalarıdır. Şuraya tıklayarak Galapagos Adaları hakkında harika gerçekleri öğrenebilirsiniz. Dünya üzerinde en çok ada bulunan ülkeleri gelin sıralayalım;

1. İsveç

İsveç – Stockholm

İsveç’te çoğunlukla insanların yaşamadığı 221. 800 ada bulunmaktadır. Bu sayı size çok abartılı gelebilir ancak ülkenin başkenti olan Stockholm’de bile 50’den fazla köprüyle bağlanmış 14 ada bulunur. Ayrıca Galma Stan kasabasında orta çağdan kalma yapılar ve müzeler bulunur. Bu adaların bir çoğu spor gibi etkinlikler için kullanılıyor.

2. Finlandiya

Finlandiya turizm için harika bir ülkedir ve 188.000 adası bulunur. Bu adaların sadece 455’ini insanlar yerleşim yeri olarak kullanmaktadır. Adaların geri kalanı balıkçılık, spor faaliyetleri, araştırma ve keşif amaçlı kullanılır.

3. Norveç

Spitsbergen adası

Kuzey Avrupa ülkesi olan Norveç’te 55 bin ada bulunur. Norveç’i genelde o muhteşem kuzey ışıkları altında çadırın içinde pinekleyen insan fotoğrafları ile biliriz. Norveç’te verilen bu sayıdan daha çok ada olduğu düşünülmektedir ancak resmi kayıtlar 55 bin olduğunu gösteriyor. Norveç’in en büyük adası Spitsbergen adasıdır.

4. Kanada

Baffin Adası

İstatistiklere göre Kanada sınırları içinde 52.455 ada bulunmaktadır. Bunların en büyü 507.451 km² yüz ölçümü ile Baffin Adasıdır. Ayrıca en yüksek noktası 2.042 metredir. Karasal bir iklime sahip olan Baffin adasında 431 kuş türü bulunmaktadır. Bir diğer önemli nokta ise Manitoulin Adasıdır. Dünya üzerinde en büyük tatlı su adasıdır.

5. Ada Ülkesi Endonezya

Endonezya’da 17.508 ada bulunmaktadır ve bulunan adalar genelde volkanik adalardır. Endonezya’daki başlıca adaları Malaku ve Sunda gruplarıdır. Endonezya adaları ekosistemi, tarihi, plajları, filleri, kaplanları ve diğer vahşi yaşamı ile benzersizdir.

6. Avustralya

Avustralya’da kayıtlara göre 8.222 ada bulunmaktadır. Bunlardan bin tanesi Tazmanya içinde bulunur. En büyük ada ise Melville adasıdır.

7. Filipinler

Filipinler, Güneydoğu Asya’da bulunan tropik bir ülkedir. 7.107 ada bulunur ve adaların çoğu güzel plajları içerir. Ülkede bulunan en büyük ada Luzon adasıdır. Aynı zamanda en çok nüfusun bulunduğu ve ekonomik yönden en gelişmiş adadır.

8. Japonya

Fuji Dağı – Japonya

Japonya’da 430’unun insanlar tarafından yerleşke olarak kullanıldığı 6.853 ada bulunmaktadır. Ayrıca Japonya’da birkaç tane insan yapımı adada bulunur. Ülkede adaların çoğu volkanik adalardır ve gür ormanlarla kaplıdır. Bu sebeple çoğu adaya tesis veya endüstri kurulamaz. Bunlarla birlikte Japonya’da bulunan Fuji Dağı’nın patladığında büyük bir kitlesel yok oluşa neden olacağı düşünülmektedir.

9. Birleşik Krallık

İngiltere, Avrupa anakarasından ayrılmış büyük bir adadır ve 6289 ada bulunmaktadır.

10. Yunanistan

Yunanistan’da 6.000 ada bulunur ve bu adaların 166’sında insanlar yerleşkeler kurmuşlardır. Girit en büyük Yunan adasıdır ve ardından Midilli ve Rodos adaları yer alır. Adaların çoğu Türkiye’nin kıyı kesimlerinde bulunur. Yine aynı şekilde 12 adalarda ülkemizin kıyı kesimine çok yakın adalardır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir