Partenogenez Nedir? 8 Partenogenetik Üreme Örneği

Partenogenez veya partenogenetik bazı bitki ve hayvanlar için doğal bir üreme şeklidir. Partenogenez; döllenmemiş yumurtadan embriyo gelişimidir. Partenogenezin pek çok çeşidi ve örneği vardır. Örneğin erkeği olmayan veya erkeği az olan türlerde görülebilirken bu durum mevsimsel olarak da değişiklik gösterebilir. Bunun içinde kısa bir örnek verip konumuza devam edecek olursak, asma bitleri yazları eşeyli üremeyi tercih etmezler. Dişiler doğrudan doğruya yumurtlayarak yeni yavrular oluştururlar ancak kış için daha sağlıklı üyeler oluşturmak için sonbaharın sonuna doğru eşeyli üreme gerçekleştirirler. Şimdi dilerseniz Partenogenez ile üreme sağlayan 10 hayvanı sıralayalım:

1. Komodo Ejderi

Komodo Ejderi

3 metre uzunluğa ve 70 kilogram ağırlığa erişebilen bu dev kertenkeleler partenogenez üreme sağladıkları teyit edilmiştir. Komodo ejderi dişilerinin her zaman çiftleşmek için bir erkeğe ihtiyacı yoktur. Araştırmacılar Avrupa’da esaret altında bulunan 2 dişi ejderin bir erkek olmadan döllenmeye elverişli yumurta bıraktıklarını buldu.  İlk başta bilim insanları 2 yıl boyunca erkekle karşılaşmayan dişi komodo ejderlerinin başta erkeklerden aldığı spermleri sakladığını düşündü ancak yumurtalar escort bayanlar fatih üzerine yaptıkları inceleme sonucunda döllenmemiş yumurtalar olduklarına karar verdiler.

Komodo ejderleri hakkında diğer ilginç gerçekleri okumak için şuraya tıklayabilirsiniz.

2. Yaprak Bitleri

Yeşil yaprak bitleri bitkilerin konukçusu olarak öz suyunu emer ve kurumasına neden olurlar.

Yaprak bitleri Aphidoidea ailesine ait 4000 çeşitten oluşan ve genelde ana besinleri yapraklar olan böceklerdir. Yaprak bitleri hem eşeyli hemde eşeysiz üreyebilen, mevsimsel değişiklik gösteren böceklerdir. Genelde partenogenetik üremeyi ilk baharda gerçekleştirirler.

3. Siyah Uçlu Resif Köpekbalığı

Siyah uçlu köpekbalığı

Siyah uçlu köpekbalığı veya Carcharhinus melanopterus yüzgeçleri üzerinde belirgin bir şekilde siyah yüzgeçleri olan köpek balıklarıdır. Gezegenimizin tropikal ve subtropikal sularında oldukça yaygın bir türdür. Carcharhinus melanopterus hem cinsel hemde aseksüel olarak üreyebilen canlılardır. 2007 yılında Virginia-Akvaryum ve Deniz Bilimleri Merkezinde hiçbir erkek tarafından çiftleştirilmemesine rağmen siyah uçlu köpek balığının partenogenez sonucu hamile kaldığı tespit edildi.

4. Sphyrna Tiburo

Sphyrna tiburo

Sphyrna tiburo gezegende yaşayan tek omurgalı köpekbalığı türüdür. Onu belirgin kılan özelliği fotoğrafta göreceğiniz üzere çekiç şeklinde bir kafatasına sahip olmasıdır. Genelde ılık okyanuslarda yaşamayı tercih eder bu sebeple sürekli göç halindedir. Sphyrna tiburo Henry-Doorly Hayvanat Bahçesi’nde 2007 yılında partenogenetik üreme sağladı. Yapılan DNA analizleri tarafından doğrulandı.

5. Epiperipatus Imthurni

Epiperipatus Imthurni

Epiperipatus imthurniPeripatidae familyasına ait kadife solucan türüdür. Bu zamana kadar hiç erkek Epiperipatus imthurni kayıt altına alınmamıştır. Bu türünde partenogenetik üreme ile çoğaldıkları bilinmektedir.

6. Triaeris Stenaspis

Aseksüel üremeler

Triaeris stenaspisOonopidae familyasına ait bir örümcek türüdür. Triaeris stenaspis, Avustralya, Madagaskar, Arjantin, Amerika Birleşik Devletleri ve Galapagos Adaları gibi çok geniş bir coğrafyaya yayılım göstermişlerdir. Bu türünde şimdiye kadar erkek üyesine hiç rastlanılmamıştır.

7. Indotyphlops Braminus

Indotyphlops Braminus

Indotyphlops braminus Afrikaya özgü olan ancak zehirli olmayan bir kör yılandır. Indotyphlops braminus solucana olan benzerliğiyle de oldukça ilgin bir yılandır. Bu güne kadar hiç erkek bireyi bulunmayan bu yılarlar partenogenez yöntemi ile üreme sağlamaktadır.

8. Daphnia Pulex

Daphnia Pulex

Daphnia pulex gezegende en çok yayılım gösteren ve çeşitli sulak arazilerde bulunan bir su piresidir. Hemoglobin üretiminden dolayı hipertrofik sularda kırmızımsı görünebilir. Bu canlılarda hem cinsel hemde aseksüel üremede bulunabilirler.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir