Bir Yılanın Yiyebileceği En Büyük Av Nedir?

Youtube’da yılanlar hakkında bir araştırma yaptığımızda karşımıza efsane başlıklar çıkar; ”İnsan Yiyen Yılan” şeklinde.. Hatta bu isimde bir belgesel dahi yapmışlar yazının sonuna ayrıca linkini bırakacağım. Bu tip Youtube videolarına bakarken ”Dev Yılan İneği Yuttu” gibi iğrenç ve korkutucu bir videoyu önerilenler kısmında görmek çok olasıdır. İğrenç ve korkutucu derken, bize göre iğrenç ve korkutucu yoksa orada hayvan damak zevkinin nirvanasını yaşıyor kötü bir şey dediğimiz yok çevreciler kızmasın. 🙂 Velhasıl kelam bizde bu başlıkları gördük ve ”bu işin bir sınırı yok mu arkadaş?” diyerek aşağıdaki soruyu sorma ve araştırma gereği duyduk.

Yılanlar her şeyi yiyebilir. Bir ağaç yılanı (Chrysopelea ornata) enfes bir kertenkeleyi (Leiolepis belliana) mideye indiriyor.

Bir Yılanın Yiyebileceği En Büyük Av Nedir?

Yılanlar oldukça başarılı hayvanlardır. Dünya üzerinde Antarktika ve bazı adalar hariç hemen her coğrafyada yılanlar bulunur. Ağaçta gezineninden tutun, yerin altında oyuklar açanına kadar her türden her çeşitten yılan vardır. İşler böyle olunca yılanların besin piramidi de çok geniş oluyor haliyle; memeliler, yumuşakcalar ve diğer sürüngenler yılanların öğle yemeğini süslendiren lezzetli bir av olabilir.

Bu derece çeşitli bir öğüne sahip olan yılanların, özellikle kilo ve çok yemekle derdi olanların sinirlerini hoplatacak ilginç bir sindirim sistemi bulunur. Öyle ki onların çok fazla ısıya ihtiyaç duymayan vücutları, enerjilerini çok uzun süre korumalarına ve daha az kalori yakmasına imkan sağlar. Hatta yapılan bir araştırmaya göre herhangi bir avcı hayvanın yaşamak ve üremek için gereken enerji miktarının sadece %3’lük bir kısmı yılanlar için yeterlidir.

Yılan: Sınırları Zorlamak!

İnanışın aksine yılanlar o büyük avlarını yutarken kafatasını oynatmaz veya çeneleri yerinden çıkmaz. Aşağıda resimde gördüğünüz gibi kafatası sabittir ve çenenin bitişindeki eklem ve özel kaslar yılanın avının yutmasına, çenesinin açılmasına olanak tanır.

Çenelerini rahatlıkla genişletebilmelerini o eklemlere borçlular.

Anlaşıldığı üzere yılanlar çok büyük avları yiyebilirler. Kendi ağırlıklarından daha büyük avları bile.. Geyikler, diğer büyük baş hayvanlar ve insanlar yılanlar için iyi bir öğün olabilir. İnsanlar demişken; yılanların insan yedikleri çok görülmüş bir olay değildir. Ancak istisnalar vardır. Örneğin iki yıl önce Endonezya’nın Sulawesi adasında palmiye çiftliğine giden Akbar Salubiro adında talihsiz bir işçi piton yılanının kurbanı oldu. Salubiro, piton tarafından önce boğulmuş ardından yutulmuştur. Daha sonra görevliler bu talihsiz olayla karşılaştıklarında şişkin halde yatan yılanı karnından keserek yediği insanı dışarı çıkartmışlardır. Piton büyük avının elbiselerini dahi sindirememiştir ve avını yutarken başından yutmaya başlamıştır.

Her ne kadar bu tür vakalar çok az yaşansa da gündeme bomba gibi düşmektedir. Çünkü kemiklerin un ufak olacağı bir basınca karşı hayal gücümüz korkutucu bir derecede çalışabiliyor. Yine Endonezya’dan bir örnek verecek olursak; 2017 yılının 14 Haziran gecesi el fenerini eline alan Wa Tiba, Muna adasında sebzelerini domuz baskınına karşı korumak için arka bahçesine çıktı. Tiba o gece daha evine geri dönemedi çünkü 7 metrelik bir pitona av oldu. Ertesi gün (15 Haziran) Tiba’nın ailesi ve köylüleri onu aramak için araziye dağıldılar. Sebze bahçesine 50 metre uzaklıkla karnı şişik bir pitonu fark eden köylüler, yılanı öldürüp köye getirdiler. Sonuç şaşırtmadı; Tiba büyük pitona av olmuştu.

İlgili Yazılar:

Kaynak ve İleri Okuma:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir