Maymunlar Neden İnsanlar Kadar Yaşayamaz?

Şempanzeler ve diğer büyük maymunlar hem genetik hemde fenotip olarak insanlara daha çok benzerdir. Bu benzerlikler bilim insanlarının aklında daha farklı sorulara cevap aramaya itiyor. Örneğin şempanze veya orangutan gibi primatların neden bizim kadar uzun yaşayamadığı sorunsalı çok farklı bilgileri öğrenmemize yardımcı oluyor. Gelin şimdi bu soruya cevaplar üretelim.

Diğer primatlar neden insanlar kadar uzun ömürlü değildir?

Tıbbi Gelişmeler

Şempanze ve diğer büyük maymun türleri ortalama 50 yılın üzerinde yaşarken biz insanlarda bu süre daha fazladır. Uzun bir hayat yaşamayı sağlık sektörünün son 200 yılda yaşadığı gelişmeye borçluyuz. Öyle ki sanayi devrinde insanların yaşam süresi ortalaması 30-40 yıl iken günümüzde 80 yılın üzerine çıkmış durumdadır. İnsan harici diğer primatlar bu şartlara ulaşabilmiş olsa belki de daha uzun yaşayabilirlerdi. Ancak tüm uzun yaşama sırrımız sağlık sektörü ile alakalı değildir, genetik faktörlerde bulunur.

Maymunlar ve İnsanların Diyet Farklılığı

Yaklaşık 2.5 milyon yıl önce modern insan ataları tarafından taş gibi aletler diğer hayvanları öldürüp etlerini yemek için kullanıldı. Yaşam süremizde ki büyük farkın asıl oluşma sebebi işte bu kilit noktadır. Protein bakımından zengin besinler genlerimizi değiştirmeye başladı. Öyle ki vücut ve beyin boyutumuz büyürken bağırsak boyunda kısalmalar yaşandı.

Et yemeyle birlikte apolipoproteinde değişik varyantlar ortaya çıktı. Örneğin insanda ApoE3, bundan 250.000 yıl önce oluşmaya başladı. Yani modern insanın evriminden hemen önce.

ApoE3, özellikle kalp hastalığı ve Alzheimer olmak üzere çoğu yaşlanma hastalığının riskini azaltır. Ayrıca uzun yaşam süresi ile direkt olarak bağlantılı olan bir gendir.

Ateşin kullanılamadığı o dönemlerde sevgili atalarımız eti çiğ yediler, bizler için oldukça faydalı olan bu durumu siz denemeye kalkmayın. Çünkü çiğ et parazitlerle doludur ve kronik iltihap gibi pek çok çeşitli hastalığa sebep olabilir.

İlgili Yazılar:

www.puksi.com

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir