Maymunlar Neden İnsanlar Kadar Gelişmedi?

Evrim karşıtlarının en çok yönelttiği sorular arasında yer alır; ”Maymunlar neden insanlar gibi gelişim gösteremedi?” veya ”Neden şimdiki maymunlar insan olmuyor?” şeklinde… Evet bir yanda 7 kıtaya yayılmış, büyük şehirler kurmuş, gelişmiş teknolojiler üretmiş homo sapiens varken diğer yandan onların en yakın akrabaları olan diğer primatlar niçin ağaçlarda pineklemeyi seçmiştir net bir şekilde bunun cevabını vereceğiz.

Düşünceli bir bonobo.

Öncelikle insanlar ve şempanzelerin tahminen 6 ila 7 milyon yıl önce ortak atalarından ayrıldıklarını belirtmek isterim. Bu süreç içinde insana anatomik olarak çok benzeyen neandertaller gibi pek çok türün yok olduğunu da bilmeniz gerek. Her ne kadar şempanzelerle (%99 oranında) aynı genetik yapıyı paylaşıyor olsak da biz çok farklı dünyaların primatlarıyız.

Diğer Maymunlar Gayet İyi Durumda?

Sorunun cevabı ”evrime” ve ”gelişim gösteremeye” yüklediğiniz anlamlardan dolayı çok karmaşık gelebilir. Örneğin başarmak deyince aklınıza ne geliyor? İnsanlar neyi başardı da diğer primatlar başaramadı? Evrimin en önemli mekanizmalarından biri olan doğal seçilim, neslin devamını konu alan çabaların bütünüdür. Eğer şempanzeler nesillerini bu şekilde devam ettirebiliyor, yeteri kadar üreme sağlıyorlarsa neden bulunduğu ağaçları bırakıp insan gibi yaşama gayretine düşsünler? Yani diğer primatlar durumlarından oldukça memnunlar.

Eğer konuyu daha sadeleştirip anlatacak olursam; evrim bir ilerleme değildir. Mevcut organizmaların yaşam alanlarına uygunluğu ile alakalıdır. Bu yüzden diğer canlılar, özellikle primatlar bizlere göre daha az evrimleşmiş değildir. Zaten böyle bir kalıp da olamaz.

Üreme ve uyumluluk dediğimiz için akıllara insanların üremede şempanzelere göre daha başarı sağlamış olduğu gelebilir. Bu doğrudur ancak bu gibi hiçbir özellik insanları evrimsel piramidin en üstüne koymak için yeterli değildir. Ona bakacak olursak karınca popülasyonları insanlara göre çok daha fazladır ve yazmayı geliştirememiş olsalar bile tarımla da uğraşabilirler. Ayrıca doğal ortamlarına da çok iyi adapte olmuşlardır. Eğer evrimsel ilerleyişten kastınız evlerinizin sıcacık yataklarında yatarken televizyonlara bakmak ise bu doğru bir kriter belirleme seçeneği değildir. Bu şekilde yaşamak sadece sizin için iyidir. Evrimsel oyunu kazanmak için daha fazla hayatta kalmamız ve daha fazla üretken olmamız gerekmektedir.

Lucy, yaklaşık 3.85 milyon ila 2.95 milyon yıl önce yaşamış bir Australopithecus afarensis’dir.

İlk Ayrılışlar

Bilim insanları, insanın, şempanzeyle olan ortak atalarından yerde daha fazla zaman geçirmesiyle beraber ilk ayrılıkların olduğunu düşünüyor. Ayakları toprağa basan insan atası daha çok ayaklarını kullanıp, daha çok savanlarda ileriyi görmek için ayağa kalktı. Zamanla habitat alanlarını değiştirdi ve milyon yıl sürecek olan bu maceraları onlara daha farklı tecrübeler kattı. 3 milyon yıl önce ayak ve diğer anatomik yapılarında değişikliler olmaya başladı.

Sadece biz insanlarda görülmedi daha insansı tür özellikleri, erectus, neandertaller, denisova ve homo habilis gibi bildiğimiz ve keşfi bekleyen onlarca türde ortaya çıktı. Ancak aralarından galip olan tek canlı insandı. Tabii şempanze, orangutan ve goriller gibi diğer yakın akrabalarımızda bu evrim oyununu kazanabilenlerden oldu.

İlgili Yazılar:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir