Yılan Isırması Sonrası Yapılması Gerekenler

Zehirli bir yılan tarafından ısırılmak çok korkutucu olabilir ve insanların tamamen yanlış tepki vermesine yol açar: Panik anında yılanı yakalamaya ve öldürmeye çalışmak, turnike tedavisi uygulamak gibi.. Dünya üzerinde 3 binin üzerinde yılan türü bulunuyor ve bunlardan ortalama 200 türü insanlar için tehdit oluşturuyor. Türkiye’de 58 yılan türü olduğu biliniyor, bunlardan 15’i belirli düzeyde zehirli ancak sadece biri insan gibi büyük bir canlıya etki edecek güçte zehir üretebiliyor. Geri kalanı kertenkele, fare gibi küçük canlıları öldürmeye yetecek güçte bir zehre sahiptir.

Öyleyse bir insan yılan ısırmasına karşı nasıl tepki vermelidir? Ve yılan ısırması sonrası insan vücudunda ne olur?

1. Yılan Isırması Sonrası Panik Yapmayın

Herhangi bir yılan sizi ısırdığında panik yapmayın. Yılanı öldürmeye veya yakalamaya çalışmayın çünkü bu durum size daha çok zarar verir. Sakin kalmak zehrin yayılmasını yavaşlatır. Yapılacak en doğru hareket vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmektir. Ve özellikle turnike yapmaya çabalamayın.

Oxyuranus scutellatus Avustralya ve Yeni Gine’ye özgü Dünya’daki en zehirli yılanlardan birisidir.

2. Filmlerde Gördüklerinizi Yapmayın!

Filmlerin hayatımıza soktuğu bazı yanlışlar bulunuyor, örneğin yılan ısırması sonrası ısırılan bölgeyi kesip atmak veya ısırılan bölgeyi emerek zehri tükürmek gibi. Kesinlikle böyle bir şey yapmayın, hiçbir işe yaramayacaktır. Bunu yapan yoktur diye de düşünmeyin çünkü Amerika gibi bölgelerde bu hataya düşen pek çok insan bulunuyor.

3. Yılanlar Çok Yakınınızda Olabilir

Yılanlar insanlara karşı küçümseyici davranan genellikle tehlike hissetmediği durumda saldırıya geçmeyen canlılardır. Buna karşılık, dağlarda, ormanlarda, çöllerde bildiğimiz yılanlar sık sık şehirlere veya insan yerleşkelerinin olduğu alanlara inebilirler. Her zamanda dikkat etmekte fayda vardır. Yıl içinde ortalama 3 milyon insan yılan ısırması ile karşı karşıya kalıyor, bunlardan ortalama 100 bini yaşama veda ederken 400 bini organ yetmezliği gibi diğer sebeplerden hayatının geri kalanını sakat yaşıyor. (Dünya da En Çok İnsan Öldüren Hayvanlar)

Sahra Altı Afrika’ya özgü olan Dispholidus typus, insanı ısırdıktan sonra zehri iç kanamaya neden oluyor. Isırıldıktan sonra vücudunuzda bulunan her delikten (Burun, kulak) kan akmasına neden oluyor. Sağlıklı bir insanın 3 ve 5 gün içinde ağrılı bir ölüme sebebiyet veriyor.

4. Bazıları Sadece ”Kuru Isırık” Olabilir

Tüm yılan ısırması vakalarının %25’i kuru ısırıktır. Kuru ısırık denilen olay yılanın sizi ısırıp zehrini enjekte etmemesi durumudur. Alanını veya yuvasını korumak için bunu yapabilir. Eğer ısırıldıktan 8 ve 12 saat içinde vücudunuzda herhangi bir semptoma rastlamazsanız muhtemelen bu kuru ısırıktır. Siz yinede her ihtimale karşı bir sağlık kuruluşuna gidiniz.

5. Yılanların Önemi

Biyolojik denge ve insan için yılanlar çok önemli canlılardır. Öyle ki fare gibi tarım zararlısı ve hastalık yayan canlıların çoğalmasını engellemede önemli bir etkiye sahiptir. Türkiye’de bulunan zehirli yılan türleri ise sağlıklı bir insana ısırdığı an büyük bir hasar veremez ve bu tür yılanlarla karşılaşmanız oldukça güçtür. Bundan dolayı bahçelerinizde veya tarlalarınız da yılanları gördüğünüzde öldürmemeye özen gösterin.

İlgili Yazı:

Kaynak ve İleri Okuma:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir