Kinoa: 10 Adımda Sağlığa Faydaları ve Zararları

Genellikle ”süper tahıl” olarak tanımlanan kinoa, tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de giderek popülerleşen bir tahıl oldu. Mineraller, vitaminler ve lif yönünden zengin olan kinoa, pirinç yerine bile kullanılan bir yiyecek haline dönüştü. Aynı zamanda gluten içermeyen kinoa, glutensiz diyeti olan kişilere önerilmektedir. Kinoa, Chenopodium quinoa adlı bitkinin tohumudur ve 1800 türü bulunmaktadır. Peru, Bolivya ve Şili gibi ülkelerin bin yıldır üretip kullandığı temel bir gıda olmuştur.

1. Kinoanın Zengin Besin Değeri Bulunuyor

Kinoanın içinde bulunan besinleri saymakla bitmez çünkü harika protein, lif, tiamin, demir, bakır ve B6 vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda çok iyi oranda magnezyum, fosfor, manganez ve folat bulunuyor. Normal bir tahıl bu gibi ihtiyaçlarınızın günlük %10’unu karşılarken kiona günlük besin ihtiyacınızın %20’sini karşılıyor.

2. Kinoa Tam Bir Protein Kaynağı

Kinoa tüm temel aminoasitleri sağlıklı bir dengede sunan ve tam protein sağlayan bir besin olarak ün salmıştır. Esansiyel aminoasitler vücudun kendi üretemediği aminoasitlerdir ve tam proteinler kabaca hepsini içerir. Ayrıca diğer tahılların aksine çok iyi bir lizin kaynağıdır. Kinoa diğer tahıllara göre %25 daha fazla protein içerir. Bu bilginin de şuraya tıklayarak kaynağına ulaşabilirsiniz.

Lif yönünden zengin bir besindir.

3. Kronik İltihaba Karşı Etkili

Vücudumuzda kronik hale gelen romatoid artrit, astım, enflamatuar bağırsak hastalığı ve Chrohn hastalığı gibi hastalıklara karşı kinoa ve diğer tüm tahıllar bağışıklık sistemini harekete geçirebilir. Bağırsakta bulunan iyi bakterileri iyi yönde etkileyebilir.

4. Gluten İçermiyor

Glutensiz besinler hemen her uzman tarafından önerilir. Öyle ki çölyak gibi bazı hastalıklara sahip kişilerin diyetleri kesinlikle gluten içermez. Sağlıklı bir yaşam için glutensiz besinler şarttır. Kinoa kendinden glutensiz harika bir besin olduğu için glutene karşı hastalığı olanların hayatlarına sokacağı en iyi besinlerden biridir.

5. İyi Bir Kolesterol Düşürücü

Lif içeriği çok iyi olan kinoa kolesterol içinde birebir. Öyle ki yapılan bir araştırmaya göre; yüksek düzeyde fruktoz verilen farelere daha sonra kinoa verildiğinde kolesterol oranlarında %57 oranında bir düşüş gözlemlenmiştir.

6. Sindirim Dostu ve Doyurucu

Bir fincan pişmiş kinoa, insanın günlük lif ihtiyacının %21’ini karşılar; bu bağırsaklar için harika bir haberdir. Ayrıca diğer tahıllara göre çok daha kolay sindirilen bir yiyecektir. Yine yapılan bir araştırmaya göre; kinoa, kara buğday ve yulaf, buğday ve pirince göre çok daha doyurucu oluyor.

7. Diyabet ve Hipertansiyonu Önlüyor

Brezilyalı bilim insanları Peru’da bulunan 10 tahıl üzerinden hipertansiyon ve diyabeti araştırdı. Sonuçlar şaşırtıcı değildi çünkü kinoanın kuersetin adlı antioksidan yönünden çok zengin olduğu keşfedildi. Yapılan araştırma sonucunda tip 2 diyabet ve hipertansiyon hastalarının kinoa sayesinde bunları daha iyi kontrol altına alabileceklerini keşfettiler.

Kinoanın sağlığa faydaları

8. Uzun Yaşam

Bazı bilim insanlarına göre; lif insanların daha uzun yaşamasına neden olabilir ve öğünlerimize ne kadar lifli yiyecekler katarsak yaşam kalitemiz ve ömür uzunluğu o kadar artar. Ayrıca başka bir araştırmada yüksek tahıl tüketimi uzun ömürlülükle ilişkilendirilmiştir.

9. Peki Kinoanın Sağlığa Zararları Bulunur mu?

Kinoa yememek için bir risk bulunmaz ancak dikkat edilmesi gerekilen noktalardan. Bazı bitkiler, virüslerden, bakterilerden ve mantarlardan korunmak için kendileri tarafından üretilen ve bir savunma mekanizması olarak kullandıkları kimyasal saponinleri bulunur. Kinoada bu mevcuttur. Bu yüzden kinoayı kullanmadan önce çok iyi durulamanızda fayda vardır. Saponinler kimilerinin ağzında acı bir tada neden olabilirken bazıları için mide tahrişine kadar riskleri bulunabilir. Bu yüzden kinoayı ne yemekten nede iyi bir şekilde yıkamaktan vazgeçin.

10. Kinoanın Diğer Faydaları

Kinoa diğer tahıllara göre daha erken pişiyor yaklaşık 10-15 dakika içerisinde. Bu da onu daha kullanışlı ve hızlı bir yiyecek yapıyor. Ayrıca piştikten sonra uzun süre beklese bile oda sıcaklığında kuruma vs. yapmıyor yani onu soğuk olarak da tüketebilir, salatalarınıza veya kahvaltınıza katabilirsiniz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir