6 Adımda Kulak Çınlaması Nedir?

Geçtiğimiz yüzyılın çığır açan tıbbi gelişmelerine rağmen bilim insanlarını kulak çınlaması gibi birkaç gizemli hastalık hala şaşırtmaya devam ediyor. Öyle ki milattan önce 1600’lü yıllardan bu yana bilinen ve her sekiz kişiden birisinde görülen tinnitusun net bir tedavisi bulunamamaktadır. Peki gerçekten kulak çınlaması nedir? Tinnitus nasıl gelişir? Tedavisi nedir? bu yazımızda bahsedeceğiz.

1. Kulak Çınlaması Nedir?

Kulak çınlaması kısaca kulak veya kafa içinde hissedilen seslere ve uğultulara denilir. Dünya’da var olan insanların %30’u hayatlarında en az bir kez durumla karşılaşıyor. Bu oranların artması gelecekte çok muhtemeldir çünkü gürültü kirliliğinin kulak çınlamasına sebebiyet verdiği bildiriliyor.

Kulak çınlaması hakkında 10 bilgi

2. Bir Tedavi Yöntemini Bulmak Neden Zor?

Tinnitus için bir tedavinin bulunamamasının asıl sebebi, bir kişinin kulak çınlamasını ölçmenin güvenilir ve nesnel bir yolu olmamasından kaynaklanır. Bu nedenle bir tedavi yöntemi uygulanırken doktorlar, hastanın hissettiği semptomları ne kadar iyi bir şekilde kendilerine aktardığına bakarak sonuca varır.

3. Kulak Çınlaması Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir mi?

Bilim insanlarına göre kulak çınlamasının altında yatan 200 farklı sebep olabilir. Ayrıca Tinnitus beynin farklı bölgelerini hedef aldığından dolayı ilaç endüstrilerinin hangi bölge üzerine etkili ilaç yapmalarını kararlaştırmasında kafalarını karıştırır.

4. Tinnitus İşitme Kaybına Neden Olur mu?

İşitme kaybı, yüksek gürültüye maruz kalma, kulak çınlamasının gelişmesinde en yüksek risk faktörü olarak belirlenmiştir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; işitme kaybı olan herkesin tinnitus olmadığı gibi tinnitus olan herkeste işitme kaybı görülmez.

Kulak çınlamasının şiddetli formları uykuyu bozabilir ve günlük hayatı etkileyebilir.

5. Tinnitus İnsanlar Üzerinde Nasıl Etkilidir?

Kulak çınlamasının şiddetli olduğu zamanlar duymayı ve odaklanmayı zorlaştırabilir. Tinnitus sebebiyle ciddi sıkıntı çekip, iş yerinde çalışamayanların olduğu bile bilinmektedir. Genelde en üst seviyeye ulaşan kişilerin intihara kalkıştıkları bile görülmüştür. Ayrıca tedavi yöntemlerinin işe yaramaması gibi hayal kırıklıkları kişiyi etkilemektedir. İnsanlar üzerinde bu kadar farklı etkilere sahip olan bir hastalığın neden bir tedavisinin olmadığını şimdi daha iyi anlayabilirsiniz.

6. Peki Bu Alanda Çalışmalar Sürüyor mu?

Titinus hastalarının kesin bir tedavi yöntemi olmamasını öğrenmeleri onlar için hayal kırıklığına neden olsa da gerekli terapiler ve ilaçlar ile bu durum hafifletilebilir veya önüne geçilebilir. Antik zamanlardan bu yana devam eden hastalık için bilim insanları ve endüstriler iş birliği yaparak sürekli yeni çalışmalar yapmaktadır.

İlgili Yazı:

Kaynak ve İleri Okuma:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir