Limonun Sağlığa Faydaları

”Hayat size bir limon verirse siz onu limonata yapınız.” demiş Tıp doktoru Sami Zan… Evet bu yazımızda limonun nelere faydası var uzun uzun ele alacağız. Limon, mineraller, antioksidanlar, ve vitaminlerle doludur. Ayrıca zengin C vitamini ve folik asit kaynağıdır.

Limonlar çok popüler yiyeceklerdir. Tam olarak ilk nerede üretildiği veya nerede ortaya çıktığı bilinmiyor olsa da bazı uzmanlar limonun ana vatanının Hindistan olduğunu söyler. Günümüzde İtalya, İspanya, Yunanistan, Türkiye, Lübnan gibi ülkeler önde gelen limon üreticiler arasında yer alır.

Ekşi bir meyve olmasına rağmen insanlar limonun kabuklarını kullanır kek yapar, dilim dilim doğrar tekilada kullanır veya suyunu sıkıp limonata yapabilirler. Kullanım alanı oldukça geniştir. Tabii biz bu yazımızda limonlu yemek tarifleri değil, sağlığımıza olan faydalarından bahsedeceğiz.

Limonun Sağlığa Sayfaları

1. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

C vitamini yönünden zengin olan limon, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine büyük katkılar sağlamaktadır. C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırarak hastalıklarla daha iyi savaşır hale gelmemize yardımcı olur.

2. Limon Kalp Sağlığına Önemli Katkıda Bulunur

Limonun harika bir folik asit kaynağı olduğunu söylemiştik. Folik asit felç olma ihitmalinizi önler, kalp ve damar sağlığınızın korunmasında yardımcı olur. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları C vitamini eksikliği yüzünden de gerçekleşebilir. Bu gibi durumları önlemek için limon iyi bir takviyedir. 2015 yılında bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmada meyve ve sebze tüketen kişilerin, daha az tüketenlere göre kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranlarının %15 daha az olduğu ortaya koyuldu.

Limon sağlığa faydalı bir meyvedir.

3. Limon Böbrek Taşlarını Önler

Limonlar bol miktarda sitrik asit içerir. Sitrik asit böbrek taşlarından muzdarip olan kişiler için gerekli besindir. Ayrıca sitrik asit böbrek taşı gibi sorunları önlemede de çok iyidir. Çünkü idrarınızda bulunan sitrik asit böbrek taşlarının parçalanmasına ve küçülmesine önemli derecede katkıda bulunur. İdrarınızda sitrik asit ne kadar fazlaysa taş oluşum riski de o kadar düşecektir. Günlük yarım bardak limon suyu sağlığınız için yeterli bir miktar olacaktır.

4. Kanser Oluşumunu Önler

Yapılan 2011 çalışmasında, meme kanseri hücrelerinde kullanılan limonun, kanser hücrelerini öldürdüğü tespit edilmiştir. Limonla ilgili yapılan diğer çalışmalarda limonun kanserle mücadelede önemli yeri olduğunu göstermektedir. Ayrıca limonda bulunan folik asidin kanser hücrelerini engellediğine dair araştırmalar bulunur. Kanserden korunmak için yeterli miktarda limon tüketimi sağlığınız için çok önemlidir.

5. Sağlıklı Bir Hamilelik Geçirmenizi Sağlıyor

Limonda folik asit bulunduğunu belirtmiştir. Folik asit hamile kadınlarda nöral tüp bozukluklarını önlemek için şarttır. Doğum öncesi verilen vitaminlerde folik asit bulunuyor olsa da bu besini meyve sebze tüketerek vücuda almak çok daha iyidir.

6. Limon Suyu ve Kabukları Zayıflamanıza Neden Oluyor

Günümüzde zayıflamak için diyet yapanların menülerinde sıkça bulunan bir besindir limonlar. Hem doğal ve kalori bakımından düşük hemde lezzetli bir besin kaynağı sunuyor. Uzmanlar zayıflamak isteyenlere özellikle limon kabuklarını yemeklerinde kullanmalarını öneriyor.

7. Karaciğer Hastalıklarını Önlüyor

2017 yılında sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırma herkesi şaşırttı. Ciddi miktarda verilen alkol sonrası karaciğeri zarar görmüş sıçanların, limon suyu tükettikten sonra karaciğerlerinde iyileşme görüldüğü tespit edildi. Her ne kadar bu deney insanlar üzerinde yapılmamış ve daha çok araştırma gerektiriyor olsa da günlük tüketeceğiniz limon suyu karaciğer hastalıklarının önüne geçebilir.

8. Antimikrobiyal Özellik Taşıyor

Antimikrobiyal, bakteri gibi mikropların varlığını azaltma gücü bulunan maddeler için kullanılır. 2017 yılında yapılan çalışmalar limon kabuğundaki çözücülerin salmonella gibi patojen bakterilere karşı antimikrobiyal özellik gösterdiğini kanıtladı. Ayrıca fermente edilmiş limon suyunun E.Coli bakterisine karşı da antimikrobiyal aktivite gösterdiğini ortaya çıkardı. E.Coli hakkında bilgi almak için şuraya, Salmonella hakkında bilgi almak için şuraya tıklayabilirsiniz.

Limonun Sağlık İçin Zararları

Çok aşırı tüketilmediği sürece limonun insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi görünmez. Ancak aşırı tüketildiğinde reflü veya mide yanması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Limonda sitrik asit olduğundan bahsetmiştik. Aşırı tüketim olursa sitrik asit diş minesinin aşınmasını sağlayabilir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir