Esrar Kanseri Tedavi Edebilir mi?

Esrar, yüzlerce yıldır insanlar tarafından eğlence ve tıbbi amaçlar için kullanıldı. Modern çağda ise esrarın tıbbi amaçlarda kullanılıyor olduğunu düşünmek insanları çok daha fazla heyecanlandırıyor ve bu bitkinin tıbbi yararları açısından akıl almaz iddialar ortaya atılıyor. Tüm iddiaları ele alacak olursak bunlardan en cesur olanı şüphesiz esrarın kanser hücrelerini öldürdüğüne yöneliktir.

Esrar ve benzeri bitkilerin, kanser hücrelerini öldürdüğüne dair internette sayısız referans bulmak oldukça kolaydır. Ben kısaca baktım ve Google’da ”Esrar kanseri tedavi eder mi” şeklinde arattım. Evet buna sizde bakabilirsiniz ancak ben sadece link veya bağlantı vermeden ilk çıkan sonuçları sizlerle burada paylaşacağım.

Çıkan sonuçlar şöyle:

”Esrar Kanser Hücrelerini Öldürüyor!”

”Kenevir Tarafından Öldürülen 9 Kanser Türü!”

”5 Bin Kişi Esrar Yağı ile İyileşti!”

Dikkat çeken bunun gibi sayısız başlık var. Ve dahası dikkat çeken başlık olmayıp esrarın kansere iyi geldiğini söyleyende.. Ancak anlatılan bu masalların hiçbiri gerçek değildir ve düpedüz sahtekarlığa girmektedir.

İnanışın aksine bilim insanları esrar üzerinde yüzlerce araştırma yapmıştır ve kanseri iyi ettiğine dair hiçbir kanıt bulamamıştır. Sadece esrarın ana psikoaktif maddesi olan tetrahidrokanabinolün (THC), kemoterapi tedavisinin neden olduğu mide bulantısını azaltabileceğine dair kanıtlar bulunur. Bunun dışında kanser hastasına iyi gelen tek bir özelliği bulunamamıştır.

Peki halk arasında bilinen ile bilimsel kanıtlar arasında neden bu kadar büyük uçurum var? Bu biraz yanlış anlaşılma, biraz bilimsel öğretinin az olması ve birazda medya haberlerinin ilgi çekmeye yönelik yaptığı çalışmalardan kaynaklanıyor. Örneğin diğer bir iddia esrarın maddesi olan THC’nin petri kabındaki kanser hücrelerini öldürdüğüdür. Bu doğru ancak pek anlamlı sayılmaz.

Petri kabında yer alan kanser hücrelerini doğrudan THC ile öldürmek oldukça kolaydır ancak bunu insan gibi kompleks bir yapının üzerininde uygulamaya dökmeye çalışırsanız hiçbir sonuç alamazsınız.

Petri kabındaki kanser hücrelerini öldürmek kolaydır.

Hep Bunlar Doğal Algılanmaktan!

Esrarın faydalı olduğunu savunanların en iyi argümanı, esrarın doğal olduğu ve sentetik ilaçlardan çok daha fazla etkili olacağına yöneliktir. Ancak bu ”doğal olma” argümanı biraz şüphelidir. Eğer insan yapımı olmayan şeyleri kast edecek olursak ve insan yapımı olmayan şeylerin iyi olduğunu savunursak yine işin içinden çıkmış sayılmayız. Sonuçta arsenik, plütonyum veya siyanür doğal maddelerdir. Bu maddeleri doğal diye kullanmak ölümcül olabilir. Diğer yandan ”yahu senin o saydıkların kimyasal” derseniz. Bu da sağlam bir argüman değildir. Sonuçta canlıların yapısı veya su da bir kimyasaldır. Bu yüzden ”doğal nedir?” üzerine düşünmekte fayda vardır.

Birçok ilacın ana bileşiği zaten bitkilerden elde edilmektedir ve THC’den üretilmiş sayısız ilacımız bulunuyor ancak bunların hiçbiri kanseri tedavi etmiyor. İlaç nasıl yapılır ve nasıl geliştirilir öğrenmek isterseniz şuraya tıklayabilirsiniz.

Gerçek şu ki; kanser çok karmaşık yapılı bir hastalık ailesinden oluşur ve tek bir ilaç veya yöntem bu aileyi yıkabilecek donanıma sahip olamaz. Esrarın kemoterapiye giden kişilerin mide bulantısının önüne geçtiği doğrudur. Kanseri tedavi ettiği tamamen efsanedir.

Kaynaklar:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir