Kavun; Sağlığa Faydaları ve Zararları

Kavun, yaz aylarının serinletici, tatlı ve sulu olan bir meyvesidir. Yüksek su içeriğine (Yaklaşık %90 su) sahiptir ve suyla dolu olması bu popüler meyvenin besin değerinin az olduğu anlamına gelmez. Kavunların besin değeri çok yüksektir; A vitamini ve aynı zamanda C vitamini yüklüdür. Ayrıca harika potasyum kaynağı içerir.

Kavunun Sağlığa Faydaları

Antioksidan Özelliği

Kavun A ve C vitaminleri yönünden zengin bir besindir ve A ve C vitaminleri vücudu sağlıklı tutmak için uğraşan antioksidanlardır. Antioksidanlar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve iltihaplara karşı koruyucu etki görür.

Kalp Sağlığı

Sadece kavun için geçerli değildir, diğer tüm meyve ve sebzelerin kalp hastalığını önlediğine, kan basıncını düşürdüğüne ve felç riskini azalttığına yönelik güçlü kanıtlar bulunur.

Göz Sağlığı

Öğünlerinize daha fazla meyve ve sebzeyi dahil etmek göz sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Özellikle yaygın ve yaş ilerledikçe ortaya çıkan katarakt ve sarı nokta hastalığını önlemeye yardımcı olur.

Kavunda bulunan A vitamini ise iyi bir göz sağlığı için kilit bir besindir.

Kavunun sağlığa faydaları

Sindirimi Kolaylaştırma

Kavun ve diğer sebze meyveler içinde bulunan lifler sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığı giderir ve kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırır.

Kavunun Sağlık İçin Riskleri

Gıda kaynaklı pek çok hastalık insanlara yayılabiliyor. Özellikle iyi yıkanmamış meyveler Salmonella ve E.Coli gibi hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Salmonella hakkında bilgi almak için şuraya, E.Coli hakkında bilgi almak için şuraya tıklayarak yazılarımızı okuyabilirsiniz. Bu tür hastalıkların yayılmasında kavun gibi meyveler birinci şüpheli görülüyor. İlk olarak bu meyveler direkt toprakla temas halinde yetiştiği için pek çok mikrop ve böcekle temas halinde oluyor. Her ne kadar dış kabuğu sayesinde içine patojenler bulaşmasa bile kavunu keserken ve yerken dış kabuğundaki mikroplar içine bulaşabiliyor. Kavunu sağlıklı bir şekilde kesmek ve servis etmek için aşağıdaki adımları uygulayınız.

Kavun Kesimi İçin İpuçları

  • Kavunu kesmeden önce soğuk su altında güzelce yıkayın ve fırçalayın. Ardından peçete yardımıyla kurulayın.
  • Kavunları kesmeye başlamadan önce ellerinizi sıcak suda sabunla yıkayın.
  • Temiz bir bıçak ve temiz bir kesme tahtası kullanmayı ihmal etmeyin. Kavunu ilk kök ucundan veya asma girişi denilen kısmından kesip ayırın. Çünkü araştırmalar bakterilerin en çok kavunun bu bölgesinde olduğunu gösteriyor.
  • Kavunu ortadan ayırıp kestikten sonra kullandığınız tahta ve bıçağı iyi bir şekilde sıcak suda yıkayın. Çünkü bakteriler bıçağa bulaşmış olacaktır.

Kavun Hakkında Bazı Bilgiler

  • Türkiye en çok kavun üreten ülkelerden birisidir.
  • Dışında morumsu renkler olan kavunları daha az tercih edin.
  • Eğer kavun aldığınızda olgunlaşmamışsa bir iki gün beklemeye alın ve bu süreçte kesmeyin ve yıkamayın. Kesip yiyeceğiniz zaman yıkarsınız.
  • Kavun çok tatlı bir besin olmasına karşılık kalori değeri oldukça düşüktür.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir