Ananas; Sağlığa Faydaları ve Zararları

Ananas, vitaminler, enzimler ve antioksidanlar bakımından zengin tropik meyvelerdir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine, dirençli kemiklerin oluşmasına ve hazımsızlığı gidermeye birebirdir. Ayrıca çok tatlı olmalarına rağmen kalori seviyeleri oldukça düşüktür. Bununla birlikte ananas yüksek miktarda C vitamini ve manganez içermektedir. Mangan veya manganez insan sağlığına pek çok faydası bulunan bir elementtir. Antioksidan özelliği ile iyi bir savunucudur.

Evet başlangıç olarak ananasın ne derece iyi bir gıda olduğunu vurguladık ancak her şeyin bir sınırı var. Çok fazla ananas tüketmek insanlar için zararlı olabilir. Ananası az ve öz tüketmek gerekmektedir. Ananasın faydalarından ve zararlarından sırasıyla bahsedeceğiz.

Öncelikle ananasın besin değerleri nedir ne değildir bir bakalım. Burada taze ananasın besin değerlerine yer vereceğiz. Biliyorsunuz ki ananas, konserve olarak da satışı yapılan bir meyvedir. Konserve ananaslar, taze ananaslara göre çok daha az vitamin değeri taşır. Ayrıca kalori değeri de oldukça yüksektir.

100 gramlık taze ananasın günlük besin değerleri şöyledir;

Besin Değeri100 gramda% Günlük Değer *
Kalori50 kcal% 2.5
Karbonhidrat13.1 g% 4.4
Lif1.4 g% 5.6
Protein0.5 g% 1.1
Yağ0.1 g% 0.2
Kolesterol0.0 mg% 0.0
A Vitamini58.0 IU% 1.2
C Vitamini47.8 mg% 79.7
Potasyum109.0 mg% 3.1
Kalsiyum13.0 mg% 1.3
Demir0.3 mg% 1.6
Ananasın sağlığa faydaları ve zararları

Ananasın Sağlığa Faydaları

Bağışıklık Sistemini Destekliyor

Ananaslar günlük C vitamini eksiğinizi karşılamaya yetecek kadar C vitamini içerir. C vitamini suda çözünebilen, hasarlı hücrelerle savaşan bir antioksidandır. Ananasın bu etkisi kalp sağlığınızı korumaya ve eklem ağrılarını gidermeye yaramaktadır.

Kemik Gücünü Artırıyor

Güçlü kemiklere sahip olmak için en iyi besinlerden birisi ananastır. Çünkü meyve günlük önerilen manganez değerinin %75’ini içeriyor. Bu da güçlü kemiklere sahip olmamızı sağlıyor. Ayrıca 1994 yılında yapılan çalışmaya göre manganez minerali, kadınlarda menopoz sonrası görülen kemik erimesi hastalığının önlenmesine katkı sağlıyor.

Göz Sağlığını Koruyor

Yüksek C vitamini içerdiği için insanlarda yaşlandıkça ortaya çıkan sarı nokta hastalığının önlenmesine yardımcı oluyor.

Sindirimi Kolaylaştırıyor

Diğer pek çok sebzede olduğu gibi ananasın içeriğinde sindirime yardımcı olan lifler bulunur. Ancak diğer meyve sebzelerin aksine ananasta önemli miktarda bromelain bulunuyor. Bromelain, proteini parçalayan, sindirime yardımcı olup bağırsakları rahatlatan bir enzimdir.

Soğuk algınlığı ve Sinüzit

Bol miktarda C vitamini bulunmasının yanı sıra ananas bromelaini, boğaz ve burundaki mukusun azalmasına yardımcı olabilir. Eğer soğuk algınlığınız ve sinüzit hastalığınız bulunuyorsa ananası düzenli olarak tüketmeye gayret gösterin.

Diğer Önemli Birkaç Faydası

Ananas iltihap ve tümör gibi önemli hastalıkların önlenmesinde önemli katkı sağlayabilir. Çünkü yapılan çalışmalarda ananas içeriğinde yer alan enzimlerin büyüyen tümörü azalttığı gözlemlenmiştir. Ancak bu etkilerin insanlar üzerinde olup olmadığına dair henüz bir kanıt bulunmaz.

Ananasın Sağlığa Zararları

İlk başta dediğimiz gibi az ve öz tüketildiğinde ananas harika bir yiyecektir. Ancak çok fazla vücuda alımı yapıldığında sizi rahatsız edebilir. Belki de ananasa alerjiniz vardır ve hiç yememeniz gerekir. Eğer ananas yedikten sonra dudaklarda döküntü veya solunum zorluğu çekiyorsanız muhtemelen bu meyveye karşı alerjiniz vardır. Bu tip durumlarda hemen tıbbi destek almanız gerekmektedir.

Ananasın içinde çok fazla C vitamini olduğundan bahsetmiştik. Fazla ananas alımında kusma, bulantı, kalp ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Ayrıca içinde önemli miktarda bromelain olduğundan da bahsetmiştik. Çok fazla miktarda bromelain kusmaya, ciltte döküntülere ve aşırı adet kanamalarına sebep verebilir.

Önemle belirtmek gerekirse olgunlaşmamış ananas yemek veya olgunlaşmamış halde sıkılmış suyunu içmekte büyük sorunlara neden olabilir. Olgunlaşmamış ananas vücutta direkt toksik etki yaratır ve kusmaya neden olur.

Ananas Hakkında Eğlenceli Bilgiler

  • Ananas, Avrupalılar tarafından 1493’te Karayip adasında keşfedilmiştir.
  • Ananaslar çok erken bozulabilen bir meyve olduğundan, eskiden taze ananas yemek bir prestij göstergesiydi.
  • Ananas ilk olarak 18. Yüzyılda Hawai’de yetiştirilmiştir.
  • Ticari olarak ananas yetiştiren ülkeler Tayland, Filipinler, Çin, Brezilya ve Meksika’dır.

Kaynaklar:

You may also like...

1 Response

  1. Ayten dedi ki:

    Merhabalar,ben cok ananas yiyen biri degilim ama bugun 1 tane yedik ve şöyle yarim saat sonra karnim cok şisti ve midem bulanip kustum ve şu an midrm daha az kotu insallh gecer diyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir