Arılar Neden Bal Yapar?

İnsanların en sevdiği gıdalardan olan bal sadece arılar tarafından yapılabilmektedir. Peki bal arıları neden bal yapma gereği duyar? Basitçe söylemek gerekirse soğuk kış aylarında hayatta kalabilmek için bal yapmaktadırlar. Balı kış gelmeden hazırlamak arılar için çok daha iyi bir tercihtir. Çünkü kışın beslenebilecekleri çiçekleri bulamazlar, bulsalar bile soğukta sıcacık kovandan ayrılmak onlara pek cazip görünmez.

Yiyecek depolamak arılar için önemlidir. Kış geldiğinde sadece arılar değil büyük bir koloni depo edilmiş balla beslenmek durumunda kalacak. Her bir arı kolonisinde ortalama 60 bin arı bulunmaktadır. Bu da çok fazla yiyeceğe ihtiyaç olduğunu gösterir. Diğer yandan bal arılar için mükemmel bir besin ve enerji kaynağıdır. Bu besin kaynağını özellikle kışın kovan içindeki ısıyı dengelemeye çalıştıklarında harcadıkları enerji kaybını bal yiyerek kapatmaya çalışacaklardır.

Arılar ömürleri boyunca sadece bir çay kaşığı kadar bal üretebilirler.

Arılar Nasıl Bal Yapar?

Bal yapımındaki ilk süreç bal toplayıcı arıların kovanlarından dışarı çıkarak çiçeklerdeki nektarı toplamaya başlamasıdır. Arıların bir çoğunun işçi toplaması gerekir çünkü bir arı ömrü boyunca bir çay kaşığı bal üretebilmektedir.

Bir çiçekten nektarı aldıktan sonra toplayıcı arı bal midesi olarak adlandırılan bölgesinde gerekli enzimlerle balı karıştırmaya başlar. Ardından kovana gelen arı, altışar kenarlı olarak ördükleri peteklere nektarı depolamaya başlayacaktır.

Enzimle karıştırılmış nektar petek içine depolandıktan sonra, çoğu sudan oluşan nektarın su içeriği düşürülmeye çalışılır. Bal arıları suyun hızlı buharlaşması için kanatlarını çırpmaya başlarlar. Yapılan bu işlem sonrası nektardaki su oranı %80 oranından %20 düzeylerine düşüş sağlar. Balın en önemli özelliklerinden birisi çok az su içermesidir. Bu yüzden yapılan buharlaştırma işlemi çok önemlidir.

Çok yorucu olan ve bir o kadar yorulmak bilmeyen arıların bal yapma süreci ortalama 3 gün sürer.

Arı Hakkında İlginç Birkaç Bilgi

  • İnsanlar 8.000 yıldan beri arıların balını hasat etmektedirler.
  • İşçi arılar maksimum 7-8 hafta yaşamaktadır. Kraliçe arı ise ortalama 2 ila 5 yıl kadar yaşayabilir.
  • Arılar iletişim kurarken bir kaç dans yöntemi kullanırlar. Bu yapılan dans besinlerin nerede olduğunu kovanın geri kalanına göstermek için kullanılır.
  • Kraliçe arı ile çiftleştikten sonra erkek arı ölür.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir