Uydusu Olmayan Gezegenler

Yazı Özeti: Merkür ve Venüs gezegenlerinin doğal uydusu bulunmaz.

Ay olarak bildiğimiz şey aslında doğal bir uydudur ve Güneş’e en yakın olan Merkür ve Venüs gezegenlerinin doğal uyduları bulunmaz. Güneş sisteminde 190’dan fazla doğal uydu bulunur. En az bir uyduya sahip olan gezegenler; Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Bunların dışında Eris veya Plüton gibi cüce gezegenlerinde uyduları bulunur.

Merkür ve Venüs Gezegeninin Neden Uydusu Yok?

Merkür’ü kısaca tanıyacak olursak; Merkür, Güneş’e en yakın olan gezegendir. Güneş rüzgarları onun atmosferini yok etmiştir. Güneşin karşısında adeta çıplak bir gezegendir. Ayrıca gezegenlerin en küçüğüdür Merkür. Öyle ki Jüpiter’in Ganymede uydusu ve Satürn’ün Titan’ı ondan daha büyüktür. Merkür’ün uydusunun olmayışı en iyi iki sebeple açıklanabilir. Bunlardan birisi çok küçük olmasından kaynaklanmaktadır. Teoriye göre Merkür, çok az olan yer çekimi etkisiyle doğal uydusunu Güneş’e kaptırmıştır. Eğer Merkür gezegeninin çevresinde uydu oluşumunu sağlayacak halkalar varsa da bunlar Güneş’in cazibesine kapılıp ortadan yok olmuştur. İkinci neden yine Güneş’e çok yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Güneş’in yüksek sıcağına ve rüzgarlarına maruz kalan Merkür’ün çevresindeki gazlar yoğunlaşamamış ve uydu oluşumu başlayamamıştır.

Venüs’ü kısaca tanıyacak olursak; Venüs, Güneş sisteminin ikinci gezegenidir. Yüksek atmosfer sıcaklıkları ile bilinir. Venüs’ün uydusu olmayışı için geçerli olan sebepler Merkür için saydıklarımızdan ibaret. Güneş’in çekim etkisi nedeniyle çevresinde bulunan kaya parçalarını kaybettiği biliniyor. Bunu tıpkı Dünya’nın Ay’ı gibi düşünebilirsiniz. Ay, Dünya’dan her yıl ortalama 3 santimetre uzaklaşır. Bunda tabii ki gezegenin uyguladığı çekim etkisi ve Güneş’in uyguladığı çekim etkisi büyük rol oynuyor. Yine Venüs’e gelecek olursak alternatif bir teoriye göre bir doğal uydusu bulunuyordu, nitekim sonradan onu kaybetti.

Merkür ve Venüs gezegenlerinin doğal uyduları bulunmaz.

Doğal Uydular Nasıl Oluşur?

Onlarca yıl süren bilimsel çalışmaların ardından bilim insanları doğal uyduların nasıl oluştuğuna dair birkaç teori geliştirmişlerdir. İlk teoriye göre galaksinin çevresinde, tıpkı Satürn gezegenindeki halkalar gibi diskler birleşerek büyük bir uyduyu oluşturduğuna dayanır. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ün bazı uydularının bu şekilde oluştuğu iddia edilir.

Diğer bir teoriye göre iki gezegenin çarpışması sonucu, ortaya çıkan parçaların yeni bir uydu oluşturmasına dayanır. Örneğin Dünya’mızın uydusu Ay için genelde bu teori kabul edilir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir