Güneş Sisteminde Kaç Gezegen Var?

Yazı Özeti: Güneş sisteminde 8 gezegen vardır ve sırasıyla bunlar; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür.

Evrende var olan galaksilerin sayısı insanlar tarafından büyük ölçüde bilinmemektedir. Aslında bilim insanları sonsuz sayıda galaksinin olabileceğini söylüyorlar. Gök adamız Samanyolu ise evrendeki sonsuz sayıda olan galaksiden sadece birisidir. Tahminlere göre galaksimizde var olan yıldızların yörüngelerinde 100 milyardan daha fazla gezegene sahip olduğu düşünülmektedir. Tıpkı bizim güneşimiz ve çevresindeki gezegenler gibi. Yakın tarihte gök bilimciler Güneş sisteminde pek çok gezegen betimlemesi yaptı ancak günümüzde sadece 8 tanesi gezegen olarak kabul ediliyor.

Bir zamanlar Plüton’da gezegen olarak kabul ediliyordu fakat 2006 yılına gelindiğinde gezegenlik unvanı düşürülerek ”cüce gezegen” olduğu kararına varıldı. Plüton’un gezegenlik mücadelesi daha eskilerden bu yana devam ediyor ve şu an ”cüce gezegen” olarak literatürde sınıflandırılmış olmasına karşılık, bir gezegen olarak kabul edilmesini isteyen bilim insanları da bulunuyor. Bir gezegen olmak için somut deliller gereklidir. Örneğin Güneş’in etrafında dönmek veya yeterli bir büyüklüğe sahip olmak gibi. Plüton’un toplam yüz ölçümü Avustralya kıtasına eş değerdir. Bu gibi bilimsel sebepler Plüton’u gezegenler sınıfından dışarı atmıştır.

Güneş sisteminde kaç gezegen var?
GezegenGüneşe UzaklığıYörünge SüresiGün UzunluğuOrtalama Sıcaklık
Merkür57.910.000 km 88 Gün 58 gün 15 saat 167 °C
Venüs 108.200.000 km 225 gün243 gün 464 °C
Dünya 149.600.000 km 365 gün24 saat 14 °C
Mars 227.900.000 km 687 gün1 gün 37 dk -63 °C
Jüpiter 778.500.000 km 12 yıl10 saat -148 °C
Satürn 1.43 Milyar Km 29 yıl10 saat 42 dk -178 °C
Uranüs 2.88 Milyar Km 84 yıl17 saat– 190 °C
Neptün 4.50 Milyar Km 165 yıl16 saat– 220 °C

1. Merkür

Merkür güneşe en yakın gezegendir. Aynı zamanda güneş sistemimizdeki en küçük gezegendir. Güneş etrafındaki tam bir turunu 88 günde tamamlıyor. Eğer Merkür’de yaşamış olsaydık bir yılımız 88 gün sürmüş olurdu. Fakat şu an orada olsaydık muhtemelen yaşayamazdık. Güneş’e çok yakın olan Merkür, maruz kaldığı güneş rüzgarları ve sıcaklık nedeniyle var olan atmosferini yitirmiş, ölü bir gezegendir.

Gündüzleri yüzey ısısı 427 santigrat derecelere kadar çıkabilir. Bir atmosferi olmadığı için geceleri ani sıcaklık değişimleri yaşanır. Çünkü ısıyı içinde muhafaza edecek herhangi bir su oluşumu veya sera gazları bulunmaz. Merkür gezegeninde gece sıcaklıklar -173 santigrat derecelere kadar düşebilir.

Bilim anlatıcılığını sürdürülebilir bir şekilde yapmamız için Psikopatoloji Bilimi Platformunun yardımınıza ihtiyacı var. Bilgi almak için görsele tıklayın.

2. Venüs

Venüs güneş sisteminin ikinci gezegenidir. Aynı zamanda güneş sisteminde yer alan en sıcak gezegendir. Güneş’e Merkür’den daha uzak olmasına rağmen Venüs gezegeninin kalın ve sera gazlarından oluşan bir atmosferi bulunuyor. Bu da onu büyük bir ateş topuna veya başka bir betimleme yapacak olursak cehenneme çeviriyor.

Venüs her haliyle ilginç bir gezegendir. Kendi ekseni etrafında en geç dönen gezegendir. Venüs güneş etrafındaki tam bir turunu 224.7 dünya gününde tamamlar. Diğer yandan kendi ekseni etrafındaki bir tur dönüşü 243 güne tekabül eder. Bu durum Venüs gezegenindeki bir günün, bir yıldan daha uzun olduğu anlamına geliyor.

3. Dünya

Dünya güneş sisteminde yaşamı barındıran tek gezegendir. Eğer Dünya hakkında bilidiğimiz klasik bilgileri sayacak olursak; Dünya güneşe uzaklık bakımından 3. sıradadır. Ayrıca dünya, güneş etrafındaki tam bir turunu 365 günde tamamlar. Kendi etrafında tam bir tur dönüşü de 24 saatte tamamlar.

Yapılan araştırmalar sayesinde Dünya’nın 4.5 milyar yıl önce oluşmaya başladığını, su kütlelerini bu gezegene meteorların getirdiğini biliyoruz. Dünyanın yaklaşık %71’i sularla, %29’u kara parçalarıyla kaplıdır. Dünya’nın eşsiz nitelikte olan bir atmosferi bulunur. Canlılığı var eden, koruyan ve gelişmesini sağlayan o dur.

4. Mars

”Kızıl gezegen” olarak adlandırdığımız Mars, güneşe uzaklığıyla dördüncü sırada bulunur. İnsanlığın Mars’a karşı her zaman bir hayranlığı olmuştur. Yakın gelecek gösteriyor ki bir gün oraya gerçekten koloni kuracağız.

Mars, dünyanın yarısı büyüklüğünde bir gezegendir. Yüzeyi tıpkı dünya gibi oldukça sağlamdır ancak orada başka bir sorun bulunuyor, Mars’ın atmosferi çok zayıf. Bir zamanlar var olan suyu, düşük kütlesi ve ince atmosferi nedeniyle güneş rüzgarlarının kurbanı olmuştur. Bilim insanları, Mars tıpkı bir dünya gibi suyla kaplıyken, canlıların orada yaşayıp yaşamadığını araştırıyor.

5. Jüpiter

Jüpiter, güneş sisteminde 5. sırada yer alır ve güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Tüm gezegenlerin toplam kütlesinden 2.5 kat daha fazladır. Jüpiter’in içine 1300 dünya rahatlıkla sığabilir. Jüpiter büyük bir gaz devidir. Araştırmacılar Jüpiter yüzeyinde ayak basacak bir kara parçası olmayabileceğini söylüyor. Yalnız tek gaz devi Jüpiter değildir; Satürn, Uranüs ve Neptün’de birer gaz devidir.

Fotoğraflarda çok gösterilmez ancak Jüpiter gezegeninin görülmeyecek kadar ince olan 3 halkası vardır ve Jüpiter’de hiç bitmek bilmeyen rüzgarlar bulunur. Jüpiter güneş etrafındaki tam bir turunu 12 yılda tamamlar.

6. Satürn

Satürn güneş sisteminin en güzel gezegeni olarak kabul edilir ve güneş sisteminin en büyük ikinci gezegenidir. Satürn tıpkı Jüpiter gibi bir gaz devidir. Atmosferinin çoğunluğunu hidrojen ve helyum elementleri oluşturur. Onu eşsiz kılan özelliği de halkalarıdır. Halkaları kaya ve toz bulutlarından oluşur.

Satürn güneş sisteminin altıncı gezegenidir ve yaklaşık 153 Ay’ı veya doğal uydusu bulunur. Bu uydulardan 53 tanesine günümüzde isim verilmiştir.

7. Uranüs

Uranüs güneş sisteminin en büyük üçüncü gezegenidir. Yüzeyi donmuş bileşenlerden oluşur bu yüzden ama gaz devi demek yerine buz devi denilerek nitelendirilir. Bu derece soğuk olması güneşe olan uzaklığından kaynaklıdır. Bununla birlikte güneşe en uzak olan gezegen o olmasa da güneş sisteminde yer alan en soğuk gezegendir.

8. Neptün

Neptün güneşe en uzak olan gezegendir. 1846 yılında keşfedildiğinden bu yana güneş etrafında tam bir turunu 2011 yılında tamamladı. Neptün’ün tam 14 uydusu bulunur, bunlardan en büyük olan Triton’dur. Neptün ayrıca öfkeli rüzgarlarıyla bilinir ve güneş sisteminde en rüzgar olayı gerçekleşen gezegendir. NASA yaptığı keşiflerde, Neptün’de akan nehirleri ve metan gölleri olduğunu keşfetmiştir.

Kaynak:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir