kaynarca escort belek escort

Orangutanlar Hakkında Bilgiler

Orangutanlar; gorilleri, şempanzeleri, bonoboları ve insanları içeren Homininae familyasına ait primatlardır. Asya kıtasında bulunan tek büyük maymun türüdür. Aynı zamanda ağaçlarda yaşayan en büyük memelilerdir. Ne yazık ki orangutanların nesilleri tehlikede. Sadece Borneo ve Sumatra’daki yağmur ormanlarında azınlık olarak kalmışlardır. Nesillerinin tehlikede olmasının en büyük sebebi habitat kaybıdır. Yeni açılan tarım alanları orangutanların yaşam alanlarını daraltıyor.

Orangutanlar Ne Kadar Büyük?

Orangutanlar çıplak yüzleri, uzun kıllı kızılımsı kürkleri, ve uzun kollarıyla kabiliyetli canlılardır. Ayrıca elleri insan eline çok benzemektedir. Orangutanlar zamanlarının çoğunu ağaçta geçirirler. Uzun kollarını, ayak ve el parmaklarını ağaçlarda gezmek için çok iyi kullanırlar. Bir orangutanın kol açıklığı kendi boyundan daha uzundur. Araştırmacılara göre yetişkin bir orangutanın kol açıklığı 7 metreyi bulmaktadır.

İki tür orangutan bulunur bunlar; Borneo ve Sumatra orangutanlarıdır. Araştırmacılara göre Borneo orangutanları, Sumatra orangutanlarına göre daha ağırdır. Ayrıca yüzlerinin yanından sert yarım daireler oluşturan çıkıntılı yanakları daha büyüktür. Yüzlerindeki çıkıntılar sadece erkeklere özgü değildir, dişilerde bu çıkıntılara sahip olabilir.

Ortalama olarak erkek orangutan 136 cm, dişi orangutanlar 114 cm uzunluğa sahiptir. Dişi orangutanların ortalama ağırlığı 37 kg iken erkek orangutanların ağırlığı 100 kilograma kadar çıkabilir.

Erkek orangutan.

Orangutanların Sosyal Davranışları

Başta insanlar olmak üzere, şempanzeler, bonobolar ve goriller, orangutanlara göre daha fazla sosyal canlılardır. Orangutanlar çoğunlukla yalnız yaşamayı severler. Bunların dışında çok zeki türlerdir. Problem çözme yetenekleri bulunur. Vakitlerinin %90’ını ağaçta geçirirler. Böylesi onlar için çok daha güvenlidir.

Orangutanların erkekleri çok saldırgan tavırlar izleyebilirler. Yüzünde çıkıntı olan erkekler diğerlerine göre daha baskıcıdır. Çiftleşme dönemlerinde ise çıkardıkları sesler 1 km uzaklıktan başka bir orangutan tarafından duyulabilir.

Orangutanlar Ne Yer?

Orangutanlar omnivorlardır. Yani hem bitki hemde et yiyebilirler. Buna karşılık yinede menülerinde çok fazla et bulunmaz. Yediklerinin %60’ını bitkilerden temin eder ve onlar için orman çok çeşitli bir besin kaynağı sunar. Orangutanların 500’den fazla farklı bitki türü yediği bilinmektedir.

Orangutanlarda Yavrulama

Dişi orangutanların alışıldığın dışında üreme alışkanlıkları bulunur. National Geographic’e göre dişi orangutanlar 8 yılda bir doğum yapar. Bu doğadaki canlılar arasında bulunan en uzun doğum aralığıdır.

Dişi orangutanlar gebe kaldıktan sonra 8 ila 10 aylık gebelik süreci yaşarlar. Genellikle sadece bir yavru dünyaya getirirler. Doğan bebekler tıpkı insanın doğum ağırlığındadır. Ortalama 1.5 veya 2 kg arasında.

Bebek orangutan doğduktan sonra ilk 6-7 ayı annesinin sırtında veya göğsüne tutunarak geçirir. Çoğu dişi orangutan 12 yaşında olgunlaşmış ve doğum yapacak durumda olur. Erkeklerde olgunlaşma ortalama 15 yaşında gerçekleşir. Orangutanlar vahşi ortamda 30, esaret altında 70 yıl yaşayabilir.

Orangutanların kol açıklığı kendi boylarından çok daha büyüktür.

Orangutanların Nesil Durumu

Dünya üzerinde sadece Borne ve Sumatra’da orangutanlar kalmıştır. Borneo’da yaklaşık 45.000 ila 69.000 arasında orangutan vardır. Ancak Sumatra’da ki orangutanların nesilleri oldukça tehlikededir. Yaklaşık olarak 7.500 nüfusları oldukları düşünülmektedir. Orangutanların nesillerini tehlikeye atan en büyük iki neden habitat kaybı ve hayvan ticaretidir.

Diğer Bilgiler

Orangutanlar işlerini halletmek için araç kullanmada çok yetenekli canlılardır. Ağaçlarda ki deliklerden termitleri çıkarmak için ağaç dallarını kullanabilirler.

Orangutanlar bazen insanlarla karşı karşıya gelebiliyor ve insanlardan bir şeyler öğrenebiliyor. Orangutanların nehir kıyılarında nehri geçmek için tekne kullanan insanları taklit ettikleri gözlemlenmiştir.

You may also like...

Yorum Yap