Kurtlar Hakkında Gerçekler

Kurtlar büyük etoburlardır ve insanlar için cezbedici canlılardır. Onlar hakkında nice filmler yapıldı, kitaplar yazıldı. Bu canlıları her zaman yanımızda görmek istedik, çünkü onları güç ve tutkuyla ilişkilendirdik. Belki de ilk kurdu evcilleştirip evlerimize sokmamız, en yakın arkadaşlarımız yapmamız bunun içindir. Tabii bu yazımızda evcil köpekleri değil, gerçek kurtları konuşacağız. Onlar hakkında efsaneleşmiş bilgiler yerine gerçekten bilinenleri sizlere aktaracağız. Öncelikler kurtlar köpekgiller ailesinin en büyük üyesidir ve onları Kuzey Yarımkürenin hemen her yerinde görmek mümkündür. Kurtlar insanlara karşı oldukça utangaç ve temkinli hayvanlardır bu yüzden onlarla çok fazla iletişimimiz bulunmaz.

Boyutları Nedir?

Yaklaşık kırka yakın kurt türü vardır ve bunlardan en çok gri kurt bilinir. Genel olarak kurt terimi çok geniş bir sınıfı kapsasa da kurt denildiğinde akla ilk gelende gri kurttur veya diğer adıyla bozkurt. Çok fazla türü ve alt türü bulunduğu için biz gri kurtun boy ve kilo özelliklerini verelim. Bir gri kurt yaklaşık olarak 120 ila 200 santimetre arasında uzunluğu sahiptir. Ağırlıkları ise 19 ve 79 kilogram arasında değişiklik göstermektedir. Buna karşılık daha küçük boyut ve ağırlıklarda kurt türleri de mevcuttur.

Kurtlar sürü halde dolaşan büyük etoburlardır.

Nerede Yaşarlar?

Kurtlar; Kuzey Amerika, Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa olmak üzere çok çeşitli bir yayılım gösterir. Bilindiği gibi sadece kurtlar soğuk iklimde yaşamazlar daha sıcak iklim tiplerinde de bulunabilirler. Ayrıca Türkiye’de yaşayan kurtlar için NTV’de yayınlanan belgeseli izleminizi öneririz.

Türkiye’de Yaşayan Kurtların Belgeseli

Kurtların Davranışları

Kurtlar sosyal canlılardır ve büyük sürüler halinde hareket edip, ava çıkarlar. Sürü bireyleri genellikle kendi akrabalarıdır çünkü kurtlar 1 ve 11 arası yavru doğurabilirler.

Kurt sürülerinde alfa erkek modeli vardır ancak bu alfa erkek biraz da göreceli bir kavramdır. Örneğin bazı gruplarda dişiler lider olabilirler ve baskın karakterlere sahiptir. Bilinenin aksine alfa erkek grubu otorite etmekten ziyade genelde en zor anlarda yol gösterici olur. Bu durum hala bilim camiasında araştırılır ve kurtlar incelenir. Çünkü bir kurt, diğer kurdun kendi üzerinde sürekli baskı kurmasına izin vermez.

Kurtlar enteresan bir besin diyetleri vardır. Örneğin bir kurt bir günde 9 kg et yiyebilir. Bunların harici avlanma stratejileri de çok değişiktir. Hedef aldıkları sürüde hiç zorlanmadan hasta bireyi gözüne kestirir ve o canlıyı avlamak için hedef alırlar. Gri kurtlar için konuşacak olursak genellikle menülerinde geyik, keçi, koyun gibi hayvanlar bulunur ancak daha küçük kurt türleri kemirgen, böcek hatta zaman zaman meyve yedikleri bile görülür.

Kurt Yavruları

Kurtlar kış sonunda çiftleşirler ve ortalama 9 haftalık bir gebelik süresi sonunda 1 ila 11 arası yavru meydana getirirler. Kurt yavruları doğduktan 5-6 hafta kadar anne sütü içebilirler, besin kıtlığı sebebiyle daha fazla içmek isteler bile bulamazlar. 6 aylık bir kurt avlanmak için hazırdır fakat 2 yaşına geldiklerinde bir yetişkin olarak kabul edilirler. Toplamda bir kurt vahşi doğada 4 ila 8 yıl kadar yaşayabilir. Normalde daha uzun olan yaşam süreleri, kıtlık, hastalık, yaralanma ve pek çok sorundan ötürü erkenden ölebilirler. Bu yüzden vahşi doğada bir kurdun 8 yıl yaşaması büyük bir şans ve kabiliyet gerektirir.

Türk Mitolojisinde Kurtlar

Kurtların Türk mitolojisinde apayrı bir yerleri bulunur. Bu canlıları eski Türkler yeri gelmiş bir tanrı olarak nitelendirmiş. En bariz kanıtları Orhun Yazıtlarında bulunuyor. Orhun yazıtlarında Türk ordusu kurtlara benzetilmiştir. Öyle ki kurtlara olan bu düşkünlüğümüz Çinlileri bile kendinden bezdirmiş ve kurtları uğursuz varlıklar olarak nitelendirmişler. Tabii evcil hayvanlarını avladıkları, kendilerine bir tehdit olarak gördükleri için mi uğursuz saymışlar, yoksa Türklerin kurtlara olan sevgilerinden dolayı mı bu kısmı tartışılır. Eski Türkler dediğimiz gibi kurtlara çok fazla hayatlarında yer vermişler öyle ki kurt sembollü paraları ve bayrakları bile bulunuyor. Türk ve kurt ilişkisini başka bir yazımızda uzun uzun işleyip linkini buraya bırakırım.

Kurtlar Hakkında Diğer Gerçekler

Kurtların davranışları köpeklere çok benzerdir. Onlarda oyun oynamaktan, kemik kemirmekten büyük zevk alırlar.

Kurtlar bölgelerini belirlemek için, idrar veya dışkı kullanırlar. Ayrıca başka kokularda yayabilirler.

Kurtların hafızası çok gelişmiştir. Bulundukları bölgedeki tüm yolları bilebilirler.

Kurt sürüleri belirli bir yerde durmaktan hoşlanmazlar. Her gün kilometrelerce yol kat ederler.

Siyah kurtlar, köpeklerle olan ilişkileri sonucu bu rengi edinmişlerdir. Yapılan araştırmalara göre kurtlarda görülen siyah renk ilk, köpeklerin genlerinde ortaya çıkmıştır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir