Dünya’da Kaç Ayı Türü Var?

Ursidae familyasına ait memeli türe ayı denir. Dünya üzerinde hayatta kalan 8 ayı türü bulunur ve geniş bir yayılım göstermişlerdir. Antarktika ve Avustralya kıtaları dışında dünyanın hemen her yerinde ayıları görebilirsiniz.

1. Malaya Ayısı

Malaya Ayısı

Malaya ayısı (Helarctos malayanus), Hindistan, Bangladeş, Myanmar, Çin, Malezya, Tayland, Kamboçya, Vietnam ve Endonezya olmak üzere Asya kıtasını kapsayan pek çok ülkenin tropikal ormanlarında yaşar. Bu kadar geniş bir habitat alanına yayılım göstermeleri, nüfuslarının çok olduğunu anlamına gelmiyor tabii ki. Malaya ayılarının nüfusları son dönemlerde %30 azalış göstermiştir. Dolayısıyla Doğa Koruma Birliği tarafından bu türler hassas kategoride gösterilir.

Malaya Ayılarının iki alt türü bulunur bunlar; H. m. malayanus ve H. m. euryspilus. Malaya ayıları besinlerini, çiçekler, meyveler, karıncaler, termitler ve bal gibi yiyeceklerden temin ederler. Malaya ayılarının nesillerinin tükenmesinde en önemli etken habitat kaybıdır. Özellikle Çin’de geniş tarım arazilerinin artışı ve nüfusun yayılımından dolayı bu canlıların yaşayacakları alan daralmaktadır. Ayrıca yaşam alanları daralan ayılar daha fazla insanla karşılaşmak durumunda kaldığından, insanlar tarafından öldürülmeleri de kaçınılmaz oluyor.

2. Tembel Ayı

Tembel Ayı

Tembel ayı (Melursus ursinus), Hindistan yarımadasında yaşayan bir türdür. İsimlerini yavaş hareket etmelerinden almışlardır. Genelde termitler, karıncalar, böcekler, meyveler gibi çeşitli besinlerle beslenirler. tembel ayı diğer ayılara göre daha ince bir kürke ve daha güçsüz kaslara sahiptir. Bu kibar canlılar yıllarca evcil hayvan olarak kullanılmış ve ticareti yapılmıştır. Ancak sonradan Hindistan’da bu durumu engelleyecek yasalar çıkartarak ayıların doğal ortamında kalmalarını sağlamaya çalışmıştır.

3. Gözlüklü Ayı

Gözlüklü ayı veya and ayısı olarak da bilinir.

Gözlüklü ayı veya an ayısı (Tremarctos ornatus), Güney Amerika’da Tremarctinae ailesinin hayatta kalan son üyesidir. Kısa yüzlü ayı olarak tanımlanırlar ve geri kalan 4 türün nesli tükenmiştir. Gözlüklü ayılar; Kolombiya, Bolivya, Peru, Ekvator, Venezuela, Arjantin ve And Dağlarında bulunur. Gözlüklü ayılarda savunmasız türler arasında yer almaktadır. Ticaret, habitat kaybı, kaçak avlanma gibi durumlardan ötürü popülasyonları oldukça azalmıştır.

4. Amerikan Kara Ayısı

Amerikan kara ayısı

Amerikan kara ayısı (Ursus americanus), Kuzey Amerika’ya özgü yerli bir ayı türüdür. Ayrıca Kuzey Amerika’da bulunan en küçük ve en yaydın olan ayı türüdür. Ortalama ağırlıkları 90 ve 300 kg arasında değişmektedir. Ayıların

5. Asya Kara Ayısı

Asya kara ayısı

Asya kara ayısı (Ursus thibetanus), Hindistan yarımadasının kuzey kısımları başta olmak üzere, Çin, Rusya, Kore, Tayvan ve Japonya’nın bazı adaları habitat alanlarıdır. Asya kara ayıları için habitat kaybı önemli bir sorun oluşturuyor. Bu canlıların yaşam alanları gün geçtikçe daha da daralıyor. Birde yetmezmiş gibi ayılar üzerinde ”insan nefreti” bulunuyor. Çoğu ayı türü son nefesini bir namlunun ucunda veya haince kurulmuş olan bir tuzağın içinde veriyor. İnsanlar kendilerinden güçlü olan veya kendilerine en ufak tehdit oluşturabilecek canlıları öldürmekte sınır tanımıyor.

6. Boz Ayı

Boz ayı

Boz ayılar (Ursus arctos) Kuzey Amerika ve Avrasya’nın büyük bir kısmına yayılım gösteren, dünyada popülasyonu en çok olan ayı türüdür. Boz ayı ve kuzeni olan kutup ayısı dünya üzerinde en büyük karasal etobur canlılar olarak kabul edilir. 20. Yüzyılın sonlarına doğru nüfusları büyük oranda azalış göstermiş olsa da, dahaca Doğa Koruma Birliğinin kırmızı listesine girmedi.

7. Kutup Ayısı

Kutup ayısı

Kutup ayısı (Ursus maritimus), genellikle kutup dairesi çevresinde yaşayan bir etoburdur. Boz ayının çok yakın akrabası olmasına karşılık, kutup ayıları yaşadıkları bölgeye uyum sağlamak için çok farklı özellikler geliştirmiştir. Her ne kadar karada doğup büyüseler de ömürlerinin büyük bir kısmını su içinde yüzerek geçirirler ve harika yüzücülerdir.

Kutup ayıları, bugün korumasız bir tür olarak sınıflandırılmaktadır. Onlar için en büyük tehlike iklim değişikliğidir. İklim değişikliği buzulların erimesini sağlayarak yaşam alanlarını azaltıyor.

8. Dev Panda

Dev panda

Dev panda (Ailuropoda melanoleuca), Çin’in Güneyinde yaşayan en popüler ayı türlerinden birisidir. Göze çarpan görünümü de onları oldukça sevecen kılıyor. Ama ne olursa olsun bir gün yolunuz oralara düşerse, bu sevimli canlıların birer vahşi olduğunu ve sizlere zarar verebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Pandaların besin diyeti %99 oranında bambudan oluşuyor. Bunun dışında pandalar, diğer hayvanlarla da beslenebilir. Hatta öğününe leşleri bile dahil edebilirler. Pandaların yaşam alanı, ormansızlaşma, çiftçilik ve diğer insan faaliyetleri nedeniyle oldukça kısıtlanmıştır. Pandalarda nesli tükenme tehlikesi olan türler arasında yer alıyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir