Asya ve Afrika Filleri Arasındaki Farklar

Birçok insan için Asya ve Afrika fillerinin görünüş farkları veya habitat alanları arasındaki farklar önemli değildir. Onlar için sadece bir fildir. Zaten bu kişiler için arasındaki farkların çok bir önemi de yoktur. Ancak biz bilim tutkunları ve doğayı daha çok anlamak isteyen kişiler için büyük bir önem teşkil eder ve Afrika ve Asya filleri arasında büyük bir görünüş ve habitat farkı olduğunu biliriz. Bu yazımızda da Asya ve Afrika filleri arasındaki farkları detaylıca inceleyeceğiz. Bundan sonra bir fil gördüğünüzde kolay bir şekilde onun hangi tür olduğunu anlayacaksınız.

Öncelikle Afrika fili iki ayrı türe ayrılır. Bunlar Afrika Savan fili ve Afrika orman filidir. Aynı şekilde Asya filleri de üçe ayrılır. Bunlar Sri Lankalı, Hintli ve Sumatra filleridir. Yazımıza geçmeden önce Asya ve Afrika filleri arasındaki genel farkları şemayla gösterelim.

Özellikler Afrika Filleri Asya Filleri
Yükseklik 3.3 Metrem 2.7 Metre
Uzunluk 5.5 Metre 5 Metre
Ağırlık 6.000 Kg 5.400 Kg
Yaşam Süresi 60 – 70 Yıl 48 Yıl
Gebelik Süresi 22 Ay 18 – 22 Ay
Yaşam Alanı Sahra altı Afrika Güneydoğu Asya,
Nepal ve Hindistan
Yazımızı okuduktan sonra fotoğrafta yer alan filin hangi türe ait olduğunu eminim ki kolaylıkla anlayacabileceksiniz.

Asya ve Afrika Filleri Arasındaki Habitat Farkları

Öncelikle bu filler farklı kıtalarda yaşamaktadırlar. Bu sebeple yaşadıkları çevre arasında büyük farklılıklar bulunmaktadır.

Asya Filleri, adından da anlaşılacağı üzere, Asya’nın otlaklarında yaşamaktadırlar. Etrafları yaprak dökmeyen ağaçlarla kaplı, tropikal ormanlarda yaşarlar. Ayrıca Asya filleri deniz seviyesinden çok daha yüksek alanlarda da yaşayabilirler.

Afrika filleri ise Sahra Altı Afrika’da yaşarlar. Aysa fillerine göre daha kurak alanlar habitat alanlarıdır. Etrafları Asya filleri gür ormanlarla çevrili olmak yerine bol bol çalılıklar bulunur.

Afrika ve Asya Filleri Arasındaki Fiziksel Farklar

Boyut

İki fil türünü de boyutlarına bakarak ayırmak oldukça mümkündür. Çünkü Afrika filleri, ağırlık, yükseklik ve uzunluk bakımından Asya fillerine göre daha büyüktür ve Afrika fili yaşayan en büyük kara memelisi olarak kabul edilir. Afrika filleri 3.3 metre yüksekliğe ve 5.5 metre uzunluğa sahiptir. Ayrıca kiloları 6 tona kadar çıkabilmektedir.

Asya filleri ise yaşayan en büyük ikinci kara memelisi olarak kabul edilmektedir. Ortalama 2.7 metre yüksekliğe, 5 metre uzunluğa sahiptirler. Bununla birlikte ağırlıkları ortalama 5 ton kadardır.

Kafa Yapısı

Bir Asya ve Afrika fili arasındaki ayrımı yapmanın en kolay yollarından birisi alın yapısına bakmaktır. Afrika fillerinin alın yapısı, Asya filine göre daha düz ve dolu bir şekilde öne çıkıktır. Asya fillerinin alın yapısı daha çıkıntılı ve deve sırtı gibi bir görünüşe sahiptir.

Kulaklar

Kafa yapısına bakmak yeterince açık gösterge değilse kulaklarına bakmak en doğru tercihtir. Afrika filleri, Asya fillerine göre daha büyük kulaklara sahiptir. İlginçtir ki, çoğu kişi Afrika fillerinin kulaklarını, Afrika kıtasına benzetmektedir. Aynı şekilde bende Afrika filinin kulaklarını Afrika kıtasının şekline benzetiyorum. Asya fillerinin kulakları ise daha küçük ve Afrika fillerine göre kesik kesik olmak yerine düz bir yapısı vardır.

Afrika fillerinin kulaklarının büyük olmasının nedeni, çok fazla sıcaklığa maruz kaldıkları için bu şekilde evrim geçirmelerinden dolayıdır. Çünkü büyük kulaklar demek sıvıyı serbest bırakıp vücudu soğutmak için daha fazla kılcal damar demektir. Yani Afrika fillerinin kulak yapısı onlar için soğutucu fan görevi görüyor. Diğer yandan Asya filleri tropikal alanlarda yaşadıkları için bu derece sıcağa maruz kalmadıklarından daha küçük kulaklara sahiptir.

Ayak Tırnakları

Asya ve Afrika filleri arasındaki büyük farklılıklar çoğunlukla kafa yapısına bakılarak anlaşılabilir. Ancak daha detaya inmek isterseniz ayaklarına bakmak en doğru tercihtir. Asya ve Afrika orman filinin parmak sayısı tipik olarak Afrika savan dillerine göre daha fazladır. Asya ve Afrika fillerinin ön ayaklarında 5 tırnak varken, arka ayaklarında bu sayı dört tanedir. Afrika savan fillerinin ise ön ayaklarında dört, arka ayaklarında 3 tırnakları bulunur.

Ön Dişler

Filler o heybetli büyük dişlerini, bölge işaretleme, beslenme, korunma gibi pek çok şeyde kullanılırlar. Afrika fillerinin erkeklerinin ön dişleri çok büyük olabilirken aynı şekilde Afrika fillerinin dişilerinin de dişleri büyüyebilir. Ancak Asya fillerinin sadece erkekleri bu büyük diş yapısına sahipken, dişilerinde büyük ön dişler bulunmaz. Bu ayrıntı da iki fil türü arasındaki farkı ayırmanızda sizlere yardımcı olur.

Sosyal Farklılıkları

Tipik olarak Asya ve Afrika filleri arasında önemli sosyal farklılıklar görünmez. Aksine iki türünde davranışları birbirine çok benzerdir. Filler genelde anaerkil topluluklardır. Yani bir fil sürüsünü her zaman yöneten genelde en yaşlılardır ve dişilerdir. Filler birbirleriyle mücadele etmekten ziyade daha çok birbirlerine dayanışma göstermeye yatkın türlerdir. Bu yüzden sürünün sağlığı için deneyim ve tecrübe sahibi olan yaşlı filin grubu yönetmesi her zaman onlar için daha mantıklıdır. Eğer filler hakkında daha çok merak ettikleriniz bulunuyorsa şu yazımızı okumanız sizin için faydalı olur.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir