21. Yüzyılda Nesli Tükenen Hayvan Türleri

İklim değişikliği ve habitat kaybı nedenlerinden dolayı, 21. Yüzyıl içinde bazı hayvan türleri ortadan kalkmıştır. Koruma çalışmaları bu süreçte 227 türün hayatını kurtarmış olsa da maalesef 17 hayvan türünün de nesli tükenmiştir. Bitki ve hayvan türlerinin neslinin tükenmesinde tabii ki en önemli etken insan faaliyetleridir. Nüfus ve ekonomik büyümeler, duyarsız insan davranışları bu sebeplerin başında geliyor. Yağmur ormanları yok ediliyor, tarım için yeni alanlar açılıyor ve en önemlisi kentleşme artıyor. Bunları meydana getirirken çöp ve diğer atıklar çevreye, daha doğrusu tüm Dünya’ya büyük zarar veriyor. 21. Yüzyılda nesli tükenmiş hayvan türlerinin bazılarına gelin hep birlikte bakalım.

Siyah Batı Gergedanı

Siyah batı gergedanı

Siyah batı gergedanı (Diceros bicornis longipes), Dünya Koruma Birliği tarafından 2011 yılında neslinin tükendiği açıklanmış, siyah gergedanın bir alt türüdür. Siyah gergedanlara göre farklı olduğu için alt tür olarak sınıflandırılmıştır. Nesillerinin başlıca tükenme sebebi kaçak avcılık. Bu hayvanlar bir zamanlar Kamerun’da yaşadı ve boynuzları için sürekli avlandı.


Pinta Adası Kaplumbağası

Pinta Adası Kaplumbağası

Pinta Adası kaplumbağası (Chelonoidis nigra abingdonii), Ekvator’daki Pinta Adası’na ait bir kaplumbağa türüdür. Bu türün son üyesine George ismini verdikleri kaplumbağa 24 Haziran 2012 yılında yaşama veda etti. Böylelikle bir türün nesli tükenmiş oldu. Bu canlılar meyve ve ot gibi bir takım besinlerle besleniyorlardı. Oldukça fazla su içtikleri biliniyor ve 6 ay kadar hiç yemek yemeden durabildikleri rivayet edilir. Adaya yapılan doğal olmayan hayvan göçleri nedeniyle Pinta Adası kaplumbağasının neslinin tükendiğini tahmin ediliyor.

Formosan Bulutlu Leoparı

Formosan Bulutlu Leopar

Formosan bulutlu leopar (Neofelis nebulosa brachyura), Tayvan’a özgü bir alt türdür. Ayrıca bir zamanlar Tayvan’da bulunan en büyük ikinci yırtıcı türdü. Habitat alanlarının tahrip edilmesi sonucu formosan bulutlu leoparı son çareyi daha yüksek dağlara çıkmakta buldu ve 2013 yılından bu yana daha hiç rastlanmadı.

Hayvanların Nesli Her Geçen Gün Tehlikeye Giriyor

Kuşkusuz insan faaliyetleri hayvan türlerinin neslini tehlikeye atıyor ve bütün hayvan türlerini yok etmiş olursak bizlerinde gelecekte varlığı söz konusu olamaz. Devletlerin çevreyi ve doğayı koruma adına daha sağlıklı yaptırımlar uygulaması ve önlemler alması gerekmektedir. Özellikle kaçak avcılık ve habitat alanlarının tahrip edilmesi diğer canlı türler için en büyük tehlikeyi arz ediyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir