Uyku Felci Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Uyku felci, uyandıktan hemen sonra hareket edememeye ve konuşamamaya verilen isimdir. Bu garip durum toplumumuzda karabasan veya başka bir durumla açıklanmaya çalışılsa da gerçek böyle değildir. Bilim net bir şekilde bu yaygın fenomenin açıklamasını yapmaktadır ve sanıldığı gibi korkacak bir şey ortada yoktur.

Neden Uyku Felcine Maruz Kalıyoruz?

Rem uykusu sırasında beyin rüyalar görürken vücut kaslarımız bu esnada kapalıdır. Uyurken kasları kapalı olan birey hareket edemez böylece gördüğü rüyalarda gerçekleşmez. Ancak rem uykusu sırasında kişi uyanırsa uyku felci durumu gerçekleşir. Yani kişinin bilinci yerinde olacak fakat hareket kabiliyetini kısa süreli gerçekleştiremeyecek.

Uyku felcine bazı durumlar neden olabilir. Örneğin uykusuzluk veya kullanılan ilaçlar gibi. Ayrıca narkolepsi hastaları uyku felcine daha sık yakalanır. Narkolepsi, gündüz aşırı uyku uyuyanlar için verilmiş bir addır.

Bunların haricinde uyku felciyle ilgili diğer bilinenler:

  • Gençlik uyku felci oluşumuna neden oluyor. Yapılan araştırmalar 18 ila 25 yaş arasındaki bireylerde uyku felcinin daha çok meydana geldiğini gösteriyor.
  • 862 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre uyku felci genetik olabilir. Bu araştırma 2015 yılında Sheffield Üniversitesinde yapıldı.
  • Pensilvanya Üniversitesinde 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel bozuklukları olan kişiler daha çok uyku felcine maruz kalıyor. Araştırmaya göre zihinsel bozukluğu olan kişilerin 31.9’unda uyku felci meydana geliyor.

Belirtileri Nedir?

Uyku felcinden muzdarip olan kişiler genellikle hareket edemezler veya uyandıktan hemen sonra konuşamazlar. Bu hareketsizlik ortalama bil ila iki dakika sürer. Aynı zamanda uyku felci esnasında göğüste baskı ve boğulma hissi yaşanılabilir.

İnsanlar eskiden, bilimin gelişmediği dönemlerde karabasanın veya şeytanın insanı boğazladıklarını düşünürlerdi. Tabii gerçekte sizi boğazlayan herhangi bir varlık yok. Uyku felci sırasında göğüste baskı veya boğulma hissi çok normaldir. Bu sırada insanlar hala rem uykusunda oldukları için telaşa kapılıp farklı canlıların kendilerini boğazladıklarını görebilir veya öyle bir hisse kapılabilirler.

Uyku felci, bir kişinin uyandıktan sonra konuşamaması ve hareket edememesi durumudur.

Uyku Felcinin Tedavisi

Uyku felcinin belirli bir tedavisi bulunmaz ve bunu yaşadıktan sonra doktorunuzdan randevu almaya da gerek yoktur. Ancak uyku felciyle çok sık karşılaşıyorsanız ve uyku düzeninizi alt üst ediyorsa bir uyku uzmanıyla görüşmenizde fayda vardır. Bunun harici şu dediklerimizi uygularsanız uyku felcine yakalanma şansınız oldukça düşer.

  • Uykusuz kalmamaya çalışın. Uykusuzluk durumunda uyku felci olma şansınız çok yüksektir.
  • Yatmadan 3 saat önce alkol ve sigara alımına ara verin.
  • Ayrıca öğle ikiden sonra kafeini azaltıp, yatarken elektronik cihazınızı yattığınız odadan uzak tutun.

Eğer uyku felcine ilk kez maruz kaldıysanız ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız bu sizin için korkutucu olabilir. O anda bunun geçici bir şey olduğunu kısa bir süre içinde geçeceğini sürekli kendinize hatırlatın. Bu genelde işinize yarar. Ancak uyku felci esnasında çevrenizde başka şeylerin olduğunu düşünüyorsanız yine aynı şeyi yapın, geçici bir durum olduğunu ve hayal gördüğünüzü unutmayın. Endişelenmeyin, keyfinize bakın…

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir