Yağmur Ormanları Nedir? Nerede Bulunur?

Yağmur ormanları belirli bir alanı temsil etmez, Dünya’da Antarktika kıtası hariç hemen kıta da bulunur. Yağmur ormanları hayati önem taşır, soluduğumuz oksijenin büyük bir kısmını yağmur ormanları üretir ve gezegenin yarısına yaşam alanı sağlar.

Yağmur ormanları Antarktika hariç her kıta da bulunur. Haritada koyu yeşil yerler tropik yağmur ormanlarını, açık yeşil yerler ılıman yağmur ormanlarını gösterir.

Yağmur Ormanları Çeşitleri

”Yağmur Ormanları” terimi geniş bir sınıflandırmaya sahiptir. Tipik olarak yağmur ormanları; ekvator çevresinde bulunan, uzun geniş yapraklı, yaprak dökmeyen ağaçlarla kaplı, gür, nemli ve sıcak alanlardır. Ansiklopedik bilgiye göre bu ormanlar yıl içinde çok fazla yağış alır. Muson ormanları, mangrov ormanları ve ılıman ormanlar yağmur ormanı olarak kabul edilir. Yağmur ormanlarının diğerlerinden ayırt edici bazı özellikleri şunlardır:

Ilıman yağmur ormanları, iğne yapraklı ve geniş yapraklı ağaçlardan oluşur, ılıman bölgelerde bulunur. Çok miktarda yağmur aldıkları için yağmur ormanı olarak tanımlanır.

Mangrov yağmur ormanları, adları gibi mangrov ağaçlarından oluşur. Bu ağaçlar genelde bataklıklarda veya nehirlerin okyanuslara karıştığı tuzlu, acı sularda yetişir.

Muson yağmur ormanlarına aynı zamanda ”kuru yağmur ormanları”da denir, çünkü kurak bir mevsimi vardır. Muson yağmur ormanlarında bulunan ağaçların %75’i yaprak dökebilir.

Yağmur ormanlarının çoğu genelde çok sıcaktır. Gündüzleri 30 santigrat dereceyi bulurken geceleri kolay kolay 20 santigrat derecenin altına düşmez. Yağmur ormanlarında ağaçlar oldukça büyük olduğundan 2 ana bölgeye ayrılır. Birinci bölge yerden 30 ve 50 metre arasındaki yükseklik olarak ayrılır. Bu bölge farklı hayatlarla doludur. Kuşlar, sincaplar, maymunlar… Buralarda dinlenen canlılar, genelde yiyeceklerini de bu alanlarda toplarlar. Bazı zamanda hayvanların dengelerini kaybedip yere çakıldıkları görülmüştür. İkinci bölge yerde yaşayan türleri kapsamaktadır.

Amazon yağmur ormanlarının içinden bir görüntü.

Yağmur Ormanları İçinde Yaşayan Hayvanlar ve Bitkiler

Yağmur ormanları birçok bitki ve hayvana ev sahipliği yapar. Sadece Amazon Yağmur Ormanları Dünya üzerindeki canlı popülasyonunun yüzde onunu içinde barındırır. Eğer Amazon Yağmur Ormanlarında yaşayan canlılara bir göz atmak isterseniz şuraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca şu yazımızda da Amazon Yağmur Ormanlarının en tehlikeli canlılarını kaleme almıştık.

Kanser tedavisinde kullanılan faydalı bitkilerin %70’i yağmur ormanlarında bulunur. Bilim insanları 2.000’den fazla tropik yağmur ormanı bitkisinin kanser önleyici özelliklere sahip olduğunu belirledi. Bununla birlikte yağmur ormanlarında bulunan bitkilerin sadece %1’inden azı tıbbi fayda sağlayacağı için analiz edilmiştir. Yani bu ormanlarda bilinmedik ve bulmamız gereken çok şey var.

Hemen hemen her tür yağmur ormanlarında yaşar. Aslında yağmur ormanları Dünya yüzeyinin %2’sinden daha az yer kaplasa da, Dünya içinde bulunan tüm canlıların yarısını içinde bulundurur. Örneğin gergedanlar, geyikler, leoparlar, filler, goriller, şempanzeler ve hatta ayılar bile yağmur ormanlarında yaşayabilirler.

Yağmur ormanlarında pek çok olağan dışı hayvan keşfedilmiştir

Örneğin fotoğrafta gördüğünüz hayvan tapir. Bir karınca yiyen ve domuz arasındaki karışıma benzeyen memelidir. Güney Amerika veya Asya’nın yağmur ormanlarında bulunur.

Yağmur ormanlarında bulunan eşsiz bir tür. Bu canlılara tapir deniliyor.

Çok sıra dışı olan bir diğer hayvan gümüş sırtlı goril. Gümüş renginde bir sırta sahip olduğu için bu canlılara gümüş sırtlı goril deniliyor. Orta Afrika Cumhuriyetinin yağmur ormanlarında yaşıyor.

Gümüş Sırtlı Goril

Zebra, zürafa ve at karışımı arasında bulunan okapi. Daha tuhaf görünen bir canlı olamazdı sanırım. Afrika yağmur ormanları habitat alanlarıdır.

Okapi

Yağmur ormanlarının belkide en şaşırtıcı ve ürpertici canlısı bir köpek yavrusu büyüklüğünde olan, Kuş Yiyen Goliath örümceğidir. Dünyanın en büyük örümceğidir. Her bir ayağının uzunluğu 30 santimetreyi bulabilir ve 170 gram ağırlığa ulaşabilir. Bu canlılar gerçekten korkutucu.

Kuş Yiyen Goliath (Theraphosa blondi)

Yağmur Ormanlarının Önemi

İnsanlar ve diğer hayvanlar, her saniye düzenli solunum yapmak için yağmur ormanlarının var olması gerektiğini bilmeleri gerekir. Yetişkin 40 insanın verdiği karbondioksiti bir ağaç 1 saatte oksijene dönüştürür. Yamur ormanlarında hektar başına 750’den fazla ağaç türü vardır.

Ülkemizde ve tüm dünyada bilinçsiz bir şekilde ormanların tahrip edilmesi doğaya ve içinde bulunan canlılara haksızlıktır. Bu tip konularda duyarlı olmak ve ağaç dikimini desteklemek her zaman önemlidir. Eğer kullandığımız ormanları tekrar yenileme çabasına girersek her şey çok daha farklı olabilir. Sizlere yıllık tahrip edilen orman miktarı ile ilgili şu istatistikleri aktarmak istiyorum.

  • Gıda ve Tarım Örgütüne göre, dünya üzerinde yer alan ormanların yarısı yok edildi.
  • National Geographic’e göre, dünya üzerinde ormanlar Yüzde 30 Yer kaplıyor.
  •   Tek bir yılda sadece 18700000 dönüm orman yok edilir.
  • Doğa Hayatını Koruma Vakfına göre, sera gazlarının oluşumunun büyük bir kısmı ormanların kalıcı olarak yok edilmesinden kaynaklanıyor.

Ayrıca ormanların yok edilmesi hakkında şu yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynak:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir