Amazon Yağmur Ormanlarının En Tehlikeli Hayvanları

Amazon yağmur ormanları eşsiz nitelikte büyüleyici canlılara ev sahibi olmaktadır. Ancak bu güzel canlılardan bazıları insanlar için büyük tehlikeye neden olabilir. Her yıl binlerce doğa tutkunu yağmur ormanlarını ziyaret etmek için yola koyuluyor. Bu macera dolu yolculukta üstlerine ummadıkları anda bir jaguar atlayabilir, yanlışlıkla zehirli bir yılanın üstüne basabilir ve belki de dünyanın en zehirli örümceklerinden birisiyle karşılaşabilir. Ama ne olursa olsun, uçsuz bucaksız Amazon Yağmur Ormanlarında yapılacak olan tatil her şeye değerdi. Şimdi Amazon Yağmur Ormanlarının en tehlikeli canlılarına bir göz atalım. Ayrıca Amazon yağmur ormanlarında yaşayan diğer canlılar için de şu yazımızı okuyabilirsiniz.

10. Dev Kırkayak

Dev kırkayak 30 cm uzunluğa ulaşabiliyor.

Dünyanın en büyük kırkayaklarından biri Amazon Yağmur Ormanlarında yaşıyor. Ortalama uzunluğu 30 santimetreye kadar uzanıyor ve diğer kırkayaklara göre çok farklı bir yemek menüsü bulunuyor. Bu canlılar hemen her şeyi mideye indirebilirler. Sizi bile. Dev kırkayakların yemek menüsü sadece omurgasızlardan oluşmuyor; fare, kurbağa, yılan, yarasa ve serçe gibi küçük kuşları alt edebiliyor. Bunu yaparken ön ayaklarında bulunan iki zehir dolu kancayı kullanıyor. Yarasaların bulundukları mağaralara kadar bile tırmanıp onları gafil avlayabiliyorlar.

9. Sivrisinekler

İnsan kanıyla beslenen olağanüstü canlılar.

Belkide sizin için tehlike oluşturabilecek canlıların başında gelir. Sivrisinekler ılıman ve nemli ortamlarda yaşamayı severler. Amazon Yağmur Ormanları bu canlılar için harika bir ev konumundadır. Sivrisinekler sıtma gibi pek çok hastalığı bedeninize bulaştırabilir. Bu yüzden oralara giden turistlere sivrisinekten koruyucu kremler ve spreyler kesinlikle önerilir.

8. Brezilya Gezgin Örümcekleri

Amazon yağmur ormanlarında dolaşan bir tür.

Brezilya gezgin örümceği, dünyada var olan en zehirli örümceklerden biridir ve Amazon Yağmur Ormanları onlar için eşsiz bir habitat alanı. Gezgin örümcek denilmesinin sebebi isminden kaynaklanıyor. Bu örümcekler ağlarını inşa etmek ve midelerini doyurmak için geceli sürekli ava çıkıyor. Genelde muz gibi yiyeceklerin içinde konaklar, nadirde olsa insanların evlerinde bulunurlar. Eğer karşılaşacak olursanız, korkusuz bir şekilde sizi ısırmaktan asla çekinmeyecek bir türdür.

Küçük bir örümcek olmaları fark edilmelerini engelliyor ve ısırılma tehlikesini daha artırıyor. 1996 yılına kadar bu böcekler için panzehir bulunmuş değildi ancak 1996 yılında zehrinin panzehirinin bulunmasına rağmen günümüze kadar 14 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Örümcek sizi ısırdığı an öncelikle iltihaplanma başlıyor ardından vücudunuza ağır bir ağrı yayılmaya başlıyor. Panzehir kullanılmadığı takdirde sonucu solunum felci veya ölümle bitiyor. İlk dediğimiz gibi bu canlılar muzların içine yuvalarını yapıyorlar ve bu yüzden diğer ülkelere taşınması kolay oluyor. Muz yerken biraz daha dikkatli olmaya çalışın.

7. Jaguar

Amazon yağmur ormanlarında görüntülenmiş bir jaguar.

Kaplan ve Aslandan sonra en büyük kedi türü jaguardır. Amazon yağmur ormanlarının karizmatik canlılarıdır. Tamamen öldürmek için gelişmiş bir vücudu vardır. Onun eline geçen hiçbir şey ondan kurtulamaz. Av menüleri oldukça geniştir; kapariler, geyikler gibi vb. canlılar onun midesinin vazgeçilmez bir öğünüdür. Tabii bu yemek listesinde insanlar bulunmuyor ancak yağmur ormanlarının tahrip edilmesi sonucu yaşam alanları çok fazla kısalacağı için insanla karşılaşma ihtimali çok daha artıyor. Eğer elinizde bir silahınız yoksa bu hayvana yapabilecek çok bir şeyiniz yok. Elinizde bir silahınız olsa bile onun çevikliği ve hızı sizi yine alt etmeye yetebilir.

6. Elektrikli Yılan Balığı

Elektrikli yılan balığı.

Brezilya’daki Amazon Nehri sularında şok edici bir tehlike bulunuyor. Elektrik balığı gerçek bir yılan balığı değil, aslında onu tehdit edenlere karşı yüksek miktarda elektrik verecek bir Chitala ornata, yani bıçak balığıdır. İnsanlara yönelik saldırıları son derece azdır ancak yoktur denilemez. Eğer nehirde yüzmek için açılır ve yılan balığı ile karşılaşırsanız, nefesinizi kesip sizi sersemleterek boğulmanıza neden olacak bir elektrik şoku verebilecek güçtedir. Avlarını da bu yolla mideye indirirler. Önce sersemletecek derecede elektrik şoku verip arından yemeklerinin keyfini sürerler.

5. Kayman Timsahı

Amazon Yağmur Ormanlarının en tehlikeli canlıları.

Kaymanlar, Alligatoridae ailesinin en büyük üyelerinden biridir. Göllerde, durgun sularda yaşamayı severler. Kuşlar, balıklar, geyikler onun avlamayı sevdiklerindendir. İnsanlar için küçükte olsa bir tehlike oluşturdukları doğrudur. Ancak yaşam alanlarını tahrip ettiğimiz için onlar için en büyük tehlike insanlardır. Ocak 2008’den Ekim 2013 yılına kadar sadece 43 insan kaymanların saldırılarına maruz kalmışlardır. Bunlardan sadece beşte biri ölümcül denilebilecek yaralanmalara neden olmuştur.

4. Mermi Karınca

Mermi Karınca

Amazon Yağmur Ormanları, çok acılı bir etki bırakan canlıya ev sahipliği yapıyor. Onlara bu ismi veren ısırıklarının verdiği acıdan kaynaklanıyor. Yapılan çalışmalara göre ısırığı, tarantula gibi canlılardan 4 kat daha fazla acıya neden oluyor. Bazı kişiler mermi karınca tarafından ısırıldığında vücuduna kurşun yemiş gibi bir acıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getiriyor. Ve bu ısırıktan yayılan acı öyle hemen geçmiyor, 24 saat daha ısırılan yerin sızlamasına neden olacaktır.

3. Piranalar

Bu görünüşüyle masum görülebilir fakat seni kandırmasına asla izin verme.

Piranalar, Amazon Nehirlerinde yüzen tehlikeli tatlı su balıklarıdır. Dişeri çok fazla keskindir ve bir insanın etini kolayca parçalara ayırabilirler. Piranalar hakkında kayıtlara geçmiş birkaç vaka bulunuyor. Örneğin 2015 yılında Brezilya nehrinde bir ölü kız cesedi ele geçirildi. Piranalara av olduğu belliydi çünkü vücudu parçalara ayrılmıştır. Ancak piranalara canlı canlı yem olduğu tam olarak bilinmiyor. Belkide önce boğulmuş ardından piranalar tarafından yenilmiştir. Bu gibi kayıtlara geçmiş pek çok vaka bulunuyor. Kısaca bu balıklardan uzak durun.

2. Zehirli Ok Kurbağası

Altın renkli zehirli ok kurbağası.

Zehirli ok kurbağası sadece Amazon Yağmur Ormanlarının en tehlikeli canlısı değil, belkide dünyanın en tehlikeli hayvanıdır. Bu yüzden Amazon Yağmur Ormanlarında gördüğünüz kurbağaların renklerinin güzelliğine aldanıp temas kurmaya çalışmayın. O an ölmüş olursunuz. Yine de zehirli ok kurbağalarının sadece 10 türü zehirli denilebilecek durumda. Bazıları resimde gördüğünüz gibi renkli olabilir fakat zehirli olduğu anlamına gelmez. Çünkü bazı zehirli ok kurbağaları, renklerini zehirli izlenimi vererek avlarını korkutmakta kullanır.

Fotoğrafta gördüğünüz altın renkli zehirli ok kurbağasıdır. Ve oldukça zehirlidir. Ürettiği toksin o kadar güçlüdür ki, küçük bir miktar bile dolaşım sisteminizi dakikalar içinde iflas ettirip sizi öldürebilir.

1. Yeşil Anakonda

Amazon yağmur ormanlarında bir yeşil anakonda.

Yeşil anakonda, Brezilya’nın yağmur ormanlarında ve Güney Amerikanın diğer bazı bölgelerinde bulunan, zehirli olmayan bir yılan türüdür. Amazonun en korkulan canlılarından biridir. Genellikle yaşam alanları sığ sular ve bataklıklardır. Karada son derece hantal olan bu canlılar, su içinde oldukça iyi hareket etmektedir. Genelde su kenarlarında pusuya yatarak avının ayağına gelmesini beklerler.

Yeşil anakondanın insan yediğine dair herhangi bir kayıt yoktur. Ancak yeşil anakondanın insan yediğine dair çok fazla şikayet olduğu için bu canlılar ”insan yiyiciler” olarak adlandırılır. Bilim insanları da yeşil anakondanın bir insanı rahatlıkla yiyebileceğini desteklemektedir. Yinede anakondalar ile insanların etkileşimi çok az olduğu için av olma durumları da oldukça düşüyor.

İlginizi Çekebilir:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir