Bir İnsan Kaynakları Masalı – Kitap İnceleme

Bir İnsan Kaynakları Masalı, Özden Aslan’ın kariyeri sürecinde yazdığı, gerçek hayattan karşımıza çıkan zorlukları çok sade ve mükemmel bir üslupla anlattığı kitaptır. Kitabın gerçekten güzel olmasının ardında Özden Aslan’ın, insan kaynakları alanında yaptığı kariyere borçluyuz. İnsan kaynakları ve insan yönetimi alanında çeşitli eğitimler almış ve birçok firmada insan kaynakları müdürlüğü yapmış bir kişinin, arkasından gelenlere harika bir kitap bırakmış diyebiliriz.

Öncelikle Özden Aslan kitabında akademik, sıkıcı anlatımlara yer vermeden, çok güzel bir şekilde insan kaynaklarının ne iş yaptığını bizlere açıklamış. Bunları yaparken, hayali bir şirket kurup, hayatımızda her zaman karşımıza çıkabilecek karakterde insanlara yer vermiş. Kitabı okurken ”Evet ben bunu yaşadım, acaba bu durum karşısında ne yapılacak” şeklinde düşünmenize neden oluyor.

Kitap tamamen sorunlara ve çözümlere odaklanmış durumda. Size diyor ki, ”Çalışma ortamınız sizin için kasvet dolu bir ortam olsa bile, her zaman işlerin yoluna girme şansı vardır.” Tabi işi şansa bırakmadan bu konuda insan kaynakları departmanının, iş yerinde uyumu sağlama, psikolojik terörü önleme, çalışanlara sürekli eğitimler verme ve doğruyu gösterme gibi misyonlarının olduğunu gösteriyor. (Ay’da 172 Saat – Kitap İnceleme)

Özellikle ülkemizde kitabın içeriğinin kesinlikle uygulanması ve uyarlanması gerek. Ülkemize baktığımızda insan kaynakları departmanına önem veren sayılı şirket olduğunu görürüz. Eğer insan kaynakları alanına tüm şirketlerimiz daha fazla odaklanmış ve geliştirmeye çalışmış olsaydı eminim çok daha fazla gülen yüzle karşılaşmış olurduk.

Kitapta Yer Alan Karakterler

Bir İnsan Kaynakları Masalı içinde karakterlerin iş yerinde yaptıkları hatalara kısa bir göz atalım. Çalışanlarına yeteri kadar söz geçiremeyen, iyiyle kötüyü ayıramayan, çalışanlarının performanslarını adaletli şekilde değerlendiremeyen ve isabetli kararlar almakta güçlük çeken bir müdürümüz var. Hemen hemen günümüz Türkiyesin de bu özelliklere sahip, egolarının üstesinden gelemeyen bir çok müdür vardır. Özden Aslan kitabında bu tip müdürlerin nasıl olması gerektiği ve ne şekilde hareket ermesi gerektiğinin tüyolarını veriyor.

Başka bir karaktere bakacak olursak. Örneğin şirket içinde sürekli tatsızlık çıkartan, diğer çalışanların motivasyonunu ve iş gücünü engelleyen karakterlere de yer verilmiş. Bu karakterler karşısında ne yapılmalı, nasıl yol izlenmeli bir bir anlatılıyor. Sadece bunlarda değil tabi, psikolojik terör, oryantasyon, şirket içi disiplin gibi sayamayacağım birçok konu bir kitabın içine sığdırılmış durumda.

Beni çok mutlu eden Kitapta yer alan Ezgi karakterinin olaylar sonucunda verdiği tepkiler ve ders aldığı konulardı. Aslında oradaki Ezgi karakteri tamamen sizsiniz. Aldığı kararlar, tanıklık ettiği sorunlar ve dahası.. ”Evet ben bunu yaşadım, şimdi aynı sorunla nasıl baş edeceğimi biliyorum” demenize yol açacaktır.

Bir İnsan Kaynakları Masalı – Kitap İnceleme

Bir İnsan Kaynakları Masalı Kitabının Önemi

İnanın bu kitabı saatlerce anlatabilirim. Kitabı sadece insan kaynakları bölümü mensupları değil, hayatta var olan herkesin okuması gerek. Kitap açık bir dilde ülkemizde hiç önem verilmeyen insan kaynakları departmanının ne derece önemli olduğunu bizlere anlatıyor. Yetmiyor hayatımızdaki en temel sorunlara muhteşem çözümlerle yaklaşıyor.

Özden Aslan gerçekten harika bir kitap yazmış. İnsan kaynaklarına dair çoğu şeyi sade bir dille anlatıp, baş yapıt değerinde olan kitabını önümüze sermiş. Bize de okuyup bu güzel kitabı övmek düşer.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir