Ay’da 172 Saat – Kitap İnceleme

Johan Harstad’ın yazdığı Ay’da 172 Saat kitabı, onun deyimiyle genç bireylere armağan edilmiş bir bilim kurgu romanıdır. Ancak kitabı okuduğunuzda bilim kurgu romanı demek pek doğru olmuyor. Bilim kurgudan daha çok fantastik kurguya yönelmiş, içine biraz aşk biraz aş katayım piyasaya süreyim der gibi olmuş.

Özgünlük açısından bakıldığında çok farklı bir şey bulamadım. Her zamanki kurgu gibiydi: insanlar aya çıkar ve orada bir takım garip şeylerle karşılaşır. Sonra da ”AAA UZAYLI” diyerek kısa bir şaşırmanın ardından mücadele başlar. Aman ne mücadele!

Kitap öncelikle bilimsellikten ve bilim kurgudan yoksun. ”Maymunlar gezeni” romanında geçen evrimsel süreç konuşmaları gibi bilimle bağdaşan ilişki aramayın. Sadece NASA’nın uzaya kaç yılında çıktığı, ilk kimin çıktığı gibi basit bilgilere yer veriliyor. İlk dediğimiz gibi fantastik kurgu okumak isteyenler için ideal ancak bilim kurgu arayanlar beklentilerini düşürsünler.

”Ee sende takıldın bilim kurguya, yok mu bu kitabın başka numarası?” derseniz. Evet var. Yazarın üslubu oldukça sade. Konular birbiriyle karışmıyor, gereksiz anlatımlara yer verilmiyor, kitap son derece akıcı devam ediyor. Hatta merak ettiriyor. Kitabın sonuna kadar bazı noktalar hariç sıkılmadım. Hatta uzayda neyle karşılaşacaklar diye azimle sonuna kadar devam ettim ama hepsi bu kadar.

Ayda 172 saat kitap inceleme

Neden Aşk?

Johan Harstad, Ay’da 172 Saat kitabında konuya NASA, uzay, ay, roketler şekillinde devam ederken liseli bir genç olan Noel’in aşk acısını kitaba eklemeyi, ardından Midori ve Noel’e ayda eksi 173 derece sıcaklıkta aşk yaşatmayı ihmal etmemiş. Kitabın en sıkıcı gelen kısımları burasıydı. ”Yahu sen ay yüzeyindesin arkadaş bırak aşkı falan bana aksiyonu yaşat” diye içimden çok geçirdim.

Kitaptaki Bilimsizlik

Ay’da 172 Saat kitabı o kadar çok komplo teorisi içeriyor ki, 14-15 yaşında bir çocuk okusa ayda NASA’nın gizli üssü var, uzaylılar orada saklanıyor, ayı bombalarla yok edecekler gibi saçma sapan komplo teorilerinin gerçekliğini düşünür. Birde günümüz UFO’cuların kabul ettiği görünmeyen ama içimizde yaşayan canlılara yer verilmiş kitapta. Herhangi bir UFO’cu bu kitabı okusun karşımıza çıkar ” Alın size kanıt, yazar burada bak neden bahsetmiş” diye savunma yapar. O derece bilimsizlik içeriyor kitap.

Kitap hakkında tüm yorumum bu kadar, gerisini siz yeni okuyacaklara kalsın. Ancak bilim kurgu beklentinizi çok düşük tutmayı unutmayın. Üzülürsünüz. 🙂

Ama biliyorsun, John Lennon demiş ki, ” Hayat, sen başka planlar yapmakla meşgulken başına gelen şeydir.”

Ay’da 172 Saat, Johan Harstad

Ay’da 172 Saat kitabı için kısa bir araştırma yaptım şu sitede daha ucuz olduğunu gördüm. Ancak sitenin çalıştığı kargo şirketi, müşteri memnuniyeti vs. gibi şeyler nedir bilmiyorum. Sizde araştırmanızı yaptıktan sonra alıp okuyabilirsiniz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir