Marmoset Maymunları Hakkında Bilgiler

Marmoset, Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında yaşayan maymunlardır. Marmosetgiller 20’den fazla türden oluşur ve çoğu tür yetişkin bir insanın avucunun içine sığabilecek küçüklüktedir.

Boyutu ve Diğer Genel Bilgiler

Marmosetlerin yumuşak ve ipeksi kılları bulunur. Bir çoğunun yüzleri kılsızdır ve yüzlerinin arka tarafından saç tutamları fışkırır. Siyah, kahverengi ve turuncu olmak üzere çok çeşitli renklere sahiptirler.

Genelde sincaplar gibi davranış gösterirler. Ağaç tepelerinde bulunmaktan keyif alırlar. Uzunca bir kuyrukları bulunur. Neredeyse kendilerinden daha uzun. Ancak kuyruklarını bir şeyi kavramak için kullanmazlar. Sadece ağaç tepelerinde dengelerini korumak için kullanırlar.

Cüce ipek maymunu en küçük marmoset türüdür. Yaklaşık olarak 12 ile 16 cm bir uzunluğa sahiptir. Parmak maymun olarak da bilinir. Bununla birlikte 85-140 gram arasında bir ağırlığı bulunur. Bu maymunları ilginç kılan iki şeyden birisi aşırı küçük olmasıdır. Diğer önemli bir özelliği kuyruklarının gövde uzunluklarının neredeyse iki katı olmasıdır.

Bilimsel adı Callimico goeldii olan marmoset türü, cüce ipek maymununa göre nispeten daha büyüktür. Ortalama boyu 21 ila 23 santimetre arasında değişiklik gösterir. Ağırlığı ise 360-860 gram arasındadır.

Marmoset Maymunu Davranışları

Marmosetler gün boyunca aktiftir ve zamanlarının çoğunu yiyecek arayarak geçirirler. Sosyal bir yapıları bulunur, 4 ila 15 kişilik gruplar halinde takılırlar. Gruplar aile ve akraba fertlerinden oluşur.

Marmosetler Ne Yer

Marmosetler omnivorlardır. Yani menülerinde böceklere, meyvelere, ağaç özlerine ve diğer küçük hayvanlara yer verebilirler.

Çiftleşme ve Yavrulama

Marmosetler genelde 1 ve 3 arası yavru doğururlar. Gebelik süreleri 4 ila 6 ay kadar sürer. Bebeklerin bakımından asıl sorumlu kişi erkeklerdir. Erkek sorumluluğunu çok iyi bilir ve yavruların bakımını en iyi şekilde yapar. Marmosetgiller tek eşlidir. En ilginç olanı da budur. Eğer grupta sevgilisi ya da eşi olmayan bir erkek bulunursa gruptan ayrılmak zorundadır. Eğer kendine bir eş bulabilirse gruba girme hakkı kazanır. Marmosetler doğada en fazla 5-16 yıl arası yaşarlar.

Marmoset maymunu.

Nesillerinin Durumu Nedir?

Marmoset maymunlarında kırmızı listede yer alan sadece cüce ipek maymunudur. Vahşi doğada 2500 adet kaldıkları düşünülüyor. Nesillerinin tehlikede olma sebebi habitat kaybıdır. Son 18 yılda nufüslarında %18 ila 25 arası bir düşüş yaşandı.

Diğer Gerçekler

Marmosetler genellikle insan yaşlanması veya hastalıkları için deneyde kullanılır. Çünkü vücut yapıları insana çok benzemektedir.

Marmosetler evcil hayvan olarak da bakılabilirler. Bu oldukça yaygın olmasına rağmen hiç önermiyoruz. Çünkü bu derece özgürlüğüne düşkün canıları belirli sınırlar arasına sıkıştırmak doğru değildir. Ve bakımı çok fazla zordur. Çok düzenli bir diyet menü uygulanmak gerekmektedir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir