En Yüksekten Uçan Kuşlar Hangileridir?

Yüksekten uçma denildiğinde akla ilk kartal ve doğangiller gelse de aslında öyle değildir. Genelde en yüksek irtifada uçan kuşlar göçmen kuşlardır. Şimdi en yüksekten uçan kuşlar hangileri bir bakalım.

1. Benekli Akbaba

Benekli akbaba 11.300 metre yükseklikte uçabilir.

Şüphesiz dünya üzerinde en yüksekte uçabilen kuş benekli akbabadır (Gyps rueppellii). Yeryüzünden 11.300 metre gökyüzüne yükselebilirler. Bu yükseklikte dahi yeryüzü detaylı inceleyecek gözlerle donatılmışlardır. Benekli akbabaların habitat alanı Orta Afrika’dır. Bu harika kuşların ne yazık ki nesillerinin tükenmesi an meselesi. Vahşi doğada sadece 30 bin benekli akbaba kaldığı düşünülüyor. Bu sayı sizi aldatmasın. Popülasyonları açısından oldukça düşük bir oran.

2. Bayağı Turna

En yüksek irtifada uçan 2. kuş turnagiller familyasına aittir.

Bayağı turna (Grus grus), turnagiller familyasına aittir ve ülkemizde çok bilinen telli turna ile karıştırılmamalıdır. Bu canlılar Doğu Asya, Hindistan ve Güney Avrupa gibi çok çeşitli bölgelerde yaşamaktadırlar. Bayağı turna yerden 10.000 metre irtifada uçabilen özel kuşlardandır. Bu yükseklikte uçmaları kartal gibi tehlikeli yırtıcılardan korunmasını sağlıyor.

3. Hint Kazı

Hint kazı, dünyada en yüksekten ıçan kuşlardan biridir.

Hint kazı (Anser indicus) dünyada en yüksekten uçan kuşlardan birisidir. Ortalama 8.400 metre. Çok kalabalık gruplar halinde dolaşan bu kuşlar, kışı Güney Asya’da geçirirler. Göçmen kuşlar olarak bilinirler.

4. Ötücü Kuğu

Ötücü kuğu

Ötücü kuğu (Cygnus cygnus) çok narin ve güzel görünümlü kuşlardır. Habitat alanları Avrupa ve Asya’nın sulak alanlarıdır. Gruplar halinde göç eden bu kuşlar, kendi aralarında yönlerini belirlemelerine yarayan müthiş bir sistem kurmuşlardır. Onların en belirgin özelliği sarıdan siyaha değişkenlik gösteren gagalarıdır. Ötücü kuğu 8.200 metre ile dünyada en yüksekten uçabilen kuşlar arasında yer alır.

5. Sarı Gagalı Karga

Onları özel kılan sarı gagaları. 🙂

Sarı gagalı karga (Cygnus cygnus), karga ailesine ait bir kuştur. Avrupa, Afrika ve Asya’nın yüksek dağlarında ürerler. Sarı gagalı dağ kargaları 8.000 metre yükseklikten uçabilirler.

6. Sakallı Akbaba

Sakallı akbaba

Sakallı akbaba (Gypaetus barbatus), Asya, Afrika ve Avrupa’nın dağlık bölgelerinde yaşarlar. Sakallı akbabalar çok az 1.000 metre irtifanın altına inerler. Onlar her zaman yüksekte uçmaya alışkın kuşlardır ve 7.000 metre yükseğe çıkabilirler.

7. And Kondoru

And kondoru

And kondoru (Vultur gryphus), Güney Amerika’nın And dağlarında yaşayan dünyanın büyük kuşlarından biridir. Bazıları 15 kilogram ağırlığa çıkabilirler. Aynı zamanda dünyanın en yüksekte uçan kuşlarından birisidir. Yaklaşık 6.500 metre yükselikten uçarlar.

8. Yeşilbaş

Yeşilbaş

Yeşilbaş (Anas platyrhynchos), ördekgiller familyasına aittir. Habitat alanları oldukça geniştir hem Güney hemde Kuzey yarımkürede görülebilirler. Yaklaşık olarak 6.400 irtifadan uçarlar.

9. Çamur Çulluğu

Çamur çulluğu

Çamur çulluğu (Anas platyrhynchos), Kuzey kutbu kıyılarında ürerler. Avrupa, Afrika ve Asya kışları geçirmek için bulundukları ortamlardır. Yaptıkları göç sırasında çamur çulluklarının 6.000 metre yükseklikten uçtuğu gözlenmiştir.

10. Leylek

Dünyanın en yüksek noktasında uçan kuşlar.

Leylekler (Ciconia ciconia), Afrika, Asya ve Avrupa’da ürerler. Uzun mesafeli göçmenler olarak bilinirler. Göçleri sırasında 4.800 metre yüksekliğe çıkabilirler.

Dünyanın Diğer En’leri

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir