Geko (Gecko) Kertenkele Nedir?

Geko kertenkele familyasına aittir ve 1500 tane geko türü bulunur. Hemen hemen genel özellikleri aynıdır. Kuyrukları, yedikleri besinler, ciltleri birbirlerine çok benzerlik gösterir.

Boyutu Nedir?

Geckolar için genel bir boy söylemek yanlış olur. Ancak en küçükleri 2-3 cm arası bir boya ve 120 miligram ağırlığa sahiptir. Buna karşılık Rhacodactylus leachianus dünyanın en büyük geko türüdür. Yaklaşık uzunluğu 35 ila 40 santimetre arasında değişmektedir. Ortalama ağırlığı 250-300 gramdır.

En küçük türlerinden birisi.

Habitat Alanları Nerelerdir?

Antarktika hariç hemen her kıta da gecko bulunur. Yağmur ormanları, çöller, dağlık alanlar onun evi olabilir. Her yere adapte olabilen canlılardır.

Geko Davranışları Nelerdir?

Kertenkeleler genelde gündüz uyuyan gece avlanan türlerdir. Eğer sizde bir gecko sahibiyseniz geceleri hep uyanık olduğunu fark edebilirsiniz. Gekolar sudan nefret eden canlılardır. Vücutları yüz binlerce küçük kıl ile kaplıdır. Onlara duş aldırmak deveye hendek atlatmaktan daha zordur. Ancak sevimli halleri onları çekilir kılıyor.

Geko Ne Yer?

Tipik olarak meyve ve böcek ana besin maddeleridir. Ancak kıtlığın olduğu dönemlerde çok nadirde olsa kuyruklarını afiyetle yiyebilirler.

Yaprak kuyruklu geko.

Geko Nasıl Yavrular?

Gekolar yumurta bırakarak doğum yapar. Çoğu tür için belirli bir doğum aralığı bulunmaz, 2-3 yılda bir yumurta bırakan türlerde olur. Doğum vakti geldiğinde yumurtalarını ağaç kavuğuna ya da gövdesine bırakırlar. Bazı türlerin yavruları oldukça büyük doğar. Örneğin Leopar gecko yavrularının boyutu 7-9 cm arasında değişiklik göstermektedir.

Gecko Nesillerinin Durumu Nedir?

Geko nesli türüne göre tehlike göstermektedir. Her tür tehlikede değildir. Örneğin Yeni Kaledonya’da bulunan Bavayia goroensis türü tehlike altındadır. Yapılan maden çalışmaları nedeniyle yaşam alanları oldukça daralmıştır. Başka bir örnek Bavayia ornata. Bu türünde yaşam alanı Yeni Kaledonya’da bulunuyor. Tarım ve madencilik yüzünden kırmızı listede olan kertenkele türlerinden birisi.

Ortama çok güzel adapte olmuş yeşil geko. Bilimsel adı: Anolis carolinensis

Gekolar Hakkında Diğer İlginç Bilgiler

Bazı gecko türlerinin ayaklarında mikro boyutta tutucular vardır. Bu ayaklar o kadar özeldir ki her zeminde rahatlıkla hareket edebilirler.

Gekoların da diğer kertenkeleler gibi kuyruklarının kopma özelliği bulunur. Bir zaman sonra kuyruk yeniden ortaya çıkar.

Eğer bir kertenkelenin kuyruğu koparsa 30 dakika boyunca olduğu yerde hareket edebilir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir