Hayvanlar Cinayet İşler mi?

Televizyonda bir vahşi yaşam belgeseli izlerken boz ayının, somon balığını avladığını, bir aslanın acımadan, antilobu mideye indirdiğini göreceksiniz. Hayvanlar aleminde türler arasındaki mücadeleye pek çok örnek verebiliriz. Ancak hepsi bunlarla sınırlı değildir. Örneğin doğada yamyamlık vardır. Köpek balığı yavruları daha doğmadan anne karnında birbirlerini yemeye başlarlar. Biraz daha ileri boyuta taşırsak cinsel yamyamlık ile karşılaşırız. Cinsel yamyamlıkta canlılar seks öncesi ya da sonrası birbirlerini yerler. Bunlar için en iyi bilinen örnekler; karadul örümceği veya bir peygamber devesi (Tenodera sinensis) olabilir. Tabii ki hayvan cinayetleri her zaman bu örneklerde olduğu gibi karınlarını şişirmek için değildir.

Mirketler.

Ciklet balıkları ya da beta balıkları, kavgacı siyam balıkları olarak da bilinirler. Bu balıklar bilindiği üzere psikopat balıklardır. Akvaryum içinde terör estirirler. Eğer beta balığının alanına bir Japon balığı salarsanız muhtemelen beta tarafından ağır bir bombardımana tutulur. Buna alan içi kavga denilir, sonucu ölümle bitebilir. Alan kavgalarının yanı sıra eşler için verilen kavgalarda çok meşhurdur. Bazı sinekkuşlarının eşleri için verdiği hava mücadeleleri ölümle bitebilir. Yine de bu durumlara pek cinayet diyemeyiz. Çünkü mülkümüze izinsiz giren birisine bizimde vereceğimiz tepki aynı olur. Ya da eşimize göz koyulursa, insan olarak orantısız bir tepki gösterebiliriz. Yani tahrik etme (siz yinede kimseyi öldürmeyin) var hocam burada. Eğer gerçek cinayet örneklerine bakmak istersek bu kesinlikle memeliler olmalı.

Memeli hayvanlardan ilk ele alacağımız insanlar olsun. Bilimsel adı Homo sapiens sapiens. TÜİK verilerine göre 2015 yılında 1542 kişi cinayete kurban gitmiş. Bunlardan ne yazık ki 193’ünü 18 yaş altı çocuklar oluştururken, tekrar yineliyorum, ne yazık ki 369’unu namus gibi sebeplerden kadınlar oluşturuyor. Ülkemizde kadına ve çocuğa karşı olan cinayetler son derece üzücü, aynı şekilde dünya genelinde bu durum mevcut. Ancak yapılan bir araştırmaya göre memeliler arası cinayette insan ilk otuzda bile yer almıyor.

Peki En Çok Cinayet İşleyen Memeli Türü Nedir?

Kesinlikle mirketler. Mirketlerin yüzde yirmisi, diğer mirketlerin elleri ve dişleri arasında can veriyor. Bunu genelde dişi mirketler yapıyor. Tam olarak bilinmese de kendi aile boylarının nesillerini devam ettirmek için yaptıkları sanılıyor. Mirketlerin sosyal yapılarında dişi, doğum yaparsa diğer bütün yetişkin bireyler yavrulara bakma ve yiyecek getirme görevi görür. Dişi mirketler bu sebepten dolayı, diğer dişi mirketlerin yavrularını öldürdüğü düşünülüyor. Şu ana kadar erkek mirketlerin yavru öldürdüğü tespit edilmedi. Dişi mirketler doğum sonrası her zaman cinsel ilişkiye hazırdır. Bu durumda erkek mirketin yavruları öldürmesi ona bir şey kazandırmaz.

Orangutan.

Doğada çoğu cinayet bebekler ve çocuklar üzerine kuruludur. Erkek aslanlar kendi yavrusuna sahip çıkma ve koruma iç güdüsü ile hareket eder. Ancak eşine başka bir aslan tarafından göz koyulup, ailesi elinden alınırsa bebek aslanların yaşama ihtimalleri büyük oranda düşer. Çünkü yeni gelen erkek aslan bir an önce dişiyle çiftleşmek ve kendi yavrularına sahip olmak isteyecektir.

Memeliler, yani şefkatli anneler bebeklerinin ölümünün önüne geçmek için çeşitli yöntemler bulmuşlardır. Dişi orangutanlar, birden fazla erkekle çiftleşerek, babaların kendi çocuklarını tanımasını zorlaştıran bir babalık karmaşası yöntemini kullanıyor. Bu durumda grubun lideri, ya da ileri ki zamanda ortaya çıkacak yeni bir lider, diğer yavruların kendi yavruları olduğu düşüncesine kapılıyor. Bu sayede bebek primatların yaşama şansı daha da artıyor.

Genelde cinayetler bu şekilde devam ediyor. Sıçanlar, kurtlar, aslanlar ve diğer memeliler rutin olarak bebekleri öldürüyor. Peki en çok yetişkin öldüren tür kimdir sizce? Şüphe yok ki bu konuda en olağanüstü olan hayvan insanlar. (Dünyanın İyiye Gittiğini Gösteren 7 Gelişme)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir