Yemek Borusu: İşlevi ve Hastalıkları

Yemek borusu, ağız ve mide arasında yiyeceklerin ve içeceklerin seyahat etmesini sağlayan uzun bir organdır. Aslında çok basit yapılıdır ancak pek çok hastalığa sebebiyet verebilir, sorun çıkartabilir.

Yemek borusu ortalama 20 santimetre uzunluğundadır.

İşlevi Nedir? Yapısı Nasıldır?

Yemek borusu ortalama 20 santimetre uzunluğundadır. Sadece yiyecekleri su kaydırağı gibi aşağı kaydırmaz, daha fazlası vardır. Yiyecekleri mideye iletmek için kasılıp gevşeyebilen özel kaslarla çevrilidir. Yemek borusunun başladığı boğaz kısmında ve mide girişinin olduğu yerde sfinkter adı verilen bir kas yapısı vardır. Halkalı kaslar olarak da bilinirler. Bu yuvarlak kas yiyeceklerin girişinden ve çıkışından sorumludur aynı zamanda mide asidi gibi diğer maddelerinde yukarı veya ağız kısmına çıkmasını engeller. Sfinkter kas yapısı vücudumuzun pek çok kısmında bulunur. Örneğin anüste veya idrarınızı keserken de bu kası kullanırsınız.

Hastalıkları Nedir?

En çok bilinen reflü hastalığıdır. Özellikle yaş ilerledikçe sfinkter kasları işlevini yitirmeye başlar. Bu durum mide asidinin daha aktif bir şekilde ağıza gelmesiyle sonuçlanır. Yemek borusunda ağır tahribat bırakabilir. Hastalığın diğer etkileri göğüste yanma hissine ve ağrıya sebep olabilir. Bazen bu ağrı o kadar şiddetlidir ki kalp krizi geçirmenizi bile sağlayabilir. Bu gibi durumlarda en iyi tercih vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmek olmalıdır.

Bunun harici yemek borusunda ülser ya da diğer kaslardan kaynaklanan hastalıklar ortaya çıkabilir. Ağrıya ve yutkunma zorluğuna sebebiyet verebilir. Yemek borusu kanseri ise aynı şekilde yutma zorluğu, göğüs ağrısı ve kilo kaybına neden olur. Semptomlarını çok erken belli etmediği için genelde teşhisi de bir o kadar zordur.

Bir diğer yutma zorluğunu ortaya çıkaran motor nöron (ALS) hastalığıdır. Bu hastalığa yakalan bireyler yutmada güçlük çektiği için aşırı kilo kaybı görülmüştür.

İyi Bir Yemek Borusu Sağlığı İçin Ne Yapılmalı?

  • Besinlerin mideye oturmaması için ağzınızda iyi öğütün.
  • Mide asidini baskılayan ilaçlar deneyin.
  • Kafein, alkol gibi içeceklerden kaçının.
  • Tüm gazlı içecekleri tüketmeyi kesin.
  • Yağlı yiyecek yemeyi azaltın.
  • Sigarayı bırakın.
  • Fazla kilolu insanların egzersize başlamaları ve diyetlerinde düzene gitmeleri gerekmektedir.
  • Karın çevrenizi baskılayan çok sıkı kıyafetler giymeyin.
  • Yemeklerden sonra yürüyüşe çıkın ve dik durun.
  • Yatmadan önce atıştırmalıklardan kaçının. Yatmadan en az 2 saat önce besin tüketimi yapın.
  • Yatakta uyurken sağ tarafınıza değil, sol tarafınıza dönüp yatın. Eğer sağ tarafa yatarsanız, mide, yemek borusu sfinkteri üzerine baskı uygulayacak ve sıvı birikmesi oluşacaktır.

İnsan Vücudunun Diğer Organları

İnsan Vücudunun Diğer Sistemleri

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir