Moleküler Biyoloji ve Genetiğin Büyülü Dünyası

Herkese merhaba Deniz ben, moleküler biyoloji ve genetiğin büyük bir aşığıyım ve bu bölümü severek hatta bayılarak okuyorum. Ne diyebilirim ki hayallerimin bölümüydü. Sınıf ve Bölüm 1.si bir öğrenci olarak ve biyoloji biliminin büyük bir fanı olarak  ilk konuya kendimi tanıtarak intro yapıyım dedim. 🙂 Bundan 19 sene önce 17 Aralık 1999’da o puslu gecede doğmuşum. Korkmayın otobiyografi yazmayacağım ama bir gün bilim dünyasına önemli katkı ve buluşlarımla adımı tüm Dünyaya altın harflerle yazdırıp damgamı vurmayı ve dünyaya biyoloji biliminde yaptığım çalışmalarla izimi bırakmayı insanlığın yüzyıllar sonra bile konuşacağı bir bilim insanı olmayı ve ülkemizi gururlandırmayı planlıyorum.

Genetik mühendisliği düşünüldüğünde genelde akla bu sıkıcı resimler gelir. Aslında o kadar sıkıcı değil. 🙂

Buna inancım ve özgüvenim tam işte o zaman umarım otobiyografimi ya da biyografimi zevkle okursunuz ama şimdilik neden bu bölümü seçtiğimize gelelim ben Moleküler Biyoloji ve Genetik 2.sınıf öğrencisiyim yani dk 1 gol 1 cilerdenim. Ben küçüklüğümden beri insan anatomisi, Metabolizmasının işleyişi, çalışma mekanizması ve özellikle insan beynine büyük bir ilgi göstermişimdir. Çünkü bence insan anatomisi, genomu ve beyni mucizevi bir şekilde büyüleyici, fantastik ve inanılmaz. Muhteşem bir yaratılış harikası canlı dünyası, bu yüzden hep bu gizemli dünyaya kapılmışımdır.

Küçükken bahçemde ölmüş hayvanlar üzerine az otopsi yapmadım hatta yemek yerken bile.. neyse bu psikopat yanlarımı atlayıp Moleküler biyoloji ve Genetiğe geçelim peki nedir bu Moleküler Biyoloji Ve Genetiği bu kadar cazibeli kılan?  Moleküler biyoloji ve genetiği seçmemin en büyük etkeni mutasyonlara, zihinsel ve psikolojik hastalıklara neden olan faktörleri araştırmak ve bu hastalık ve mutasyonların en iyi yönlerini bir araya getirerek uzun yaşayan yaşlanmayan sağlıklı üstün zekalı yeni bir süper genoma sahip nesil yaratmak ve bu alanda ilginç deneyler yaparak yeni canlı türleri oluşturarak insanlığa katkı sağlamaktı.

Geleceğin Mesleği Genetik Mühendisliği

İnsanlığın en mükemmel özelliklerinin bir kombinasyonunu düşünün mesela bütün hastalıklara bağışıklığı olan, asla yaşlanmayan üstün zekâlı dehalar. Aşırı kaslı, güçlü, dayanıklı, uzun boylu ve yakışıklı erkekler, ten, saç ve göz rengini seçebildiğin güzel kızlar hatta belki yeteneklerini bile belirleyebildiğin bir genom hayal et hocam biraz bundan biraz şundan yok bu olmasın diyebileceğin tamamen kendin seçebileceğin bir genom haritası yani kısaca yenilmez süper nesil ya da değişik türlerin en iyi özelliklerinin bir araya getirildiği yeni ve farklı insanlığa hastalıkların tedavisinde katkı sağlayacak veya ilginç özellik ve yetenek kazandıracak yeni türler yapabildiğini bir düşün ya da daha iyisi bütün zihinsel ve psikolojik hastalıkların en iyi yönlerinden bir karışımla beynin %100’nün kullanılabileceğini (Lucy filmine atıf yaptım burda) söylesem? Düşün bir disleksinin matematik zekasını aldığını ve şizofreninin hayal ettiğini 3D şeklinde somut dünyanda var edebildiğini müthiş olmaz mıydı? Ya bunların hepsi mümkünse neden olmasın? İşte futuristik ve bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi olan  Genetik mühendisliği sana bu imkanı verebilecek ve belki de insanlıkta yeni bir çağın başlangıcına neden olmanı sağlayabilecek bir meslektir.

Peki Genetik Mühendisliği Nedir ve Ne Üzerine Çalışır

Genetik mühendisliği, canlıların kalıtsal yapılarını değiştirerek onlara yeni özellikler kazandırmaya çalışan bir bilimdir. Gen mühendisleri istenilen genlerin izolasyonu, çoğaltılması, farklı canlılara ait genlerin birleştirilmesi ya da belirli bir genin bir canlıdan başka bir canlıya aktarılması gibi çalışmalarla uğraşırlar. Yani genetik mühendisleri genom üzerine çalışmalar, araştırmalar ve buluşlar yapan bilim insanlarıdır.

Okulda yaptığımız bir böcek çalışmasından kalan anımı buraya bırakayım. 🙂

Genetik mühendisliği etki alanı son derece geniş bir meslek, bilim ve mühendislik dalı olup, genlerle yapılabilen uygulamalar, çalışmalar anlamına gelmektedir. Birçok bilim dalına ait bilgilerin ve çeşitli özel tekniklerin, canlılarla ilgili temele ve uygulamaya ait sorunların çözülmesi için genellenecek olursa, moleküler biyoloji hakkında da önemli gelişmelere yer veren etkili bir araştırma aracıdır aynı zamanda.

Genetik mühendisliği, biyoteknolojinin doğrudan bir alt dalı olmayıp, ayrı bir teknolojidir. Fakat modern teknolojinin uğraşlarının hepsinde, özellikle son yıllarda, biyoteknoloji gelişimine büyük katkılarda bulunmaktadır.

Farklı canlı türlerine ait DNA moleküllerinin kesilmesi ve kesilen parçaların birbirine eklenmesi sonucunda yeni bir DNA molekülünün oluşturulmasına rekombinasyon denir. Bu yolla oluşturulan DNA molekülüne ise rekombinant DNA denir. Gen mühendisliği sonucunda oluşan canlılara genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ya da transgenik organizmalar denir. Bu organizmalar insanlar için yararlı olan protein ve diğer molekülleri üretirler. Değişiklikler kalıtım materyali olan DNA’da yapıldığı için yeni genetik özellikler sadece genetiği değiştirilmiş canlılarda değil, onların yavrularında da bulunur.

Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra bu bakteri aracılığı ile pek çok kopyasının üretilmesi işlemine gen klonlaması adı verilir. İşte tüm bu bilimsel çalışmalar Moleküler Biyoloji Ve Genetik Bölümünün uğraştığı alanlardır.

Genetik Mühendisliğinin Uygulama Alanları

Genetik mühendisliğinin uygulama alanlarının başında Tıp gelmektedir. Tıpta özellikle kalıtsal hastalıkların, mutasyonların, zihinsel ve psikolojik hastalıkların nedeninin araştırılmasında yani tanısının yapılmasında ve tedavisinde ve de laboratuar ortamında yetiştirilen yeni farklı türler oluşturarak insanlığa katkıda bulunmasında kullanılır. Ayrıca Endüstride çok önemli bir yeri vardır. Endüstriyel ürünlerin (İlaç, besin vb.) istenilen nitelikte ve miktarda eldesi için yapılan çalışmalarda genetik mühendisliğinden yararlanılır.

Her zaman bu kadar havalı pozlar veremiyoruz.

Aynı zamanda tarım ve hayvancılıkta istenilen özelliklerdeki ürünlerin eldesinde, çevre kirliliğinin önlenmesi, madencilik gibi pek çok alanda yine genetik mühendisliği kullanılmaktadır.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünün Kariyer Olanakları

Öncelikle Moleküler Biyoloji ve Genetik bilimi üzerine bilim insanı olmak istiyorsak meraklı, araştırmacı, yenilikçi, gözlemci, girişimci, atak, pratik düşünebilen, verileri farklı bakış açılarına göre yorumlayabilen, ileri görüşlü, azimli, hırslı, çalışkan, algılama potansiyeli yüksek ve kapasitemizi zorlayan bir yapıya ve kişiliğe sahip olmamız gerekir ki bulunduğumuz dünyaya bir farklılık ve yenilik getirebilelim ve yeni bir devrin başlangıcına katkıda bulunabilelim.

Bu bölüm mezunları isterlerse Genetik Mühendisi olarak bir gen araştırma merkezinde veya hastanelerde kendi projelerini sürdürebilirler ya da Akademisyen olarak gelecek nesillere bu bölümle ilgili araştırmalarda öncülük edebilirler.

Bu uzun yolculukta birçok aşama yer almaktadır. Örneğin mezun olduktan sonra Üniversite Ganosu  ile YDS ve ALES sınavlarının sonucuyla yüksek lisans yapabilir sonrasında yine bir takım makale proje ve araştırma ve de sınavlardan sonra doktora yapabilirler ve Yardımcı Doçent, Doç. ve Prof. olarak akademik kariyerlerine devam edebilirler.

Bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler yurt içinde ya da yurt dışında çeşitli araştırma destekleri ile akademik hayatlarına devam edebilmektedir. Bunun yanı sıra:

Biyoteknolojiye dayalı üretim ve çalışma yapan ilaç ve gıda sanayisi gibi sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile sağlık, tarım, hayvancılık ve çevre kuruluşlarının AR-GE departmanlarında uzman,

Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji alanlarında hizmet veren kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilirler.

Moleküler Biyoloji Ve Genetik İle İlgili İlginç Filmler:

  • Gattaca
  • Splice (Deney)
  • Limitless (limit Yok)
  • Lucy
  • I Am Legend (Ben Efsaneyim)
  • The Island (Ada)
  • The Maze Runner (Labirent: Ölümcül Kaçış)

Kaynaklar

Deniz Sevinç

Deniz, Bozok Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi. Aynı zamanda Psikopatoloji Bilimi platformunun devamlı içerik üreticisidir. Kendisi kelimenin tam anlamıyla bir biyoloji aşığı. Bu yolda edindiği deneyimleri her zaman size aktarmaya devam edecek. Eğer ona ulaşmak isterseniz @tcdenizsevinc kullanıcı adına sahip Instagram hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.

You may also like...

2 Responses

  1. Kağan dedi ki:

    Güzel yazıydı. Bana E-posya üzerinden ulaşır mısınız?

    [email protected]

  2. Kağan dedi ki:

    Sormak istediğim bazı sorular var. Bana E-posya üzerinden ulaşır mısınız?

    [email protected]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir