Mumyalama Tekniği Nedir? Nasıl Yapılır?

Tarihte eski toplumlara baktığımızda, çoğu medeniyetin kendine ait bir cenaze tarzı vardır. Bunlardan günümüzde en bilineni ve eskiden birçok medeniyetin uyguladığı yöntem mumyalama geleneğidir. Bu yöntemin kökü Antik Mısır medeniyetinin dini inancı doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Mısırlı halk, bedenin öldükten sonra ruhun yaşamaya devam ettiğine inanmaktadır ve vücutlarını korumak için mumyalama yöntemini ortaya çıkarmışlardır. Ayrıca, Mısır’da sadece insanlar değil hayvanlar da mumyalanma işlemine tabi tutulmuştur. Hatta bazı müzelerde bu mumyalar sergilenmektedir.

Adım adım mumyalama tekniği

Adım Adım Mumyalama

Gelin hep birlikte bu mumyalama işleminin nasıl gerçekleştiğini adım adım birlikte inceleyelim

1. Ölü birinin bedeni şarap ve baharat ile yıkanıp nil suyu ile temizlenir.

2. Burnunun herhangi bir deliğinden kanca geçirilip beyin çıkarılır.

3. Beyin çıkarıldıktan sonra karnından büyükçe bir delik açılır ve iç organları dışarı çıkarılır. (Akciğerler, karaciğer, mide ve bağırsaklar)

4. Vücut, Niton adı verilen radyoaktif kimyasal bir element ile doldurulur ardından Sodyum Karbonat ile kaplanıp eğik bir biçimde yerleştirilir ve içerdeki sıvının vücudun tamamına yayılması sağlanırdı. Böylece vücudun tamamı kurumuş olacaktı.

Bilim anlatıcılığını sürdürülebilir bir şekilde yapmamız için Psikopatoloji Bilimi Platformunun yardımınıza ihtiyacı var. Bilgi almak için görsele tıklayın.

5. Aynı kurutma işlemi iç organlar için de yapılıp, sarılarak küçük bir tabutun içine yerleştirilirdi

6. Vücut bu işlemden yaklaşık 40 gün sonra tamamen kurumuş olurdu.

7. Vücudun içindeki boşluktan tuzlar boşaltılıp, içi ve dışı baharatlı yağlarla ovulurdu.

8. Tüm vücut kefen ve keten kumaşın şeridiyle sarılıp mumya orijinal boyutuna gelene kadar bu işleme devam edilirdi. Bu esnada bazı küçük tılsımlar ve güzel kokulu bitkiler sargıların arasına koyulurdu. Bu işlem bir hafta kadar zaman alırdı.

9. Sargılama işlemiyle birlikte mumya tabutun içine yerleştirilirdi.

Mumyalama tekniği

Toplamda bu mumyalama işlemi yaklaşık olarak 70 gün sürerdi ve ölen kişi bir firavunsa mumyalama işlemi bitene kadar Mısır’da yas ilan edilirdi. Bu 70 günlük süreç içerisinde marangozlar mumyanın tabutunu (mahfaza) yapardı. Mahfazalar yapıldıktan sonra sanatçılar tabutu renkli ve parlak boyalarla süslerdi. Mumyanın hayat hikayesi, mezarının duvarlarındaki metinlerle ve resimlerle dekore edilirdi. Ölünün hayatında ona rahatlık ve mutluluk sağlayan güzel eşyaların aralarından en iyileri seçilip, mezarına koyulurdu. Bu yapılan uzun işlemlerden sonra ölü, artık sonraki hayatı için, yani öteki dünya için hazırdı.

Cemil Kolgu

Adım Cemil, 18 yaşındayım. Şu anda Bilkent Üniversitesinde hazırlık okumaktayım.Ankara'da yaşıyorum.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir