Ders Kitaplarından ‘Evrim’ Kaldırılıyor!

ABD’de pek çok dini topluluk ya da yaratılışçı düşünceye inanan kesim ‘evrimi’ okul müfredatından kaldırmak için pek çok deneyimde bulundu. Her ne kadar ABD’de bu girişimler başarısız olsa da ülkemizde, MEB tarafından evrim teorisi kaldırılmaya, göz ardı edilmeye çalışılıyor.

Evrim okullarda öğretilmiyor.

Yine ABD ile kıyaslayacak olursak yaratılışçılığa inananlar evrim teorisiyle birlikte yaratılış hikayelerinin de anlatılmasını, yeni yetişen neslin bu ikisi arasında kendilerinin karar vermelerini istiyorlar. Ancak bu durum ülkemizde dahada ileri gitmiş durumda, bilimin en anlaşılabilir ve sağlam yasalarından birisi tamamen kaldırılırken, bunun yerine dini dersler çocuklara anlatılmaya çalışılıyor. Hükümet ise evrimi yok sayarken, ”tartışmalı” ve ”anlaşılması zor” olduğunu öne sürerek bu girişimde bulunuyor. Ancak bu tutum bilimi baltalamaktan haz alan dini toplulukların keyfini yerine getirmekten farklı bir işe yaramıyor. Aksine bilimin en temel taşlarından olan evrim, diğer yasa ve teorilere göre anlaşılması en kolay olanıdır.

Yaratılışçılar Neyi Öne Sürüyor?

Yaratılışçılığa inanlar evrim teorisinin yok sayılmasını istiyor ve bu fikir onlardan çıkarak eğitime yansıyor. Tabi ki insanların neye ve ne sebeple inandıkları kimseyi ilgilendirmez, evrim teorisi de zaten buna karşı değil. Ancak bu duruş en büyük bilimsel bilgiyi çöpe atmayı gerektirmez. Yaratılışçılar evrimin kanıtlanmadığını ve sadece bir teori olduğunu dile getiriyor. Fakat evrim teorisi zaten ilk canlılığın nasıl ortaya çıktığını anlatmıyor ki? Sadece canlı popülasyonlarının zaman içinde nasıl çeşitliliğe kavuşup gelişme gösterdiğini bizlere açıklıyor.

İnsanlar maymunlardan evrimleşmedi, zaten birer maymundu.

Tabi ki bu argümanlar gerçek ve mantıksal yanlışlıklarla doludur. Örneğin yer çekimi bizleri nasıl çekiyorsa evrimde aynı gerçeklikte bir yasadır. Kısaca bize bu sürecin nasıl gerçekleştiğini açıkladığı için teori diyoruz. Bilimsel işleyişten hiç haberiniz yoksa, yasa, teori ve hipotezlerin ne olduğunu açıkladığımız şu yazıyı okumanızı öneririz. ”Eğer hepimiz maymunlardan evrimleştiysek neden hala maymunlar var?” şeklinde düşünüyorsanız bizler maymunlar evrimleşmedik. Bizler zaten harika maymunlarız. Bilimsel sınıflandırma böyle. Eğer evrime dair bu tip sorularınız varsa şu yazımızı okumanızı da önemle rica ederiz.

Peki Sorun Nerede?

Üst paragrafta linkini bıraktığımız gibi evrim teorisinin gerçek olmadığını savunanlar yasa ya da teorinin ne olduğunu tam olarak bilmedikleri veya anlayamadıkları için bunları öne sürüyor. Evrim teorisi deme sebebimizin bir bilimsel duruş olduğunu ve evrimin aşamalarını bize açıkladığı için denildiğini kavrayamıyorlar. Sadece buda değil, Charles Darwin hakkında ortalıkta pek çok yanlış bilgi dolaşıyor. Darwin’in evrim teorsinin ne olduğunu anlamanız için şu yazımızı okumanızı kesinlikle öneririz.

Charles Darwin

Bir diğer önemli etken yaratılışçılar evrim teorisinin sadece bir doğa yasasından ibaret olduğunu kavrayamıyorlar. Siz isteyin ya da istemeyin evrim her zaman gerçektir ve sürekli devam eder. Sizin inancınız ya da dininizle herhangi bir sorunu bulunmaz. Sizin inançlarınızı sizlere kötülemez. Ya da mani olmaya çalışmaz. Bu konuda bilimsel işleyişi bilmek, bilimin nasıl çalıştığını kavramak çok önemlidir. Bilime güvenmemek ve verdiği bilgiyi kabul etmemek çok tehlikelidir.

‘Evrimi’ Yasaklamak Neden Tehlikeli?

Gerçek olan bilimi, özellikle modern biyolojiyi destekleyen, diğer alanlarca da kanıtlara dökülmüş bir yasayı yok saymak, geri kalan tüm bilim dallarını baltalamaktan başka bir şey değildir. Okullarımızda evrimi yok sayma yasağı, bilimsel olmayan fikirlerin ortaya çıkmasına, kısaca düz dünyaya inananların ya da yer çekimini yok sayan kişi sayılarının artmasına katkı sağlamaktadır. Günümüzün modern tıp bilimi veya ilaç sektörü dahi evrimden yararlanıp gelişmektedir.

Din ve bilimi ayrı tutmalıyız, ikisini bir arada tutarak yeterli aydınlanmayı sağlayamayız. Din bir inanç sistemidir. Binlerce farklı din bulunur. Ancak bilim rasyoneldir, kanıtlara dayanır, yeni kanıtlar bulundukça değişime açıktır. Bu yüzden bilime ”inanmayı seçmek” yerine sadece ”kanıtları” kabul ediyoruz. Türkiye’de evrim öğretisinin yasaklanması bilimsel düşünceyle çelişir. Getirilen bu yasaklar bilimsel ve demokratik değildir, buna karşı direnmeliyiz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir