Kanser Riskini Artıran 7 Tuhaf Şey

Kanser riskini artıran şeyleri hepimiz az çok biliyoruz: sigara içmek, alkol kullanmak, kirli hava şartları.. Ancak insanlarda kanser riskini arttıran farklı şeyler mevcut. Kanser hastalığı insanlık için her zaman bir baş belası olmuştur. Neredeyse her yıl dünyada yaşayan 17 milyon insana kanser teşhisi koyulmaktadır. Türkiye de ise her yıl 160 bin insan kansere yakalanmaktadır. Şimdi göz ardı ettiğimiz, belki de hiç haberimiz olmadığı 7 kanser attıran şeye göz atalım.

Kanser riskini arttıran 7 tuhaf şey

Sıcak Çay

Çay yudumlamak stresle baş etmek ve biraz rahatlamak için enfes bir yöntemdir. Hatta yeşil çay kanser riskinizi dahi azaltabilir, ancak soğuk içtiğiniz takdirde.

sıcak çay kanser riskini artırabilir.

Çin’de yapılan 2018 araştırmasına göre, aşırı derecede sıcak içilen çayın, yemek borusu kanseri riskini arttırdığı belirlendi. Araştırmacıların sıcak çayın yemek borusunun iç zarına zarar verdiğini dile getirdi. Üstüne üstlük çayınızın yanında tütün ürünleri tüketmeniz kansere yakalanma riskinizi beş kat arttırabilir.

Egzersiz Yapmamak

Kanser riskini azaltmanın en iyi yolu hareket etmektir. Yüksek fiziksel aktiviteler, kolon, meme, akciğer ve diğer kanser türlerini yüzde yedi oranında azaltığı bilinmektedir. Ancak egzersizin kanseri ne şekilde azalttığı tam olarak bilinmemektedir.

Egzersiz yapmak, daha hareketli bir hayat yaşamak kansere yakalanma riskinizi azaltır.

Buna karşılık çoğu insan egzersiz yapmanın kanser riskini azaltığı dahi bilmemektedir. Eğer halka kanseri azaltmanın yolları iyice anlatılırsa, ileride bu hastalığa yakalanma oranı git gide düşecektir. Her yaşta egzersiz yapılması gerektiğini anlatan şu yazımızı da okumayı ihmal etmeyin.

Uzun Boylu Olmak

Evet uzun boylu olmak kanser riskini arttırıyor. Her ne kadar uzun ya da kısa boylu olmak bize bir tercih olarak sunulmasa da, boy uzunluğunda her 10 santimin kanser riskini dahada arttırdığı keşfedildi. Bilim insanları uzun boylu olmanın kanser riskini nasıl arttırdığını kısmen keşfetti. Olay hücre sayınızla alakalı, daha uzun olan kişi daha fazla hücre bölünmesi sağlayacağından daha fazla hatalı hücre meydana gelecek. Filleri kanserden koruyan zombi geni hakkında şu yazımızda, büyük olmanın dezavantajından bahsetmiştik.

Uzun boylu olmak kanser riskini arttırıyor.

İlginçtir ki yapılan bir çalışmada, kadınlarda menepoz döneminden sonra da her 10 santimin kanser riskini yüzde 13 arttırdığı tespit edilmiştir. Bunun harici 2016 yılında yapılan bir başka çalışmada uzun bacaklı insanların kolon kanserine daha kolay yakalandığı sonucuna varılmıştır.

Izgara Yapmak

Bile bile kanser olmamıza izin verebileceğimiz bir etken daha. Kim ızgaradan vazgeçebilir ki? Yinede uzmanlar uzak durmanızı söylüyor. Odun ve kömürün neden olduğu kimyasalların kanserojen madde içerdiği belirtiliyor. Aslında ızgara dumanı deri yolu ile de insanlara zarar verebilir. Ancak gıdaya bulaşıp, besin olarak vücudumuza almamız kanser riskini kat ve kat arttırdığı saptanmıştır.

Izgara yapmak kanser riskinizi arttırabilir.

Meme İmplantları

Meme implantları kanser riskini arttırıyor. 2018 yılında yapılan çalışmaya göre lenf sisteminde bozukluklara yol açıyor. Tabi ki bunun meme kanseri ile alakası yok, lenfomalar bağışıklık sisteminde kaynaklanan kanserlere verilen isimdir. Yapılan araştırmada ise pürüzsüz yüzeye sahip olanların değil, dokulu olanların kansere neden olduğu belirtildi.

Meme implantları kansere neden olabilir.

Yinede bu kanser riski genel olarak çok düşüktür. Bilim insanları, meme implantı kullanan kadınların 7 binde 1’inin kansere yakalandığını dile getirdi. Meme implantlarının bu şekilde kansere yol açmasını, iltihaplanmaya sebep olmasından dolayı düşünülüyor.

Alkol İçmek

Bir bardak alkol senin için çok tehlikeli olabilir. Alkolden kaynaklı kanser vakaları dünya üzerinde yüzde beşi oluştururken, alkolden kaynaklı ölümler yüzde altısını oluşturuyor. Alkol, meme, karaciğer gibi kanserlerin yanında ağız ve boğaz kanserine de neden oluyor. Genellikle fazla alkol içmenin kanser riskine neden olduğu bilinir, ancak az tüketimde kansere neden olur.

Alkol kansere neden olur!

Araştırmacılar yakın zamanda yapılan bir 2018 çalışmasında fareler üzerinde yaptığı deneyde alkolün, kandaki dna kök hücrelerine zarar verdiğini ve kansere neden olabileceğini keşfetti.

Fazla Kilo

2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre fazla kilo 1 düzineden daha fazla kanser çeşidine sebep olabilir. Yapılan çalışmada fazla kilo ya da obez olan kişilerin, normal kilolulara kıyasla 2 kat daha mide, karaciğer, böbrek, yemek borusu kanserine yakalandığı tespit edilmiştir.

Fazla kilo kanser riskini arttırabilir.

Araştırmada hazırlanan rapora göre, obez olan kişilerin daha yüksek seviyede inflamasyon seviyeleri barındırabildiği ve bu nedenle kanser risklerini artıracağı belirtildi. Ayrıca bilim insanları, hücre büyümesine karşılık yüksek hormon salgılama riskinin de ortaya çıkabileceğini dile getirdi.

Kanser Riskine Neden Olmayan Tek Şey

Her baktığımız yerde bir şeylerin bizi kanser etme tehlikesi baş gösteriyor. Her şey bu kadar tehlike barındırırken, hakkında hiç bir bilgi yokken bazı kanser yapıcı aletlerde ortaya atılıyor bunlardan birisi cep telefonlarıdır. Bu zamana kadar yapılan araştırmalarda, cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların herhangi bir kansere neden olduğu bulunamamıştır.

Kısaca cep telefonu kansere neden olur gibi ortaya atılan bilgilere itibar etmenize gerek yok.

Kaynak:

You may also like...

2 Responses

  1. Eşofman dedi ki:

    Cep telefonu kanser yapmaz ama beyin tümörü yapar. Bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

    • Koray Yılmaz dedi ki:

      Hayır sizin dediğiniz fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya dayanıyor ama bu çökerteli yıllar oluyor. Yeni yapılan çalışmalar, telefonların insana hiç bir yönde rahatsızlık vermediği yönünde, tümör de bir kanserin genel adı zaten,onun içinde geçerli. 😊

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir