Hipotermi: Donarak Ölmek

Kış her zaman olduğu gibi sert geldi ve canlı türleri için kışın en tehlikeli olan durum hipotermidir. Evet biz insanlar genellikle sıcak evlerimizdeyiz fakat bazı kazalar ve dışarıda mahsur kalma durumlarından dolayı donarak ölen insan sayısı azımsanamayacak kadar fazladır. Aslında burada bahsedeceğimiz düşük sıcaklıklar nedeniyle ölmek olacak. Belki farkında değilsiniz ama 35 santigrat derecenin altı insan türü için oldukça risklidir.

Hipotermi Nedir?

Çekirdek Sıcaklığının Düşüşü

Bir kişinin vücut ısısı genellikle 37 santigrat derece civarındadır. Ancak 35 santigrat ve altı sıcaklıklar bir insanın hipotermiye girmesi için oldukça makul bir sıcaklıktır. Genelde insanlar 10 ya da 0 santigrat derecenin altında hipotermiyi hissedeceğini düşünür ama bu durum pek öyle değildir. Yağmurlu ya da rüzgarlı bir havada hipotermiye girebilirsiniz. Vücudunuz bu durumlarda belli bir sınıra  kadar yine dayanabilir, ancak vücut sıcaklığınızı arttıran bir şeyler yapmazsanız her şey daha kötü olabilir. Bulunduğunuz ortam buzlu bir göl ve içine düştüyseniz işler daha farklıdır tabii. Şu şekilde anlatalım.

Eğer -34 ° C sıcaklığa sahip bir suyun içinde bulunursanız maksimum yaşama süreniz 10 dakikadır. Çünkü su, dış ortamdaki sıcaklık alışverişini 25 kat daha hızlı gerçekleştirir. Hızlı bir hipotermi ve arkasından gelen ani ölüm bu işin sonucu olur. Aynı şekilde -44 ° C’de bir sıcaklığa sahip suyun içinde bulunursanız ortalama hipotermiye girme süreniz 5-6 dakika olacaktır.

Hipotermi Nasıl Gerçekleşir?

Düşük sıcaklıklar öncelikle bütün organlarınızın çalışma prensibini etkileyecektir. Etkilenenlerden en tehlikeli olanlar kalp ve beyindir.

Kalbin hipotermiden etkilenmesi durumunda, kalp kaslarının yavaşlamasından dolayı kan pompalamada sıkıntı yaşanacaktır. Azalan kan akışı böbrekleri ve karaciğeri ciddi bir şekilde etkiyebilir, bu organlarda tehlikeli hasarlara yol açabilir. Çocuklar ve yaşlıların kalp kasları zayıf olduğu için hipotermi onları çok daha fazla etkileyebilir, vücütlarında hasara yol açabilir. Ek olarak yaşlı insanların kullandığı bazı ilaçlar kalplerini yavaşlattığı için hipotermi durumunda daha büyük risk taşıyabilirler.

Donarak ölme tehlikesi

Hipotermi yaşanmaya başladığı anda vücut sıcaklığı kademeli olarak düşer ve bazı kayıplar yaşanmaya başlar. Genelde 33 santigrat derecede bellek yitimi gerçekleşir. 28 santigrat derecede bilinç yitirilir. 21 santigrat ve daha düşük derece derin hipotermiye neden olabilir, ölüm durumu gerçekleşebilir.

Şunu da belirmek gerek insan vücudu soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır ve ısı kaybını önlemek için bazı yöntemler geliştirmiştir. Titreme ve titreme ile birlikte gelen kanın deriden çekilmesi vücut sıcaklığını korumaya yöneliktir. Şu yazımızda bundan bahsetmiştik dilerseniz okuyabilirsiniz.

Donma Tehlikesi

Her ne kadar sağlıklı bir insanın hipotermiye girmesi zor olsa da bu durum gerçekleşebilir. Örneğin ayaklarınız ve ayak parmaklarınız daha fazla donma eğilimindedir. Vücudunuz merkezi sıcaklığını korumaya çalışırken bu kısımlara kan akışını yavaşlatacaktır. Bu yüzden dışarıda karda oynadığımızda ayak parmaklarımızın ve el parmaklarımızın çok daha erken soğuktan sızlaması ve geç ısınması bundan dolayıdır.

Herhangi bir insan rüzgarlı bir hava ve açık alanda -28 santigrat derecede donabilir. Daha düşük sıcaklıklarda donma tehlikesi yaşamanıza neden olabilir. Bu yüzden uzmanlar soğuk havada dışarı çıkarken üç kat giyinmenizi öneriyor. En iç katman vücut ısınızı korurken en son katman rüzgara ve soğuğa karşı kalkan görevi görecektir.

Doğa gezilerinizi yaparken suya dayanıklı ceket, eldiven, ayakkabı, şapka ve maske gibi eşyalar bu riskleri yaşamanıza engel olacaktır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir