Dünyanın En Büyük Dinozoru Hangisidir?

Dünyanın en büyük dinozorunu belirlemek oldukça zordur. Çünkü dinozor kemikleri nadiren tam bir şekilde ele geçirilir. Eksik parçalar giderildiğinde bilgisayar ortamında uzunluk, yerden yükseklik ve kilo gibi belirlemeler yapılır. Genelde en büyük dinozor şeklinde tabir etmek çok doğru sayılmaz. En yüksek, en uzun ve en kilolu olarak üç aşamaya ayırmamız gerekir dinozorları.

Argentinosaurus en ağır dinozor olmaya aday.

Eğer ağırlık ölçütünü alarak en büyüğünü seçecek olursak altın madalyayı muhtemelen Argentinosaurus dinozoruna takmamız gerekirdi. Bu süper kütleli dinozor yaklaşık 93 ila 100 milyon yıl önce kretase döneminde yaşadı. Çok büyük cüsseli bir dinozor olduğunu biliyoruz ancak bilim insanları ağırlığı yönünde net bir rakam veremiyor ortalama ağırlığının 70 ila 90 ton arasında değiştiği düşünülüyor.

Bir diğer ağır siklet şampiyonu Patagotitan dinozoru. 100 milyon yıl önce Arjantin civarlarında yaşadığı düşünülen bu dinozor ortalama 60 tonluk bir ağırlığa sahipti ve oldukça büyük cüsseli bir dinozordu.

Patagotitan dinozor modeli sergilendiği alandan daha büyüktür. Resimde de görmüş olduğunuz gibi biraz zor sığdırmışlar. Resim Amerikan Doğa Tarih Müzesi’ne aittir.

Şimdi soruyu gündeme getirmede fayda var. Milyonlarca yıl önce soyu tükenmiş olan bir dinozorun kilosu nasıl hesaplanır? Bu hesaplamada kullanılan üç yöntem vardır: Birinci yöntem oldukça basittir, bilim insanları canlının ön kol kemiklerini ve uyluk kemiklerini bir ölçüme tabi tutarak formüle ederler. Bu kemiklerin yapılan özellikleri kütleleri ile doğrudan ilişkilidir. Bazı dinozorlar da bu tip kemikler bulunmuyor ve tam ölçüm yapılmıyor buna karşılık bilim insanları doğru sonuçlar veren başka teknikler geliştirmeyi ihmal etmemişler.

Volumetrik Yöntem

Bu yöntem türünde dinozor kemiklerinin toplam hacmi ölçülerek bir kilo tahmininde bulunuyor. Ancak eksik kemikler ve diğer koşullardan dolayı net bir tahmin sunmak için bu yöntem yeterli görülmüyor. Ayrıca bilimin sürekli tekrarlandığında aynı sonuçları verme prensibi içinde uygun görülmüyor. Kısaca pek işe yarayan bir şey sayılmaz.

İlkel Tahminler

Yukarı da belirttiğimiz gibi önemli kemik parçaları bulunmayan dinozorlar için bazı bilim insanları ortalama bir tahmini ileri sürüyor. Doğru sonuç vereceğinden emin olamayız. Ancak hepsi birleştirildiği takdirde yakın bir tahminde bulunabiliyor. Yıllar önce yaşamış eksik kemik yapılarına sahip bu canlıların ağırlıklarını bulmak gerçekten çok zor sayılır. Neyse biz konumuza devam edelim sırada en uzun dinozor var.

En Uzun ve En Yüksek Dinozor

En uzun dinozor olma şerefi muhtemelen Diplodocus veya Mamenchisaurus dinozorlarından birisine ait olurdu. Bu dinozorların uzunlukları 25 metreden daha fazlaydı. Diplodocus dinozorunun yakın bir akrabası olan Barosaurus dinozorunu yakın zamanda kaleme almıştık. Bu bağlantıya tıklayarak yazımıza ulaşabilir, dev cüssesi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Giraffatitan dinozoru en yüksek dinozor olmaya aday.

Yerden yüksekliği bakımından en büyük olan dinozor ise Giraffatitan dinozoru olabilir. Yaklaşık olarak 40 fitlik bir yüksekliği olduğu tahmin ediliyor. Yine de bu şerefi eline almasında bir şeytanlık var tabi ki. Ön bacaklarına hakimiyeti ve arka bacakları üzerinde nasıl durabildikleri yüksekliklerini büyük oranda etkiliyor, resimde de görmüş olduğunuz iki iki ayaklarının üstünde gerçekten çok büyük görünüyorlardı.

Yinede yapılan bu tahminler yüksek bir kesinlik sağlamaz. Yeni çıkarılacak dinozor fosil bulguları her şeyi kökten değiştirebilir. Bulunan dinozor kemiklerinde küçükte olsa eksiklikleri bulunuyor. Şimdi olduğu gibi o dönemde de ölmüş her dinozor potansiyel bir yiyecektir ve leşçil diğer canlılar kemiklerin tek bir noktada kalmasını sağlamaz. Değişen hava koşulları ve diğer tüm doğal afetler bu bulguların tam manada bir araya getirilmemesinde ayrı bir zorluk çıkartıyor.

You may also like...

2 Responses

  1. dubai threesome dedi ki:

    Güzel yazı, teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir